Çevrecilerin sahte video mücadelesi

Japon sanat yönetmeninin nükleer santrale karşı hazırladığı video, destek videosuna dönüştürülerek Youtube’a yüklendi. Japon yönetmen ve çevreciler sahte videoyu kaldırmak için uğraşıyor

Japonya, Fransa ve Türkiye ortaklığında Sinop’a nükleer santral yapılacağını öğrenen Japon sanat yönetmeni Kouki Tange’nin Türkiye’yi “nükleer tehdit” hakkında uyardığı video krizi büyüdü. Videonun, nükleer enerjiye destek veriyor gibi seslendirilerek Youtube’a yüklenmesinin ardından hukuk mücadelesi başlatan çevreciler, sahte videoya erişimin engellenmesi kararı verilmesine rağmen görüntünün kaldırılmaması üzerine kampanya başlattı.  

Japon sanat yönetmeni Kouki Tange; Sinop’ta nükleer santral kurulacağını öğrenince bir uyarı videosu hazırladı. Türklere seslenmek için Türkçe öğrenen ve nükleer santralin zararlarından söz eden Tange’nin videosunu kullanan bir Türk, videoyu nükleer enerjiye destek veriyor gibi seslendirerek sahte bir video hazırlayıp Youtube’da paylaştı. 

Bunu fark eden çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. Tange’ye gönüllü olarak destek veren çevreci avukat Arif Ali Cangı şunları anlattı: “Tange bize vekalet verdi ve biz de sahte görüntünün erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme lehimizde karar verdi. Videonun ‘http’ uzantılı olanı kaldırıldı, ancak ‘https’ uzantılı olanına Youtube üzerinden hâlâ erişiliyor. Bunun nedeni ‘https’ yurtdışı merkezli. Youtube’un hukuk bürosuna konuyu bildirdik. Youtube’un örüntüyü engellemesi gerekiyordu. Ancak yapılmadı.”  Konuyla ilgili açıklama yapan Kouki Tange, “Kendimi kullanılmış hissediyorum. Benim vermek istediğim mesajın tamamen tersinin verilmesi korkunç” dedi. Çevreciler görüntünün Youtube tarafından kaldırılması amacıyla “www.change.org” adlı site aracılığıyla da bir kampanya başlattı. 

İki videonun farkı Tange’nin orijinal videosunda “Merhaba, ben Japon’um. Ben, Türkler için duyduğumuz endişeyi anlatabilmek için Türkçe öğrendim. Japon Başbakanı, Türkiye’ye Nükleer Santral sattı. Bundan dolayı Japonlar utanç içindeler” ifadeleri yer alırken, sahte videoda “Ben Türklere nükleer enerjinin, ne kadar gerekli olduğunu anlatabilmek için Türkçe öğrendim. Ülkenizde bir nükleer santralin kurulmasına yönelik katkı sunmak üzere ülkelerimiz bir anlaşma imzaladı. Bundan dolayı, gurur duyuyoruz” deniliyor.

 

 Kaynak: //www.milliyet.com.tr/cevrecilerin-sahte-video-mucadelesi-gundem-2118655/

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2015, 11:28

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER