Sinop’un Endemik Bitkileri

Gerze’nin 10 km doğusunda hangi endemik bitki var?

Sinop’un Endemik Bitkileri

  Karadeniz’ in tek doğal limanına sahip olması nedeniyle Sinop’ta deniz kültürü benzer şehirlerden daha fazla hissedilir. Kara ile denizin birleştiği kumsallarda çoğu Sinoplu’nun bilmediği veya fark etmediği nadir endemik bitkiler yetişir. Bitkilere, botanik bilimine ve etnobotaniğe verdiği değer açısından günümüzden çok daha ileri düzeyde olan Sinop’ta hangi endemik bitkiler görülüyor?

-          Knautia Degenii(Has Eşşekkulağı): Gerze’nin 10 km doğusunda yetişir.

-          Isatis arenaria(Kumul Seven Kelebekotu): Sinop Yarımadası ve kıyı kumullarında yetişir.

-          Kantaron: İçerisinde 4 çeşit zehirli özüt içermekle birlikte günümüzde bitki elde edilen yağ, deri lezyonu, güneş yanığı ve bıçak yaralarının tedavisinde antiseptik olarak kullanılmaktadır.

-          Navruz(Süsen): Tıbbi etkileri yanında Anadolu insanınca inanç ve şükür merkezli kullanımlarıyla bilinir. Sinop dolayında endemik Iris Histrioides adlı süsen yetişir. Anadolu’da kışın sert geçtiği yörelerde “Navruz kavuşturmak” diye bir adet bulunur. Baharın gelmesiyle ilk açan navruz çiçekleri toplanarak geçen yıl toplanmış ve bir dini kitabın sayfaları arasında bulunan navruz çiçeklerinin yanına koyularak dualar okunur.

-          Yabani Keten: Boyabat dolayında da yetişen bitki beyaz ve gösterişli çiçeklere sahiptir.

-          Vincetoxicum fuscatum subsp boissieri ( Panzehir otu- Gâvur üzerliği): Durağan dolaylarında yetişmektedir.

-          Alchemlla Amoena (Sinop Aslanpençesi): Sadece Kadıağaç Dağı’nda yetişmekte, tıbbi amaçlarla kullanılmakta ve iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

-          Crocus speciosus subsp xantholaimos (Sinop Çiğdemi): Boyabat ve Sinop arasında görülen açık pembe renkli çiçeklerdir. Tıbbi amaçlarla kullanılmakta ve iyileştirici özelliği bulunmaktadır.





Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2014, 18:52
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER