BU NE SAYGISIZLIK!

Değerli Gerze Gündem okurlarım, ilçemizde artan trafik yoğunluğu nedeniyle, yetkililerce trafik akışını kolaylaştıran bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bunlar yeterli midir? Hayır! Gelecekte yeni düzenlemelerin de yapılacağına inanıyorum. Ülkemizin kuzeyinde yaşayıp, yerel gazetecilik yapan bizler; daha çok yerel konulara değinmek zorunda olduğumuza inanırım! Zaman zaman da genel yurt sorunlarına değinmek yeri ve zamanı geldikçe olabilir! Özellikle trafik, ilçemizde gerçekten büyük ölçüde sorun olmaktadır.

            Toplumsal yaşamda biz bireylerden, belirlenen kurallara uymamız istenir. Ne yazık ki, ilçemizde direksiyona oturan birçok sürücünün, kurallara uygun hareket etmediklerini görmekteyim! Bu şahıslar insan olarak kendine olan saygısını yitirmiş olduğu apaçık belli! Bu kişilerden başka bir bireye, özellikle de topluma saygı beklenir mi? Bence beklenmez! Peki, ne yapmalıyız? Kuralları ihlal edenler kim olursa olsun, yetkililere bildirmek mi gerekiyor! Yeri geldikçe olabilir!

            Sözüm kuralları hiçe sayan saygısız sürücülere olacak! İlçemiz babalarının özel çiftliği deyil! Sosyal yaşamda kurallara uymak, birey için vatandaşlık görevidir. Bu görevi yapmayan yurtsever olamaz! Toplum içinde bir hiçtir! Böyle kişilerin trafik anarşisti olduğunu söyleyebiliriz! Bu kişiler, çok yakın gelecekte TRAFİK CANAVARI olmaya da adaydırlar!

            İlçemiz sınırları içinde o kadar çok trafik kuralları ihlali yapılıyor ki, bunları yazıp anlatmaya sayfalar yetmez. Her düzenleme trafik akışını bir düzene sokmak için yapılmıştır. İşte bu düzenlemelere birçok sürücü çeşitli bahaneler ileri sürerek uymuyor. Peki neden? Bana kalırsa bunlar hasta! Hem de hastalık hastası! Bu hastalar tespit edilemez mi? Bal gibi edilir! Diyelim ki ilçemizde yeterli yollar var! Peki, park alanlarımız yeterli mi? Ne yazık ki çok yetersiz! Binlerce kişinin oturabileceği konutlar yapılmış, halada yapılıyor. Belediyemizin en büyük yanlışı, inşaat firmalarına konut sayısı kadar park alanları oluşacak imar planları olmadan izin vermemesi gerekirken, bu yanlışa izin verip göz yummakta! Nedenini bilmiyorum! Böyle şehircilik olmaz, olamaz! İleride de daha ne problemler çıkacak yaşanarak göreceğiz! Bu insanlar ileride yaşanacak olumsuzlukları gördükçe; sorumlu olanlara duamı yoksa bedduamı ederler bilemem! İşte bu nedenlerle ilçemizde olumsuz açıdan trafik sorunlarını giderek artırıyor! Öyle ya, acaba bazı sürücülerin yetkililerden, şöyle bir beklentisi olabilir mi? Bize karışmayın, hatalarımızı görmezden gelin! Hay, hay! Olur canım!

            Her kavşağa, her işaret levhası dibine, Trafik Zabıtası koyamayacağımıza göre, vatandaş olarak bizim hiç sorumluluğumuz yok mu? İlçede birlikte yaşamıyor muyuz? Yaşıyoruz. Bizlerin mal ve can güvenliğini tehlikeye atan bu sorumsuz kişiler hakkında, kim olursa olsun, kim ne derse desin suç duyurusunda bulunmak, bence vatandaşlık görevidir. Aslında bu görevi yapmayanlar, kuralları ihlal eden sürücülerin suç ortağı da oluyorlar! Ayrıca Trafik zabıtasının görevine, siyasi kişilerce müdahale etmek, hiçte doğru bir davranış deyildir! Bazen bu tür olumsuzlukları da yaşamaktayız!

            Sürücü ve şoför arkadaş! Düzenleme sana değil, sen düzenlemeye uyacaksın! Sana yakışan kurallara uygun hareket etmektir. Gece olsun, gündüz olsun kurallara aykırı davranışın sonucu meydana gelebilecek kazanın faturasını, yalnız sen değil bu toplumun da ödediğini sakın unutma ve sonuçlarını da çok iyi düşün?

            Akan trafikte karşıdan gelen ister yaya, ya da sürücü olarak kişiyi sevmeyebilirsin. Ama senin gibi onun da insan olduğunu unutma? Bu nedenle de saygı göstermek zorunda olduğunu, kuralları çok iyi kavramış birey olarak davranışlarınla göstermelisin!

            Hani bir söz vardır.”Ya, Olduğun gibi görün… Ya, Göründüğün gibi ol.” Sevmediğin zaman, sever gibi yapma. Çevrene önerilerde bulun, ama hükmetme… İnsanları yargılıyorsan onları sevmeye zamanın kalmaz. Ve unutma ki, insanlığın yüzyıllardır, birey olarak topluma ödedikleri; bir kumsaldaki kum tanecikleri bile değildir!

            Umarım, sürücülerimiz, bugün de yarınlarda da kural ihlali yapmadan yaşamayı öğrenirler, hayatta kalmayı hem kendileri için, hem de topluma zarar vermemek için mücadele ederler ve başarırlar!

            Sevgiyle kalın,

            Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE