Kürekle Karadeniz, Gerze’de

Türkiye’de kurulması planlanan Nükleer Santrallerin engellenmesi için Nükleersiz.org ve Yeşil Düşünce Derneği’nin organizasyonu ile Hopa’dan İstanbul’a kadar 1500 Km uzunluğundaki Karadeniz’i, motorsuz ve yelkensiz olarak kürekle geçmesi planlan Hüseyin Ürkmez, yolculuğuna Gerze’de ara vererek bir basın açıklaması yaptı.

Kürekle Karadeniz, Gerze’de

Hüseyin Ürkmez’i Gerze İskelesi’nde kalabalık bir gurup pankartlar açarak sloganlar eşliğinde karşıladı.

Ürkmez’in basın açıklamasına, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Sinop Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Zeki Karataş ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hüseyin Ürkmez’in basın açıklamasının ardından Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Gerze’yi simgeleyen hediyelerini verdi.

Değerli Basın mensupları ve Kamuoyunun Dikkatine,

Ülkemizde 1996 yılından beri nükleer santral kurma girişimlerinde bulunulmaktadır. En son 13 Ocak 2010 tarihinde Ruslar’la Mersin’de, 3 Mayıs 2013 tarihinde de Japonlar’la Sinop’ta “Hükümetler arası İşbirliği Anlaşması” nı imzalayan hükümetimiz 2023 yılına kadar 12 nükleer santralin kurulmasını planlamaktadır. Hatırlanmalıdır ki,  28 yıl önce meydana gelen Çernobil nükleer santral faciasından sonra Karadeniz’in bu güzel ilçesi Gerze’de de gözle görülemeyen düşman; radyasyonun zulmüne uğramıştır, radyasyon bir hayalet gibi aramızda dolaşmıştır. Halkın elinde radyasyon ölçüm cihazının bulunmaması ve radyasyonun etkilerinin hemen değil 5-10 yıl sonra ortaya çıkması halkın kandırılmasını kolaylaştırmıştır.

Kazım, Kazım’lar… Kaza sonrası Çernobil ve Çernobil çevresindeki Avrupa şehirlerinde insanlara iyot tabletleri dağıtılmışken ülkemizde, bırakın kazadan birinci derecede etkilenen Karadeniz halkına iyot tabletlerinin dağıtılmasını bu coğrafyada yetişen çay ve fındıkların vatandaşa nasıl tükettirilebileceğinin yolları araştırılmış, bu konuda söyleyecek sözü olan bağımsız bilim insanları susturulmuştur.  Bölge, kaza sonrasını izleyen yıllarda lösemiyle, anormal doğumlarla, tiroit kanseriyle ve diğer kanser vakalarıyla, kalp hastalıklarıyla tanışmıştır. Bugün benzer bir durumu Tokyo ve Fukushima’da Japon halkı yaşıyor.

Ne acıdır ki, 2011 yılının Mart ayında teknoloji ve bilim çağında dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında sayılabilecek Japonya’da 28 yıl önceki Çernobil kazasına eşdeğerde bir kaza sebebi ne olursa olsun tekrar tecrübe edilebilmiştir. Bilim insanları artık nükleer kazanın etkilediği bazı bölgelerde yaşamanın mümkün olmayacağını söylerken Japon hükümeti yetkilileri o bölgede yetişen sebze ve meyveleri pazarlarda promosyonlu olarak yarı fiyatına satmıştır, radyasyonlu gıdaların yarı fiyatına satıldığı dükkanların açılışlarını yapmıştır, yapmaktadır.

Karadeniz’de balık, ekmektir Geçimini balık, çay, fındık gibi doğal kaynaklardan sağlayan Karadeniz insanı toprağının ve denizinin göze görünmeyen radyasyon tarafından kirletilmesiyle ekmeğinden olacağı kadar sağlığından da olacaktır.

Japonya’daki nükleer kaza sonrası yayılan radyasyonun,  sezyum maddesinin okyanus ötesine,  Amerika’ya Kanada’ya ulaştığını düşünürsek dünyanın hiçbir yerinde artık nükleer santral kurulmamalıdır.  Kaldı ki Akdeniz’de Akkuyu’da, Karadeniz’de Sinop’ta kurulacak nükleer santral üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde deniz canlılarını etkileyecek, bio çeşitliliği öldürecektir. Buradan bizi yönetenlere ileteceğim mesaj şudur ki: başımızın üstünde yağan rahmetten, üzerine bastığımız topraktan, soluduğumuz havadan korkmak, kaçınmak istemiyoruz! Ben Hüseyin Ürkmez, ülkemizde nükleer santral kurulmasına insan gücüyle karşı çıkabileceğimiz düşüncesinin temsilcisi olarak 1500 km lik kürek yolculuğuma Hopa’dan başladım, sizler de karabasan gibi Karadeniz’in, Akdeniz’in üzerine çökmeye hazır radyasyon yüklü bulutları dağıtmak zorundasınız!
Proje sahibi  : Nükleersiz.org , Yeşil Düşünce Derneği (YDD)       
Basın Sponsoru:Yeşil Gazete     
Destekleyenler : Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) ,  Sinop Nükleer Karşıtı Plaform (Sinop NKP) , KESK
Sinop Şubeler Platformu, GreenPeace ,Devrimci Sosyalist İşçi  Partisi (DSİP ) .























 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2014, 17:49
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER