Türeli Enerji Santrallerini Gündeme Taşıdı.

CHP'li Rahmi Türeli, enerji santrallerini TBMM gündemine taşıdı.

Türeli Enerji Santrallerini Gündeme Taşıdı.

  CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, enerji santrallerinin inşası sırasında yaşanan doğa tahribatının ve yok edilen çevresel mirasın ürkütücü boyutlara ulaştığını belirterek, "Enerji santralleri nedeniyle binlerce ağaç kesilmekte, dereler, ırmaklar kirlenmekte ve hayvanların doğal yaşam alanları tahrip edilmektedir" dedi Türeli, TBMM Başkanlığı'na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesine ilişkin olarak, Türkiye'de giderek artan nüfusa paralel olarak enerji ihtiyacının da arttığı değerlendirmesinde bulundu. Artan bu enerji ihtiyacı karşılanırken, doğal kaynakların yerinde ve çevreye zarar vermeden kullanılmasının öncelikle dikkat edilmesi gereken hususların başında geldiğine dikkati çeken Türeli, şöyle devam etti: “Türkiye’nin önemli doğal kaynaklarının, endemik fauna ve flora örneklerinin yer aldığı alanlarda şu ana kadar tamamlanıp hizmete açılanların yanı sıra çok sayıda enerji santrali inşaatının da devam ettiği bilinmektedir. Bu santrallerin inşası sırasında yaşanan doğa tahribatının ve yok edilen çevresel mirasın miktarı ürkütücü boyutlara ulaşmaktadır. Enerji santralleri nedeniyle binlerce ağaç kesilmekte, dereler, ırmaklar kirlenmekte ve hayvanların doğal yaşam alanları tahrip edilmektedir. Ayrıca, enerji santrallerinin inşa edileceği alanlarda yaşayan insanların görüşleri alınıyor mu? Unutulmaması gerekiyor ki bu vatandaşlarımız da tahrip edilen o flora ve faunanın bir parçası ve yaşamlarını orada sürdürüyorlar." "TURİZM HEDEFLERİYLE ÖRTÜŞMÜYOR" Türeli, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Turizm Stratejisi'nde; "Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Sinop illerini kapsayan bölgenin, biyo-çeşitlilik ve ekolojik-turizm potansiyeli açısından Türkiye Turizm Stratejisi'nde öncelikle eko-turizmin geliştirileceği bölgeler" olarak belirlendiğine dikkati çekti. Türeli, "Ancak söz konusu alanın aynı zamanda bir diğer bakanlık tarafından "TERMİK SANTRAL YATIRIM ALANI" olarak belirlenmesi turizm hedefleriyle örtüşmemektedir" dedi. "HANGİ POLİTİKANIZ İLE UYUMLU" Türeli, enerji santrallerinin flora ve fauna üzerinde yarattığı tahribatı gündeme getirdiği önergesinde su sorulara yer verdi:"

*Ülke genelinde 2003-2014 döneminde yıllar itibarıyla hangi bölgede kaç enerji santrali inşa edilmiştir?

*Enerji santralleri inşası öncesinde bölgede yaşayan vatandaşların düşünceleri değerlendirmeye alınmakta mıdır? Enerji santrallerinin, inşa edildikleri alanlarda bölge sakinleri ile inşaat firmasının yetkilileri arasında sorunlara neden olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

 *Enerji santralleri inşası nedeniyle yaşanan doğal tahribatın giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa söz konusu çalışmalar hangi detayları içermektedir?

*Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Turizm Stratejisi'nde ekolojik-turizm kapsamında değerlendirilen alanların aynı zamanda enerji santrali alanı olarak belirlenmesi bir çelişki değil midir?

*Biyo-çeşitlilik açısından zengin olduğu devletin resmi kuruluşları tarafından da tescil edilen alanlara hangi prensipler ve planlama mantığı çerçevesinde enerji santrali yapımı için izin verilmektedir?

*Turizm öncelikli alanlara enerji santrali yapımı için izin verilmesi Hükümetinizin hangi politikası ile uygunluk arz etmektedir?"


Kaynak: Aliağa Ekspres

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2015, 17:41

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER