Bilinç!

               Bir toplumun klasik kültürünün ürünüdür soy yapıtlar, Klasik kültürse bir toplumun kendi  öz oluşumudur. O Ulusal kültürlerini kuramamış toplumlar nasıl bir evrensel kültür oluşturamamazlarsa, klasik kültürleri oluşmamış bir toplum da çağdaş bir dünya düzenine ayak uyduramaz. Temel tarihsel etmen, kafa emeği ile kol emeği arasındaki ayrılmadır. Lakin bu günümüzde çağdaş dünyanın aktüel sorunları içinde dahi, kültürel oluşumlarda, aydınların toplumsal işlevleri, üretime katılmaları ve toplum yararına etkinlikte bulunmaları, kapitalist toplumlardan farklıdır. Mamafih menfaatçilik ön planda irad edilerekten halen nefsi zorlamaktadır.

             

               Alanında uzmanlaşmış sanatçıların dışarıda tanınma, tanıtılmasına önem verilerek, yabancı ülkelerde yayınlanan kültürel, bilimsel araştırmaların dilimize çevrilerek, eğitim ve kültürel kurumlarda yaygınlaştırılmasıyla, birçok bilimsel, sanat dalında ve özellikle edebiyatta  bilgi sahibi olması ön hedefle bilinçlendirilmelidir.

 

                 Bir insanın değeri her yerde aynıdır. Ancak maalesef çoğu kez insanların değeri dışarıda daha iyi ve çabuk anlaşılır. Toplumda ön yargıya dayanılarak peşin yargılanılması, bizim gibi geleneksel ölçüler içinde şunun bunun duygusal değerlerini tartışılmadan var olan değerin kaybedilmesine sebeb vermektedir. Bir insan bazen kabiliyetleri çok farklı, kendi toplumunun içinde geliştiremeyerek yabancı bir ortamda daha iyi geliştirme imkanı bulur ki yakın zamanımıza kadar dışa kaçış sebebidir. İdarecilerimizin son yıllarda sevindirici kültürel, bilimsel reformlar bunun önüne geçmeye yönelikte olsa bu bilincin alt kademedeki yönetici ve bağımlılarında özümlemesi temennisiylen,

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

[email protected]

Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber

YORUM EKLE