Bellekten Yoksunuz, Unutkan Olduk!

            Değerli Gerze Günden Okurları:

            Belleksiz toplum, bitkisel bir hayat yaşar. Doğanın kendisine verdiklerinden daha ilerisine gidemez, olduğu yerde kalır. Bellek aklın işlemesine temeldir. Kültürlü ve uygar sayılabilmemiz için, önce belleğimizin sağlam olması gerekir. Yaşadıklarımızı anımsayıp neyin nereden geldiğine, nereye gittiğine bakmalı, karşılaştırmalar yapıp, bağlantılar kurup sonuçlar çıkarabilmeliyiz.

            Tarihimizde geçmişte yaşadıklarımızı anımsayalım:  Şeyh Bedrettin, Köylü İsyanları, Celali İsyanları, Islahat Hareketleri, Tanzimat, Meşrutiyetler ( 1. 2.), İttihat ve Terakki, Serbest Fıkra, Cumhuriyet dönemindeki iç ayaklanmalar, Demokrat Parti ve dönemi,  27 Mayıs,9 ve 12 Mart, 12 Eylül ve de diğer müdahaleler! Yukarıda sıraladıklarım olayları, bireye ve topluma yansıyan sıcak yanlarıyla belleğimizde tutmuş olsaydık; ince ayrıntıları göz ardı etmeseydik,  çağdaş bilimsel ölçülerle sorgulasaydık; neyi, nerede yanlış ya da doğru yaptığımızı, nesnel bir bakışla inceleseydik kültür, uygarlık ve demokrasi düzeyimiz, bugün böyle mi olurdu?

            Kişi ve toplum olarak belekten yoksunuz, hemen unutuyoruz. Yaşananların hepsini, olağan sayıyoruz. Yanlışları, olağanlık olarak bizden sonrakilere aktararak, onların da, bizler gibi duyarsız, irdelemesiz kişiler olmasının nedeniyiz. Böyle gidersek hep çağın gerisinde kalacağız! Geleceği yaratmak için geçmişi doğrularıyla ve yanlışlarıyla sorgulamalıyız!     Gereksiz mi bu? Hani sık sık söyleriz… Geçmişe yönelik eleştiri ve özeleştiri yapmalıyız deriz! Yapabildik mi? Hayır!

            Sonuç olarak, dün dün de kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım derken,  geçmişte yaşanan toplumsal olayları çok iyi kavramak gerekir diye düşünüyor ve okurlara Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN şu sözünü hatırlatarak yazımı tamamlamak istiyorum… “ EN İYİ BİREYLER, KENDİLERİNDEN ÇOK, AİT OLDUĞU TOPLUMU DÜŞÜNEN, ONUN VARLIĞININ VE MUTLULUĞUNUN KORUNMASINA YAŞAMINI ADAYAN İNSANLAR” Olmalıdır der! Olabildik mi? Ne yazık ki henüz olamadık! Olmak istersek, Mustafa Kemal Atatürk’ün eylem ve direktiflerini çok iyi anlayıp uygulama alanına koymalıyız! Bunu sağlayabilmek için de tüm yurttaşlarımızın; Birlik, Bütünlük ve Kardeşlik bağlarının güçlenmesinin MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN gösterdiği hedefler istikametinde çok çalışmakla gerçekleşebileceğine inanıyorum…

             Esen kalınız.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE