Araç muayenelerinde vergi borcu engeli kaldırılmalı

  22 Aralık tarihinde Kayseri'de kayak için Erciyes Dağı'na çıkan üniversite öğrencilerini taşıyan midibüs kaza yaptı. Kazada 11 kişi hayatını kaybetti. Söz konusu kazada hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Midibüs’de kar lastiğinin takılı olmaması ve aracın frenlerinin tutmaması kaza nedeni olarak kayıtlara geçti. Aracın frenlerinin tutmama nedeni ise, aracın fenni muayenesinin yapılmamasına bağlandı. İnsanlar araçlarının fenni muayenesini neden yaptırmazlar/ yaptıramazlar? Bana göre bunun birçok nedeni var. Birincisi bir şey olmaz abi mantığı, ikincisi caydırıcı cezaların uygulanmaması üçüncüsü ve en önemlisi, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcunun bulunması.

“Motorlu Taşıtlar Vergisi Borcu olan Aracın Muayenesi yapılamaz”

Bunu ben söylemiyorum 197 Sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 13/d maddesi söylüyor. Madde metni aynen şu şekilde:

 

“Taşıtlarla ilgili fenni muayene komisyonları, fenni muayene yapma yetkisi verilen gerçek ve tüzel kişiler, ile Ulaştırma Bakanlığı sivil havacılık genel müdürlüğü taşıtların fenni muayeneleri yapmadan, uçuşa elverişli belgelerini vermeden önce, verginin ödenip ödenmediğini araştırmak zorundadırlar. Vergisi ödenmemiş veya 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci madde hükmüne göre taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılamaz,  uçuşa elverişli belgesi verilemez.”

“Araç muayenelerinde vergi borcu engeli kaldırılmalı”

Yukarıda kanun maddesini açıkladık, trafikte bulunan birçok aracın fenni muayenesinin yapılmadan dolaşıyor olması, facialara davetiye çıkarılması, bu araçların MTV borçlarının bulunmasından kaynaklanmaktadır. Bana göre Devlet, fenni muayene zamanı gelen araçlara, vergi borcu ödenmeden olmaz dayatmasından vazgeçmeli, verginin tahsilinde e- haciz uygulamasını yaygınlaştırmalıdır.

“Kanuni düzenleme yapılmalı”

Milletvekillerimiz, Sayın Engin ALTAY ve Sayın Mehmet ERSOY’dan ricamız;

197 Sayılı kanunun, 13/d maddesinde değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi hazırlayarak, motorlu taşıtlar vergisi borcu olan araçların da fenni muayene yaptırabilmelerinin önünü açmaları, bu sayede trafik facialarının önlenmesi yönünde adım atmalarıdır.

 

 

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
recepyortanlı
recepyortanlı - 10 yıl Önce

cumhur bey size katılıyorum.şöför esnafı zaten zar zor geciniyor haciz uygula fakat vatandaşın aracınında fenni muayenesini yapsınlar.sevgilerimle.

MUSTAFA ÇANKAYA
MUSTAFA ÇANKAYA - 10 yıl Önce

yazı içeriği bakımından zaten yanlış başlamış. aracın kaza nedeninin maliyenin vermediği borcu yoktur belgesine bağlanması tam bir akıl tutulması. yani hırsızın hiç mi kabahati yok. ödenen vergi de amam aman bir vergi değil. aracın muayenesinin yapılmaması tabi ki hata ancak o araç polis engeline takılmadan şehirler arası yolda yüzlerce kilometre gitmiş hiç bir trafik engeline takılmamış, o aracı gezi için tutan arkadaşlar aracın turizm seyahat belgesi var mı yok mu bakmamış, tüm yasal prosedürler atlanmış ve unutulmuş ama kazanın sebebi maliyenin vermediği borcu yoktur belgesi.... tam bir akıl tutulması bunun başka bir izahı yok. i̇ğneyi kendine çuvaldızı maliye ye batır arkadaşım.

uğur çetin
uğur çetin - 10 yıl Önce

ben yazar cumhur çetin'in kardeşiyim.sayın mustafa bey gerze'de herkes beni iyi bilir 2010 yılında sanayide kaportacı dükkanından arabam çalındı sonra bulundu geldi.ardaan 27 gün geçtikten sonra.bak buna dikkat et ben aracımı teslim alırken otopark ücreti ödedim yüzlerce lira artı 2011 yılında araç muayenesi yapacakken gerze maliyeye geldim temiz yazısı almaya bil bakalım noldu? aracımı çalan hırsızlar boğaz köprüsünden izinsiz geçtikleri için kesilen ceza 711 tl olmuş ve bil bakalım naptım paşa paşa ödedim.çünkü muayenemi yaptırmak zorundaydım eğerki asparagas geliyorsa yarın aç ekraanını bak 57 av 322.ha hırsızlara noldu diye sorarsan 3 ay içerisinde beraat ettiler ama bedelini ben ödedim. sen akıl tutulması diyorsunya o dediğin şeyin anlamını bilip de konuşacaksın devlet eeğer hırsıza bedel ödetmeyip mağdura ödetiyorsa sende susup köşende oturacaksın burası basın platformu insanları yanlış yönlendirme.kamuoyunun bilgilerine....

uğur çetin
uğur çetin - 10 yıl Önce

he birde şu var sen gerze'den sinopa illaki seyahat etmişsindir sarıyokuştan aşağı sallanan bir mibüsün freni patladığında onlara belge sorabilecekmisin ya da sen bu tip yolculuklarında kaç tane minibüse ya da otobüse seyahat izin belgesi sordun? arkadaşım bu işler kanun maddelerinin fıkralarını buraya yazmakla değil uygulamakla olur....