ABDÜLMECİD SİKKE TASHİHİ

       Sultan Mahmut II nin vefatı üzerine büyükoğlu Abdülmecid 31 nci Osmanlı Padişahı olarak 3 Temmuz 1839 tarihinde tahta çıkmıştır. Abüdlmecid in padişahlığının ilk yıllarında muhtelif altın paralarla birlikte Sultan Mahmut devrinin gümüş paralarına aynen benzeyen altılılık, üçlük, atmış paralık ve bunların aksamı 1, 10, 20 paralıklar üretilerek tedavüle çıkarılmıştır. 1839 fermanı ile çeşitli konularda yapılan ilerleme hamlelerine uygun olarak 1840 taihinde çıkarılan yeni bir ferman ile Sikkenin Tashihi ne karar kılınmış ve madalya bastırılmıştır.

       Tashihi (düzeltilmesi) ayar kararı üzerine bir taraftan Darphane binasına yeni daireler inşaasına başlanılmış ve diğer taraftan Londra darphanesinde kullanılmakta olan o zamanın en son sistem makinalar ile alet ve edevat sipariş edilmiştir. Londra darphanesinden makina mühendisi terazi dirhem mühendisi, sikke kalıpları ustabaşısı, modelci, makinist Osmanlı darphanesinde işbaşı yaptrılmışlardır. Londra darphanesinin aynı bütün alet ve edevatıyla yeni ve son sistemde bir darphane oluşturuldu. Sultan Abdülmecid’in gözetimi altında ve Darphane Müdürü Düzoğlu Agop Çelebi’nin nezaretinde yukarıda sıfatları yazılı işbaşı yaptırılanlar devamlı olarak vefatlarına kadar çalışmışlardır. Sultan Abdülmecid’in devamlı olarak darphaneyi ziyaret ettiğini ve para üretimiyle bilahare ilgilendiği bilinmektedir.

       İlk Mecidiye (20 kuruş) 22 Nisan 1844 tarihinde ve yarım mecidiye (10 kuruş) 11 Mayıs 1844 tarihinde ve çeyrek mecidiye (5 kuruş) 19 Mayıs 1844 tarihinde üretimine başlanılmıştır. Osmanlı paralarında padişahların tahta çıkışıyla derhal para basılması adet olduğundan ve paranın sene yazılı kısmınada mecburen 1 rakamını teşhir etmek gerektiğinden padişah 20 gün dahi tahtta kalsa paralara göre 1 sene hükümdarlık etmiş gibi görülmektedir. Herhangibir paranın üretim tarihini bulmak için padişahın görev tarihine seneyi ilave edip toplamda 1 çıkarmak gerekmektedir. Hicri 1255+6-1=1260 gibi.

Engüzel günler sizlerin olması temennisiyle esenlikle kalınız.

Volkan Yaşar BERBER

Araştırmacı - Yazar

 

[email protected]

 

YORUM EKLE