ARKEOLOJİK HAZİNELER

                 Hitit,Asur,Fenike,Mısır Yunan,Roma ve İslam Medeniyetlerinin göbeğindeki Anadolu Yarımadası , coğrafi durumunun avantajı, iklimin güzelliği ile geçmiş prehistorik devirden beri cazibesini kaybetmiştir. Asırlar boyunca Akdeniz ve Egedeki limanlar her millete ait gemilerin uğrak yeri olmuştur. Eski devirlerde keşif bir deniz trafiğine sahne olmuş bu sularda sayısız tarihi hazineler yatmaktadır. Fakat bu hakikat ancak Yirminci Asrın ikinci yarısından sonra dikkati çekebildi.

                  Bazı Yunan süngercileri , asrın başlarında Ege adalarından Antikythera da buldukları tarihi bir batık gemiden, birçok bronz ve mermer heykeller, cam ve toprak işlemeler çıkarıp Atina müzesine taşıdılar. Tunus'un Mahdia Limanında , Kartaca devrine ait sanat eserleri ile yüklü bir Roma kalyonu süngerciler tarafından bulunup yağma edildi ve içindekiler antika pazarlarına aktarıldı.

                  Bu yağmalamalar dan sonraki, durum arkeologların dikkatini çekti ve ilk ilmi sualtı arkeoloji araştırması Kaptan Cousteau tarafından ve Marsilya idaresinde, 1952-1955 senelerinde yapıldı. Grand Conglue deki meşhur batık su üstüne taşındı. Kıyılarımızın tarihi değerini takdir eden Pensilvania Ünv. Arkeoloji Bölümü mensupları 1959 yılında Türk Hükümeti ne müracaat ederek araştırma izni aldılar. Finike yakınlarındaki Tunç Devrine ait eşya ile yüklü olan batığın içindekileri çıkarıp Bodrum Müzesine taşımak ve teşhir etmekle 3,300 senelik objeleri görmeye insanları teşvik etti. Nice Arkeolojik çalışmaların arttırılması temennisiylen;

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar BERBER

 

YORUM EKLE