Bu köyde enerji sorunu yok

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Akbıyık köyü sakinleri, içme suyu ve tarla sulamada kullanılan elektriği artık rüzgar türbininden elde edecek. Köylüler fazla elektriği ise UEDAŞ'a satacak.

Bu köyde enerji sorunu yok

Akbıyık köyü muhtarı Mustafa Çiçek, '2004 yılının Nisan ayında içme suyu şebekemizin elektriği kesildi. Köylülerimiz 5 sene su şebekesinden su alamadı. Bu meseleyi halletmek için Akbıyıklılar Kültür Dayanışma Derneği yöneticisi Nihat Özüdoğru, rüzgar türbini ile elektrik üretme fikrini ortaya attı. Daha sonra Soyut firması yetkilileri ile görüştük. İl Özel İdaresi ve Yenişehir Kaymakamlığı'nın desteğiyle köyümüze rüzgar türbini kuruldu' dedi.


Rüzgar türbininin 210 bin TL'ye mal olduğunu anlatan Çiçek, 'Rüzgar gülünün 80 bin lirası özel idare tarafından karşılandı. 2009 Şubat ayında bitirilen türbin yenilenebilir enerji ile ilgili yönetmeliğe takıldı. 50 KW gücünde, 20 metre yüksekliğinde, kanat genişlikleri 7,5 metre olan rüzgar gülü türbini 2010 yılına kadar yönetmelik gereği çalıştırılamadı. 2010 yılından önceki yönetmelik rüzgar gülünün en az 500 KW güçte olmasını ön görüyordu. Yeni yönetmelikle beraber herhangi bir engel kalmadı' diye
konuştu.


Rüzgar gülünün elektriğini yer altından sondaj ile içme suyu çıkarmada ve tarım sulama suyu pompalarında kullanacaklarını söyleyen Çiçek, fazla üretilen elektriği ise UEDAŞ'a satacaklarını bildirdi. 2-3 bin dönüm arazinin sulanacağını kaydeden Çiçek, 'Önümüzde herhangi bir bürokratik engel kalmadı. Bir hafta sonra türbin elektrik üretmeye başlayacak. Bu sayede köyümüzden göçün duracağını düşünüyorum. Çünkü sulu tarım daha rahat yapılabilecek' dedi.


Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER