ABDÜLAZİZ PARALARI

   Sultan Abdülmecit in vefatı sonrası Sultan Mahmut II nin 2.ci oğlu Abdülaziz 25 Haziran 1861 (17 Zilhicce 1277) tarihinde tahta geçmiştir. Bu devirdeki paralar aynen basılmıştır lakin tuğranın sağ üst köşesine konmuş olan gül dalının yeri boş bırakılmıştır. Tuğra da '' Han Abdülaziz bin Mahmut El Muzaffer Daima'' ibaresi mevcuttur. Gümüş paralarda evvelce konulan mecidiye ismi aynen bırakılmış ve bu isim resmi lisanada aynen geçmiştir. Padişah saltanatının ilk yılında Bursa ya seyahat yapmış ve bu vesileyle istanbul darphanesinde  '' Durube Fi Bursa 1277 tarihli 5,2 ve 1 kuruşluk üç nev'i gümüş para basılmıştır. Sultan Abdülaziz devrinde çıkartılan altı kıtada gümüş paraların tamamının arka yüzünde  ''Azze Nasaruhu Duru be Fi Costantaniyye 1277'' ibaresi mevcuttur.

    Bu devirde para basılmasında imalat usulleri basitleştirilerek tasarrufa gidilmiştir. Altın ve gümüşün eritilmesinde kullanılan muhtelif asit, kok ve maden kömürleri gibi çeşitli malzeme bedelleride bir miktar ucuzlamış olduğundan gümüş üretim bedeli 100 kuruşta 90 paraya indirilmiştir. 1872 yılında Darphane-i Amirenin işlemlerinin takibi ve yeni üretilecek paraları takibini edecek  '' Meskükatı Şahane Komisyonu''  yani mükemmel madeni paralar encümeni adıyla idare memurlarından oluşan bir komisyon kurulmuştur.

   Sultan Abdülmecit devrinde kağıt para ihracı fiilen başlamış olup 1. emisyon 1. tertip (istanbul) 200 kuruşluk banknot 000002 seri numarasını taşıyan bu banknot 16 Kasım 1863 tarihinde ihraç edilmiştir. Edhem paşa mührü ile Alleon ve Fakonnet imzalarını taşımaktadır. Daha geç bir döneme ait olan üzerindeki yazıda şu sözler okunmaktadır. ''5 Temmuz 1890 Bay Ch.Holmes tarafından verilmiş ve nümune olarak kabul edilmiştir. Müteveffa Sir Frederic W.Smythe tarafından muhafaza edilmiştir. '' .  Daha önce belirtildiği gibi Osmanlı Bankası Sultan Abdülmecit in gözetiminde 1863 teki kuruluşunu takip eden aylar içinde ilk banknotlarını ihraç etmeye başlamıştır. En güzel günler sizlerin olması temennisiyle, sağlıcakla kalınız.

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar BERBER

Saygılarımla;

[email protected]

YORUM EKLE