ABDÜLHAMİD'İN MÜCEVHERLERİ

                   Sultan Abdülhamid in malı olan ''Mabudun Gözü''  ismiyle maruf ucunda yetmiş kıratlık pırlantalı kolye mezatla chicagolu bir kuyumcuya satıldı. By Harry Levinson bu kolyeyi 375.000$ ra satın aldı. Bu olay New York daki meşhur müzayede salonu PARKE-BERNET te 12/1962 tarihinde gerçekleşmiştir. Mabudun gözü ismiyle tanınan kolyenin ucundaki tertemiz, bembeyaz, mavimtırak ışıklarla pırıl pırıl parlayan 70 kıratlık taş, mabudun gözünde imiş ve pırlanta göz şeklindedir.

 

                  1600 yılında Hindistan da bulunan bu pırlanta bir zamanlar İran Prensi Rahabın malıymış. Bundan üç asır kadar önce ortadan kaybolan taşa Sultan Abdülhamid sahip olmuş. Rivayete göre Sultan Abdülhamid in adamlardan biri pırlantayı çalmış,taş Avrupa da elden ele geçmiş New York un ünlü kuyumcusu Winston tarafından Bayan Bonfils Stanton a 675.000 $ satılmış. Mamafih mezat zamanında teşhiri siyah kadife kaplı bir levhanın üzerinde 22,5 kıratlık kırat ağırlığında kırk beş tane uzun pırlantada müteşekkil kolyenin ucunda sallanan 70 kıratlık pırlantanın müzayedesi 250.000 $ dan açılışa verildi ki Bay Harry Levinson a 375.000 $ a kalmıştır.

 

                  Levinsona satın alma sebebi sorulduğunda ise ''Tarihçesini biliyordum, mamafih kolyeyi bunun için almadım, sırf taşın saflığı, güzelliği ve kıymeti için aldım. Bu parça bence kelepirdir.

500.000 $ kadar arttıracaktım. Karım bu derece pahalı bir kolyeyi takmaz, bunu sırf satmak için aldım'' cevabıyla savuşturmuştur. Dileriz ki tarihi objeler gerçekten ait oldukları yerlerine iade edilmesi temennisiylen..

 

 

 

[email protected]  

SAYGILARIMLA

Volkan Yaşar BERBER

 

YORUM EKLE