65 Ve Üzeri Yaşlardakiler Evlerde!

Değerli Gerze Gündem Haber Okurlarım:

21-Mart-2020 tarihi ile başlayan İçişleri Bakanlığı tarafından 65 ve üzerindeki yaşlılar için sokağa çıkma yasağı tüm ülkemizde ve ilçemizde de uygulanmaktadır.

Genel olarak ilçemizde biz yaşlıların bu alınan karara  uyum gösterdiklerini sanıyorum. Uyum göstermeyenler belki olabilir! Sanırım onlarda sık sık yetkililer tarafından yapılan uyarılarla bu alınan karara uygun hareket edeceklerdir.

Gerze'miz için emekli kenti dendiğini hemen herkes biliyor ve görüyor. Bu tespit doğrudur. Gerek kentte, gerekse köylerimizde yaşayanların yarıdan fazlası çeşitli kurumlardan emekli olmuş insanlardan oluşuyor.

Nasıl mı?

Hemen her iş kolundan emekli olup , ilçemize yerleşen emekli vatandaşlarımız oldukça çoktur. Mahalle muhtarlarımız bu durumu çok iyi bilirler.

İlçemize yerleşen her emekli sanki tasını tarağını toplamış, ununu eleyip eleğini asmış; her işi bu dünyada bitmiş sanki ölümü bekler gibi...Bazıları, kendi yaşadığı sosyal anlayışına göre yeni bir düzen de kurmuş olabilirler. Bunlar azınlıktadırlar. Hatta emekli aylığı ile geçim sıkıntısı çekenler, yeni bir iş kolunda 65 yaşında bile çalışmak zorunda olanlar aramızda vardır.Peki, 65 ve yukarı yaşta çalışmak zorunda olan emekli vatandaş, ne yapacak?

Bazı emekliler, gece geç yatıp, sabah geç kalkmak onların tercihi olmuştur! Bir çoklarının mesaisi kahvehaneye giderek başlıyor! Orada da çeşitli oyunlar oynayarak, boş zamanlarını değerlendirdiklerini sanıyorlar! Ya da öyle olduğunu kendilerince algılamaktalar!

Bu tür emekli akşam eve dönecek, yemek yiyecek, oturup televizyon seyredecek. Varsa elinin altında günlük bir gazetede, ilgisini çeken yerleri okuyacak yada bulmacalarını çözmeye çalışacak.

Hatta bir çoğumuzun, çalıştığımız yılların aksine daha düzenli olması gereken yemek düzeni,  emekli hayatımızda daha çok bozulmuş oluyor. Ayrıca birçok kronik hastalıklarla da boğuşmak zorundayız!

Çünkü bu hastalıklar artmış, kendimizi artık bu konuda daha çok düşünür oluyoruz. Bu açıdan da emekliler çalışanlara hiç iyi örnek olamıyorlar!

Çalışanlar nedense emeklilerin bu düzensiz yaşantılarını hiç bilmeden çok özlüyorlar! Neden mi? İşin daha başındayken ne zaman emekli olacam diye düşünen  ve emekliliğe özlem duyanlar oldukça çok!

Aman, sakın ha! Ne olur özlemeyin! Merak etmeyin sıra size de gelecek, kendinizi değiştiremezseniz, bizler gibi sizlerde olabilirsiniz!

Neden acaba emekliler böyle bir yaşantının içine sürüklenmişler! Elbet bu duruma düşmelerinin siyasal, ekonomik, sosyal olarak yaşam nedenleri hiç sorgulanmıyor, sorgulamak isteyenlerde yok!

Biz yaşlılar, evlere kapatılmışken, her ne sebep olursa olsun sokağa çıkmamız sağlığımız nedeniyle önlenmişken, bazı açıklama ve eleştirileri de yapmak zorundayım!

Valilik, "Kısıtlama Ve Kurallar Bizi Korumak İçinmiş!" Vefa Sosyal Destek Grubu..Telefon Numaraları:

Hızır Acil Servis.112

Polis İmdat:155

Jandarma İmdat:156

Tüm yaşlı arkadaşlarım bu numaralara ulaşarak istek ve arzularını bu kuruluşlara iletebilirler.

Ayrıca İlçemizde" Hüseyin YÜKSEK'TEN Hizmet Aracı" kendi olanaklarıyla 24-Mart- 2020 tarihinde tüm yaşlılarımızın hizmetinde olduğunu saat. 17:00 başlatmış ve 0530 472 00 34 kendilerine ulaşabilmek için yukarıdaki telefon numarasını vermiştir.Kendi adıma teşekkür ederim.

Eleştirilerimi bir yaşlı vatandaş olarak yapmak istersem:

İlçede bazı yaşlıların, ayrı evlerde yada aynı evde yaşayan evlatları ve yakınları olabilir. Onlar bu yaşlı yakınlarının ihtiyaçlarını karşılayabilirler!

Benim gibi karı koca iki kişi, yada tek başına yaşayanların durumu ne olacak? Sanmam ki birçok yaşlı telefonla bile ulaşmakta zorluk çekebilir,yetkililere ulaşamayabilirler!

Başta muhtarlarımıza bu konuda iş düşüyor. Muhtarlarımız yalnız yaşayan yaşlılarımızı çok iyi bilirler. Ulaşmakta yardımcı olabilirler.

İlçemizde örgütlü siyasi partilerimiz var.Bunlar seçimler esnasında mı yaşlıları düşünerek onlara ulaşmaktalar! Nerede bunların örgütlü mücadele anlayışı? Bu konuda bir dayanışma, örgütlenme hiç yapmışlar mı? Duymadım,yok!

Unutmayalım ki, "Koronavirüs" yaşlı genç, kadın erkek ve çocuk, zengin-fakir ayırımı yapmıyor. Biz yaşlıların kronik birçok hastalıklarımız olduğu için, "koronavirüs" hastalığına yakalanma riskimiz daha fazla olduğu için evlerden çıkmamamız istenmektedir. Bizler  bu kurala uymak zorundayız ! Mutlaka uymalıyız.

Sağlıcakla kalınız.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Vacit TOKMAK
Ali Vacit TOKMAK - 4 yıl Önce

bir virüs hepimizin hayatını kilitledi! zengin ve yoksul eşitlendi.i̇ster zengin ister fakir, ister bakan ,başkan,paşa,genç ihtiyar virüs hiç ayırım yapmadan insanı hasta yapabiliyor! insanlar arasında ayırım yapmadığına göre; kapitalist,libarist değil sanırım biraz sosyalist bir virüs! gerek zenginle,gerekse parası olanlar marketlere hücum ederek stoklarını yapmış olmalılar! ya parası olmayanlar ne yapsın? çocuklarını özel okula gönderenler, öğretmeni satın aldıklarını sanıyorlardı! ne oldu?bütün evler okul oldu! orada da evlerde adalet kalmadı! zengin ve yoksul evleri farklı! ama eğitim öğretim aynı! özel hastanelerde devlet hastaneleri gibi, fark kalmadı! i̇nsanlara tepeden bakanlar; sizler ölümü uyku mu sanıyorsunuz? ama değilmiş! umarım öğrenmiş oldunuz! artık dünyada ve ülkemizde gelecekte yepyeni bir düzenle yaşayacağımızın farkında olacağımızı düşünmeliyiz! olayların farkına varmalıyız diye okurlarımı uyarmak istiyorum! sağlıcakla kalınız....