BİZ OLABİLMEK !

           Yazı yazmak  zor zanaat . Gazetelerde her gün köşe yazarlığı  yapanlara Allah(cc) kolaylıklar versin . Çünki ; bazen dil  lâl oluyor , konuşamıyor . Ele  felç vuruyor , yazamıyor . Kulak  sağır oluyor , işitemiyor . Sinir uçları köreliyor , hissedemiyor . Beyin dumura uğruyor , düşünemiyor .   Ancak  düşünce  özürlü  olmayalım  yeter ,  gerisi  çözülür  inşaallah .                           Hayatiyet , hayat , akıl  ve  kalbimiz  önemli . Hem aklımızın  hem de kalbimizin tabiri  caizse  şarj  olması  gerekiyor . Kalbimiz  ve hissiyatlarımız  için ;  Kur’an-ı Kerim  ve Risale-i  Nur Külliyatı gibi benzeri kaynaklar şarj  makinelerimizdir . Aklımız  için  de ; fizik , kimya  , astronomi gibi fen bilimleri , psikoloji , sosyoloji gibi  sosyal bilimler  v.b.  gibi  kaynaklar  şarj  makinelerimizdir . İki kanatlı olmamız  şart . Çünki kuşlar gibi çift kanatlı  olmamız  gerekiyor , tek  kanatla uçmamız mümkün değil .  Din  ve Fen bilimleri  kol  kola  olmalı . Aklımız  ve  kalbimiz  birlikte  doyduğunda ; düşünce ufkumuz açılıp , aydınlanacaktır .

Akıl  vermek haddimiz değil . Ancak bazı hususlarda akıl için yol birdir . Kaliteli bir keyfiyet mi istiyoruz ? O halde eğitim şart ! Eğitimli anne , eğitimli baba , eğitimli patron , eğitimli çalışan , örnekleri çoğaltabiliriz  olduğunda ; toplumun keyfiyetini , kalitesini  tabii ki arttıracaktır . Bediüzzaman   bakınız , ne  güzel  ve  doğru  söylemiş  ;    ’’ Bizim düşmanımız ; cehalet , zaruret ve ihtilâftır . Bu üç düşmana  karşı ; san’at , marifet  ve ittifak silahıyla cihat edeceğiz .’’ (RNK – Tarihçe-i Hayat – 57)

Cahillik ; toplumu , kötü huylu mikro organizmalar gibi hasta eden unsurlardan biridir . Okuyarak  ve san’atla , azimle üstesinden gelinmesi gerekiyor . ’’İlim ilim bilmektir, ilim kendin  bilmektir. Sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır. ’’ (Yunus Emre)   Ancak  okumuş cahillerimiz  de  bir  diğer  handikabımız .  

Fakirlik , her  zaman  istismara müsait  bir konumuz . Bu düşmanın üstesinden de , çalışarak  ve marifetle  gelinecek . Armut  piş , ağzıma  düş anlayışı  bizden uzak olsun . Ben tok olayım , başkası ne olursa olsun anlayışıyla da değil . Azmimizle , gayretimizle  helâl  yoldan  rızkımızın  peşinden  koşularak  halledilecek .

İhtilâf ise ; bir diğer hastalıklarımızdan . Bu konuda da maalesef olumsuza daha çok meyilliyiz . En küçük konu da bile , bu yara kaşınılarak hastalığımızı arttırabiliyoruz . İttifak  güzel  bir  haslet .  ’’ Bir elin nesi var , iki  elin  sesi var .’’ boşa söylenmiş  bir  cümle değildir . Bir elif  tek başına  bir kıymetindedir . Ama iki  elif , yan yana bir çizgi üzerinde ittifak ederse ; onbir  kıymet  alacağı  aşikârdır . Ben değil , biz  manasını ; yaşayıp  yaşatmak önemlidir . Müsbet bilimlerde buna takım çalışması da deniyor . Çünki  biz olduğunda , takım ruhu  ortaya çıkar  ve  sonuçlar  daha güzel  olacaktır , başarı da  beraberinde  gelecektir . Olumsuzlukların üstesinden gelebilmek için ;  fert olarak , toplum olarak , devlet  olarak  yapmamız  gerekenler  vardır . Hep  keser  gibi kendimize yontmadığımızda , biz  denilerek gayret  sarf  edildiğinde , sür’atle  olumlu  manada  mesafe  alınarak , güzellikler  ortaya çıkacaktır . Tabii ki  bu  kolay  bir hadise  değildir . Çünki  bu karanlık  yapının  üstesinden gelebilmek için ;  fedakârlık , gayret , çalışmak , yardımlaşmak , küçüğü sevmek , büyüğü saymak , hamiyet , fakiri  rencide  etmeden  elinden tutmak , çocuğu  ve yaşlıyı  koruyup kollamak , kadını el üstünde tutmak , komşusu  açken  tok yatmamak , sevdiğin  şeylerden  paylaşabilmek  ...  gibi  asil  hasletleri  ve  uygulamaları  gerektiriyor . Bu  yüzden  arada  bir kendimize  çeki  düzen verme  adına , bu güzellikleri  geliştirmek  adına ; huzurevi , cezaevi , darülaceze , çocuk yuvası , kabristan  ve  hastane  gibi  yerleri  ziyaret   etmemiz  gerekiyor . Empati kurabilmek  için , bu ziyaretler şart . Eğitim bu yüzden de çok önemli .  ’’ Bir harf  öğretenin  kırk  yıl  kölesi  olurum .’’ cümlesi Hz. Ali’nin(RA) baş  tacı  edilip , uygulayacağımız cümlelerinden  biridir  . Çünki  hakkıyla  eğitimli  kişiden  hiç bir zaman kimseye zarar gelmez . Asayişin  gönüllü  muhafızıdır  onlar .  Artı katkıları da söz konusudur . Bu güzel karakterli eğitimli  kişiler ; toplumda  emniyet  süpabı olacaklar , keyfiyeti  ve kaliteyi  arttırmada işaret  taşı olacaklardır .

Bu  arada ; İlköğretim , Ortaöğretim  ve  Üniversitelerde  eğitim – öğretim başlayalı  bir aydan  fazla  oldu  sayılır . Çocuklarımıza  Allah(CC) zihin  açıklığı  versin . Eğitim ordusundaki fedakâr eğitimcilerimize  de  Allah(CC)  kolaylıklar  versin . Sabırla  ve şefkatle fidanlar  yetiştirmeye  devam . Ben  değil , biz olabilmek  şuuru  ile  daima okuyalım . Eğitim güzelliğinin  içine  girelim , o  güzel  bahçede  güller dermeye  gayret  edelim . Saygılarımla .

 

Öğr.Gör.Ahmet AKIN

R.T.E.Üniversitesi

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

RİZE

 

 

YORUM EKLE