“Ben Gitmiyorum”

İşçiler Parti Mitingine Zorla Götürülebilir mi?

 

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25.dönem milletvekili seçimlerine az bir süre kala partilerin seçim mitingleri olanca hızıyla devam ediyor. Partiler, seçim meydanlarını doldurmak için birbirleriyle kıyasıya mücadele ediyor. Kimi zaman okul yöneticileri tarafından öğrenciler, kimi zamanda işverenler tarafından işçiler zorla bu mitinglere götürülüyorlar. Öğrencilerin mitinglere götürülmesi hususunda yorumu sizlere bırakıyor esas konumuz olan işçilerin işten atılma tehdidi ile parti mitinglerine götürülmesi hususunu irdelemek istiyorum.

 

İşten Atılma Tehdidi Derhal Fesih Sebebi

 

Bilindiği üzere bir işyerinde çalışan işçiler ve yanlarında işçi çalıştıran işverenlerin yasal hakları 4857 sayılı kanunda düzenlenmiştir.  Söz konusu kanunla, gerek işverene gerekse işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı tanınmıştır. İşverenin işyerinde çalışan işçileri, işten atarım tehdidi ile parti mitinglerine götürme hakkı bulunmamaktadır. Eğer bu tür tehdit ve baskılar karşısında yasal haklarınızı bilmiyor ve bundan dolayı tereddütler yaşıyorsanız, işte haklarınızı koruma altına alan ilgili yasa, 4857 Sayılı Kanunun 24.maddesinin II. fıkrasının c bendi;

“ İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa” işçi,  tüm yasal haklarını alarak iş sözleşmesini derhal fesh edebilir.

 

İşçi İstifaya Zorlanamaz

 

İşveren,  parti mitingine katılmayan işçiyi istifaya zorlayamaz.  Farz edelim ki; işverenin tehdit ve baskılarına dayanamadınız ve istifa etmek zorunda kaldınız. Hemen panik olmanıza gerek yok. İşçinin çalışma yaşamını ve işverenle olan ilişkilerini düzenleyen iş kanunu burada da sizi yalnız bırakmıyor ve size dava açma hakkı tanıyor. Her ne sebeple olursa olsun işverenlerin tehditlerine maruz kalan işçiler tarafından açılmış davalar işçi lehine sonuçlanıyor. Bu konuyla ilgili işçi lehine sonuçlanmış birçok Yargıtay kararı mevcut.

 

Sonuç olarak sizlere önerim, hangi tür tehdit, baskı ve şantaja maruz kalırsanız kalın, hiçbir şekil ve şartta oyunuza kimsenin ipotek koymasına izin vermeyin. Bu tür zorlamalar elbette sizlerin siyasi tercihini değiştirmeyecek, seçim günü gidecek “gönlünüzdeki aslan”’ a oyunuzu vereceksiniz. Ancak burada unutulmaması gereken son derece hassas bir durumu da gözden kaçırmayın. Baskı sonucu katılmak zorunda kaldığınız X parti mitinginde siz ve sizin gibilerin oluşturacakları kalabalıklar, “kararsızlar” olarak nitelendirilen toplulukların siyasi tercihlerini o parti lehine kullanmalarına yol açacaktır.

 

7 Haziran’da yapılacak seçimlerin insanımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını, sandıktan ülkeye en yararlı olanın çıkmasını diliyorum.

 

Cumhur Çetin

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE