Nükleer’den Çekilme Yok

Japonya liderliğinde uluslararası konsorsiyumun üstlendiği Sinop'taki nükleer santral projesinin akıbetine ilişkin Japon basınında yer alan iddialar, yüklenici firma Mitsubishi ve Japonya hükümeti tarafından yalanlandı.

Nükleer’den Çekilme Yok

Japon basınında bir süredir Japonya liderliğinde uluslararası bir konsorsiyumun yapımını üstlendiği Sinop'taki nükleer santralin akıbetine ilişkin iddialar dile getiriliyor. Geçtiğimiz hafta başında Japon Nikkei gazetesinde yer alan haberde, santral inşaatının yüklenici firması Mitsubishi Heavy Industries'in Fukuşima kazası sonrası artan maliyetler nedeniyle Türkiye'deki projeden çekilmeye hazırlandığı iddia edilmişti.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Mitsubishi yetkilisi Daisaku İşii, Japonya hükümetinin ve şirketlerinin projeden çekilme niyetinde olduğu iddialarını yalanladı. İşii, "Yaptığımız fizibilite çalışması, Türkiye hükümeti ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından şu sırada değerlendirme aşamasında" dedi.

Japonya hükümetinden de benzer yönde bir açıklama geldi

Geçen ay Tokyo'da Japon enerji yatırımcılarına yönelik bir toplantı yapan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, projeyle ilgili olarak Temmuz sonunda kendilerine gelen fizibilite çalışmasının revizyonunun devam ettiğini söylemişti.

Daha önce de Sinop'taki projeye finansman sağlayan Itochu adlı Japon şirketinin, yine artan maliyetler nedeniyle geçen aylarda projeden çekildiği konuşulmuş ancak bu haber de Japon ve Türk kaynaklarınca doğrulanmamıştı.

Maliyet artışının nedeni Ancak 2013 yılının Mayıs ayında Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve o zamanlar Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanan Sinop Nükleer Santrali projesi konusunda Japonya ve Mitsubishi'yi revizyona zorlayan maliyet kaygıları olması kaçınılmaz. 2011 yılındaki deprem Japon kıyılarında tsunamiye ve nükleer felakete neden olmuştu. Japonya basınına yansıyan bilgilere göre 11 Mart 2011'de Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki kaza ve sızıntı sonrası, yurtiçi-yurtdışı santrallerin inşasında eski güvenlik protokollerinin değiştirilmesi ve yenilerinin eklenmesi, Sinop gibi projelerinin maliyetlerini büyük ölçüde arttırdı. Mitsubishi, fizibilite çalışmasının detaylarını "ticaret sırrı" sayıyor ve paylaşmıyor. Ancak şirketin hesapladığı 2 trilyon yenlik (18 milyar dolar) ilk maliyetin, bu yılın Temmuz ayında sundukları son gözden geçirilmiş maliyet raporunda 5 trilyon yene (44 milyar dolar) çıkmasını, Türkiye'nin kabul etmediği belirtiliyor. Japon tarafının ise projenin artan maliyetini karşılamak için elektrik fiyatlarını artırmayı teklif ettiği ancak Türk tarafının kamuoyundan gelecek tepkiler nedeniyle buna yanaşmadığı iddia ediliyor. Bazı çevreler yaz ayında yaşanan Dolar-TL kurundaki dalgalanmaların da Türkiye'deki projeyi sekteye uğratan bir başka faktör olduğunu düşünüyor. Ne var ki durumun Türkiye'ye özgü olmadığı, son zamanlarda Japonya hükümetinin ve Japon şirketlerinin Türkiye dışındaki ülkelerde de nükleer proje finansmanında zorluklar yaşadığı biliniyor.

Çin ve Rusya'nın haksız rekabeti Japonya, Türkiye'nin enerji alanında işbirliği yaptığı Rusya ve Çin gibi diğer ülkelerle kıran kırana fiyat rekabeti yaşıyor. Çok düşük maliyetli projeler sunan bu ülkelerle rekabetin adil olmadığından yakınıyor. Diğer ülkelerle olan projelerde olduğu gibi Türkiye hükümeti tarafından Japonya'ya da Sinop projesi için kilowatsaat başına alım garantisi veriliyor. Karadeniz kıyısında kurulması planlanan dört reaktörlü santralın Mitsubishi dışında kalan diğer ortağı ise eski adı Areva, yeni adı Framatome olan bir Fransız şirketi. Her şey planlandığı gibi gerçekleşirse reaktörlerden ilkinin 2023 yılında devreye girmesi planlanıyor.

Türkiye orta vadede nükleer enerjinin payının, ülkenin toplam enerji piyasasının yüzde 10'unu oluşturmasını öngörüyor. Sinop Nükleer Santrali projesinin rafa kalkması durumunda ise Japonya'nın Türkiye'de yüksek teknolojili kömür santrali kurma projesinin gündeme gelebileceği söyleniyor

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
ali kiren
ali kiren - 5 yıl Önce

yaykıl a kuramadıkları kömür santralını akliman a sarıkum a kuracaklar galiba baslangıç nükleer pardon olmadı kömür santralı yapalım yerli ve milli olsun ordda milli kömür kullanalım diyecekler her halde.siz hiç zonguldak tan sinop a kadar denizden kıyı kıyı seyir yaptınız mı 1 tane zonguldakta bartın da 3 tane kömür termik santralı var ineboludan sinop a kadar yok galiba niyetler kötüleşti sinoplu kardeşlerim sakın oralara kömür santralı kurdurmayın heryer kuruyor.

banner381
SIRADAKİ HABER