Başarıya Götüren Yollar!

BELEDİYE BAŞKANLARINI BAŞARIYA GÖTÜREN YOLLAR!

Değerli Gerze Gündem okurlarım,

Ülkemiz sınırları içinde yüzlerce belediye ve onları yöneten Belediye Başkanları var.Ama bunların hepsinin başarılı çalışmalara imza attıklarını göremiyoruz.

Bu yazımda başarılı olmuşların ya da başarısız olanların nedenlerini sıralamak istemiyorum.

Asıl amacım, başarılı olmuş belediye başkanlarının hangi yolları izleyerek bu başarıyı elde ettiklerini maddeler halinde ortaya koymaktır. Umarım Belediye Başkanımız Sayın Cevat Şensoy ve ekibine az da olsa yararlı olur.

Yaşadığımız çağ, bilimin, iletişimin, ulaşımın, sanayi ve teknolojinin hızla geliştiği; gelişmiş ülkelerin uzayda bir birleriyle yarışmaya başladığı çağdır.

Böyle bir çağda, bağımsız, özgürce ve insanca yaşamak elbet zorlaşacaktır. Bu zorluğu yenmek için, bağımsız ekonomik temele dayalı, bilimde, sanayide, teknolojide, tarımda çağdaş ve gelişmiş ülkelerin düzeyine çıkmak zorundayız!

Bunların gerçekleşmesi de, üretici, araştırıcı, yapıcı, yaratıcı, sosyal adalet ilkeleriyle yetiştirilmiş insanlarla olur. Yetiştirmenin yöntemi de çağdaş eğitimden geçer! Başkanımız eğitim emekçisi olduğu için ne demek istediğimi anlar. Yerel yönetimlerde belediyelerin her zaman öncelikli yeri vardır.

İşte bu açıdan yerel yönetimlerin lokomatifi olan Belediyeler ve onu yöneten Belediye Başkan ve Kadroları çok çok önemlidir!

Bu bağlamda ülkemizde çok başarılı olmuş Belediye Başkanlarının izledikleri yöntemleri maddeler halinde aşağıda sıralamaktayım. Umarım Başkanlara yararlı olur diye düşünüyorum

BAŞARIYI GETİRECEK FORMÜLLER BUNLAR OLABİLİR Mİ?

1- Yönetim anlayışında ben değil biz demeyi bilmeli.

2- Seçim zamanı rekabet edilen muhalefet partileri ile seçimler sonrası hizmet için birlikte çalışabilme yolları bulunabilmeli!

3- Meslek kuruluşları, şehrin bürokrasisi, muhtarlar ve tüm siyasi partilerin katılımı ile şehrin çözüm bekleyen problemleri kollektif akılla tespit edilmeli ve kısa,orta ve uzun vadeli projeler oluşturmalı ve de kararlılıkla uygulanmalıdır!

4- Şehrin ortak sorunlarının tespit ve çözümünde bencil davranmak yerine ortak akıl çerçevesinde başarıya tüm paydaşların katılımı hedeflenmelidir!

5- Belediye hizmetlerinde bilimsel ve akılcı yol ve yöntemler hayata geçirilmeli, kaynaklar israf edilmeden değerlendirilmelidir!

6- Özellikle imar uygulamalarında şeffaflığın tesis edilmesi olmazsa olmazların en başında gelmektedir!

7- Belediye Başkanı seçim sırasında gece gündüz kendisi ile birlikte çalıştığı gönüllü teşkilat mensuplarını seçimler sonrasında terk etmemeli,partinin kılcal damarları sayılan teşkilat ve mensuplarından gelen görüş ve eleştirileri dikkate almalıdır!

8- Belediye Başkanına, yağcılık ve yalakalıkta maharetli bireylere prim verilmemelidir!

9- Belediye hizmetlerinde partizanca tutum ve davranış içinde olunmamalı, her bireyin hak ve hukukunun korunması esas alınmalıdır.

10- Belediye Başkanı ekibi ile birlikte bir misyon, vizyon oluşturmaları ve bu hedefler doğrultusunda hareket etmelidir.

11- Belediye Başkanı personel tercihlerinde ehliyet ve liyakata çok önem vermeli, akraba, eş dostları ahbap çavuş ilişkisi içinde personel alımı yapmamalıdır!

12- Mümkün olduğunda tevazu ve hoşgörü içinde toplumla sıkı bir gönül bağı kurulmalı, kibirden uzak durulmalıdır!

13- Mümkün olduğunca hemşerilerle birlikte olunmalı ve yaşanan gelişmeler belirli periyotlarla halka duyurulmalıdır.

14- Halk günleri ile halkın istek ve taleplerine duyarlı olmalıdır.

15- İlçede kim olursa olsun, kişilerin etki ve gücüne göre imar durumlarında değişiklerin yapıldığı uygulamalara asla geçit verilmemelidir!

16- İlçede vatandaşına bürokratik yaklaşmak yerine çözüm odaklı olarak sorunların çözümüne olabildiğince katkı sağlanmalıdır.

17- Şehrin ulaşım ve trafik sorununu bilimsel ve akılcı yollarla mutlaka çözüme olabildiğince kavuşturulmalıdır!

Yukarıda saydığım maddeler, ülkemizde birçok Belediye Başkanının başarıyı yakalamasına çok büyük oranda yardımcı olmuştur. Sayın Başkan ŞENSOY'UN bundan önceki köşe yazımda da belirttiğim gibi ekonomik olarak zor bir süreçle karşı karşıya olduğunu biliyorum.

Başarılı olmak için, yerelde, iktidar ve muhalefet partileri olarak çok büyük fedakarlıklara ihtiyaç vardır diyorum. Her yapılan yatırımlar ve güzellikler bu ilçe ve halkı için olacaktır.

Bir yazarımızın dediği gibi; " Güzel bir dünyanın inşaatına taş olalım, kum olalım, su olalım, demir ve çimento olalım! Bu inşaatı bitiremezsek çocuklarımıza, torunlarımıza bakacak yüzümüz olmayacaktır!"

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE