7 İle 9 Aylık Bebekler Astım

Adana – Ceyhan – Kurtpınarı kasabası halkı, hava kirliliğine isyan ederek mahkeme kapılarına dayandı.

7 İle 9 Aylık Bebekler Astım

  Av. İsmail Hakkı Atal, kömür depolama sahasından, denizden rüzgarla birlikte kalkan kömür tozları belde halkının üzerine çökmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı.

  Atal, “Bugün 12.11.2013 günü Ceyhan Kurtpınarı kasabasından 75 kişinin Polat Madencilik  Ltd. Şti.ne karşı açtığı davanın duruşması için Ceyhan adliyesindeydik. Kurtpınarı kasabası ile deniz arasında kurulu bulunan 3 adet kömür depolama sahasından, denizden rüzgarla birlikte kalkan kömür tozları belde halkının üzerine çökmektedir. Şu anda Kurtpınarı kasabasında 7 aylık -9 aylık bebekler astım bronşit hastası olmuş durumdalar. Köyün neredeyse tamamı akciğer rahatsızlıklarına tutulmuş durumda. Köyde üzerini kurum bağlamış ve kurumamış ağaç neredeyse yok gibi .zeytin ağaçları zeytin vermiyor.  Kurtpınarında nefes almak mümkün değil. Kurban bayramında kesilen koyunların ciğerleri bitik vaziyette. Beldede hava kirliliği nedeniyle  hayvan ölümleri başladı. Bir anne -baba için ne acıdır ki; ilkokul 1. sınıf öğrencisi minicik çcouklar , kirlilik nedeniyle okulda sürekli istifra edip ders işleyemedikkleri ve hasta oldukları için öğretmenleri tarafından eve gönderilmek zorunda kalmaktadırlar.

      -İlk olarak 30.10.2012 tarihinde Ceyhan 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2012 / 50 D.İş sayılı tespit raporuyla bu kirliliği tespit ettirdik.

      _Adana valiliği İl Genel Meclisine başvurduk ve İl Genel  meclisi Başkanlığı"nın 6.08.2013 tarih ve 177 sayılı kararı ile bu kirlilik CHP- AKP-MHP "lilerin oybirliğiyle tespit edildi ve Valilik gündemine de alındı.

      -Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı"na kömür şirketleri , bu tesislere izin veren  Kurtpınarı belde Belediye Başkanı ve Valilik İl çevre Müdürlüğü görevlileri hakkında Çevreyi kirletmekten , halk sağlığına zarar vermekten, görevi kötüye kullanmaktan, görevi ihmalden suç duyurusunda bulunduk ve şu anda dosya Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 2013 / 4363 Hz. no ile soruşturma yürüyor.

  -Adana Valiliği Çevre ve  Şehircilik İl Müdürlüğü"ne 121 köylü adına 21.10.2013 tarihinde  bu tesislerin kapatılması talebimizi içerir idari başvurumuzu yaptık. Ve şu anda yasal süreç işliyor. Valilik 60 günlük süre içinde kapatmaz ise İdare mahkemesinde dava açıp, sorumlular hakkında yeniden suç duyurusunda bulunacağız.

      -15.03.2013 tarihinde 75 köylü adına Ceyhan 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde 2013 / 115 E. sayılı dosya ile müdahalenin men"i davasını açtık. Ve bugün görülen duruşmada 16.01.2013 tarihine ertelenen dava dosyasında , 16.01.2013"de keşif kararı verilmesini  bekliyoruz.

      Ceyhan Kurtpınarı kasabası; insanı -doğayı -yaşamı -canlıların yaşama hakkını hiçe sayan ve para kazanmaktan başka amacı olmayan enerji şirketlerinin insafına terkedilmiş yurdumda kanayan yüzlerce binlerce yaradan birisidir. Son 10 yıldır ülkenin her yerinde kömür depolama tesisleri, termik santraller, HES"ler , nükleer santraller, çimento fabrikaları, altın ve gümüş siyanür linçleri, rafineriler ülkemin doğasını yıkıma uğratmakta, insanların yaşama alanları ortadan kaldırılmakta, bizlere yiyecek ekmek - içecek su – nefes alacak hava bırakmazcasına yaşamı zindan etmektedirler. Türkiye"de çevre mücadelesi yaşama mücadelesine dönmüştür .Yaşama  hakkı alınan köylü artık sokağa dökülmektedir. Kirlilik nedeniyle okulda sürekli istifra edip ders işleyemedikkleri ve hasta oldukları için öğretmenleri tarafından eve gönderilmek zorunda kalınan  ilkokul 1. sınıf öğrencisi minicik çocukların  hayatını zindan edenlere , onları savunanlara ve izin verenlere  tek bir şey diyorum

                  BİRAZ VİCDAN ! .” dedi.















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2013, 09:02
YORUM EKLE
YORUMLAR
GERZELİ DEĞİL
GERZELİ DEĞİL - 10 yıl Önce

termik santral isteyen gerzeli olduğunu iddia edenler bu haber size sanırım....
saygılarımla

banner381
SIRADAKİ HABER