13 ŞUBAT 1956, GERZE YANIYOR !

Çok değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım:

Bundan 64 yıl önce 14 yaşında Ortaokul öğrencisi olarak yaşadığım bu çok büyük yangın olayında; ölene kadar yaşadıklarımı,gördüklerimi ve de duyduklarımı unutmak mümkün değildir!

Gerze yangını konusunda birçok yazı kaleme aldım. Gazete çıkardığımız yıllarda olsun, Gerze Olay, Gerze Lodos ve Gerze Gündem Haber de onlarca köşe yazılarımda bu olaya değinen köşe yazılarım ve haberlerim vardır.

Yazılarımı okumuş olanlar, bilmediklerini öğrenmiş ve gelişmeleri takip etmiş ve yorum yapmış olabilirler.

Ayrıca her 13 Şubat tarihi geldiğinde, yıl dönümlerinde paneller de düzenledik. Haber yaptık. Yorum yaptık. Yaşayanların anılarını o günkü ortamlarda paylaştık.Kaleme alıp yayınladık.

Son yıllarda yapılan anma toplantılarına, olayı yaşamış bir Gerzeli olarak, Gerze dışında olduğundan katılamadım. Ama her toplantıyı takip etmeyi ihmal etmedim!

Yangını yaşayanların anıları, o günü hatırlayarak yapılan, olabildiği kadarıyla anlatılanlardır! Yangın zedeler öldükçe bu anılar ve yaşanılanlar onlarla beraber gidecektir! Bu anıların yeterince kaleme alındığını sanmıyorum!

Bu konuda katıldığım söyleşilerde, insanlarımız daha çok yaşadıkları olaya tek bir yönden bakıyorlar! Yapılan yanlışları, ayrımcılığı ve yardımların halka dağıtımı konusunda ya yeterli bilgiye sahip değiller ya da yapılan eylemlere iyi taraftan bakıyorlar!

İlçede yangın sonu yaşanan gerçek olaylara birer cümle ile değinerek açıklama getirmek istiyorum:

Gerze yangın felaketine uğrayan hemşerilerimize, gerek yurt içi, gerek yurt dışından çok büyük yardımlar yapıldı. Ama bu yapılan yardımların hakkaniyetle dağıtıldığını söyleyemeyiz!

Çünkü yerel yönetimce oluşturulan komitelerin, doğru, dürüst halka yardımları dağıttıklarını söylemek doğru değildir!

Herkes, yangın esnasında 21 vatandaşımızı kaybettiğimizi söylerler! Peki yangın sonu, çadır ortamında yaşayanların, ev ortamında yaşamaya alışık vatandaşların, çok zor ortamlarda yaşam savaşı verirken, hastalık, üzüntü ve yoksulluk nedeniyle, bir çok vatandaşımızı kaybettiğimizi neden unutuyoruz ve bu yaşananları göz ardı yapıyoruz!

Biz öğrencilere verilmek istenen paraları, ileri görüşlü velilerimiz bu paraları almayalım, merkezi Menderes Hükümeti bizim her dediğimizi yaparlar diyorlar. Bu paralarla da katkı yapılarak, belki Sinop iline yapılan Öğretmen Okulu  ilçemiz Gerze'ye yapılabilirdi! Bu gerçekleşmiş olsaydı Gerze de büyük bir kültür ,ekonomik ve sosyal gelişme görülebilirdi!

Ne yazık ki bu beceriyi o günkü, yerel öncüler yetersiz ve ilgisiz davranarak, paraları öğrenci velilerine vermişlerdir! Devlet tarafından ihaleye çıkarılıp yapılan evler, ilk defa ülkede, sıra ve ikiz evler olarak imarı gerçekleştirilmiş! Bu

beş tip yapılan yangın evleri. o günün modern yapılarıdır.İlçenin yolları, caddeleri, sokakları,kanalizasyon,su şebekesi, her evin banyolu oluşu v.b. gibi.

Evlerin kura ile halka dağıtılışı.Eski komşuluk ilişkilerini bitirmiştir! Daha sonrada günümüzde bu evlerin yıkılarak ucube binalar yerlerine dikilerek havalandırma koridorları kapatılarak, yangın evleri yok edilmeye başlanmıştır!

Suçlular, siyasilerdir! Safranbolu örneğindeki gibi bu evler korunamaz mıydı?

Yangın zedelere teberru paraları, " Yani yardım paraları" hak edenlere değil de hiç hak etmeyenlere de verilmiştir! Yani anlayacağınız adam kayırıcılık ve partizanlık o günde de yerel yönetim ve yardım dağıtım komitesince yapılmıştır!

Sonuç olarak 64 yıl önce yaşadığım, bence 13 Şubat Gerze İlçesi için bir MİLAT olmalıdır! Neden?  Çünkü, 13 Şubat öncesi Gerze'nin sosyal, ekonomik,  kültürel ve insan profili yapısıyla; 13 Şubat sonrası yine bu güzel ilçenin sosyal,ekonomik,kültürel ve yeni insan profili yapısı arasında dağlar kadar fark vardır!

Bu farkın arasındaki makası daraltacak olanlar, bu ilçede yaşayanlar olacaktır! Giderek azalan eski Gerzelilerle yeni Gerzeli olmaya çalışanlar,sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıklarını öne sürmeden, ortak problemleri tespit ederek, hep birlikte çözüm yollarını bulabilmeleri, onları bir birleriyle uyumlu bireyler olarak kaynaşmalarını sağlayacak,umutlu, mutlu ve sessiz sakin bir kentte yaşama ortamı, bu kentte yaşayan insanlarımıza sağlayacaktır diye düşünüyorum!

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE