Arapça İlim Dili

  10, asrın başlarından itibaren Arapça daha önce eski Yunancanın oynadığı rolü oynayarak ilim ve felsefe dili olmuştur. Kitapların Latinceye çevrilmesiyle zenginliği bariz bir şekilde anlaşılan Arapça artık batıda ilim dili olur. Hatta zamanın büyük din alimleri çok dikkat etmelerine rağmen yazdıkları fizik, kimya, matematik kitaplarında dahi İslam’ın tesirini açık bir şekilde hissettirmek mecburiyetinde  kalmışlardır.

 

        İslamiyet’ten önceki Araplara niçin ''Cahiliye Arapları'' ve bu devre için ''Cahiliye Devri'' denmiştir.? Bahsedilen Cehalet iki manaya gelmektedir. Birinci manası bilgisizlik, ikinci manası ise zorbalık anlamı taşımaktadır. Bu kelimenin kullanılması o zamanda yaşayan Arapların hem cahil hem zorba olduğunu göstermektedir. Bu da İslamiyet’in geldiği yedinci asır öncesi Arap Yarımadasının ilmi, siyasi ve içtimai bünyesini ifade etmektedir.

 

        Cahiliye Kelimesi ''Cahiliye zannı'' , ''Cahiliye hükmü’ ‘Cahiliye çıkışı’ ‘Cahiliye gayreti '' ifadeleriyle İslam öncesi Arabistan’daki  durum anlatılmaktadır. İslam’ın zuhuru sırasında Arap yarımadasında yaşayanların medeniyet alemine sunabildikleri tek şey şiirdi. Bu devrede şiirlerin yarıştığı edebi panayırlar kurulurdu.6,asırda Araplar genellikle bedeni bir hayat sürüyorlardı. Bütün cemiyetlerin geçirdiği safhalarda görüldüğü gibi , cahiliye Araplarının da en bariz hususiyeti sebep-netice münasebetini kuracak muhakemelerinin bulunmayışıdır. Nice ilmi arşivlerin açığa çıkması temennisiyle,

 

[email protected]    

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar BERBER

 

YORUM EKLE