Veteriner Hekimler Odasından ziyaret

Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası yönetim kurulu ve üyeleri Gerze Çakıroğlu mevkiinde yapımı planlanan termik santrale karşı direnen yöre halkına destek amacıyla 15 Ocak 2012 Pazar günü direniş çadırını ziyaret etti.

Veteriner Hekimler Odasından ziyaret
Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Fındık konuşmasında “Gerze’de yaklaşık üç yıldır devam eden ancak özellikle son 3-4 ay içerisinde kamuoyunun dikkatini daha çok çeken termik santral konusuyla ilgili Veteriner Hekimler olarak düşündüklerimizi sizlerle paylaşmak amacıyla buraya geldik.
Bu bölgede yapılması planlanan termik santralin insan, hayvan, bitki ve çevre üzerine olumsuz etkiler yapacağını düşünüyoruz. Yakıt olarak kömür kullanan termik santralin en önemli zararları arasında sera gazı emisyonunu artırması ve dolayısıyla iklim değişikliğini hızlandırması yer almaktadır. Santral baca gazlarının içerdiği ağır metallerin yaratacağı kirlilik insan ve hayvan sağlığı için önemli bir risk olacaktır. Doğanın, ekosistemin ve ekolojik dengenin bu santralden etkilenmeyeceğini düşünmek akılcı bir yaklaşım değildir.
Olayı Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl köyü ölçeğinde değerlendirmek gerekirse, topraklarının büyük bölümü 1.sınıf sulak tarım arazisi olması ve yöre halkının büyük bir kısmının geçimini tarım, hayvancılık, balıkçılıktan sağlıyor olması durumu daha da önemli hale getirmekte. Burada kurulacak bir termik santralin tarımsal üretimi düşüreceği, ürün kalitesini bozacağını ve bölgeden göçü artıracağını düşünüyoruz. Santrali etki alanı içerisinde özellikle de içme suyu tesisleri, SİT alanları, tarım ve orman arazilerinin, balık üreme ve avlanma sahillerinin bulunduğu göz ardı edilmemelidir.  
Bir santral yapılırken, kullanacağı enerji kaynağından doğaya yapacağı etkiye, maliyetinden yaratacağı istihdama, yer seçiminden yöre halkının taleplerine kadar çok sayıda parametre dikkate alınmalıdır. Çevre Etki Değerlendirme raporlarında bu konular değerlendirilmelidir. Ancak özellikle bölgede bir kömür kaynağı bile yokken, bölge halkının bu denli yoğun tepkisi ortadayken, doğaya ve canlıların yaşam alanlarına bu denli zarar verecek kömürlü termik santral kurulma izninin daha önce EPDK tarafından nasıl verilmiş olduğu da ayrıca değerlendirilmelidir. ÇED raporları usulen hazırlanan bir evrak değil, çok detaylı bir araştırma ile ortaya çıkartılması gereken bilimsel raporlar
olmalıdır.
Veteriner Hekimler olarak termik santrale karşıyız demiyoruz. Evet hepimizin her geçen gün daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğumuz ortada. Biz, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması için doğayla barışık, yenilenebilir enerji kaynaklarının öncelenmesini istiyoruz. En ekonomik olmasa da, en sağlıklı kaynaklara yönelmek gerekir. Para kaybedilebilir, ancak sağlık mutlaka korunmalıdır.   
Temiz bir çevrede yaşamak her şeyden önce anayasal (56.madde) bir insan hakkıdır. Ancak bu hak sadece insanlara ait değildir, aynı zamanda hayvanların ve diğer canlıların yaşadığı çevrenin bir bütün olarak korunması, kirletilmemesi gerekir.
 Tüm Gerze halkını, Sinopluları, termik santral kurulmasının gündeme geldiği 2008 yılından bugüne bıkmadan usanmadan yılmadan gerçekleştirdikleri bu haklı direnişleri için kutluyoruz. Yaşam alanlarını savunmak, havasını, toprağını, suyunu korumak için 3 yıldır aralıksız direnen bu mücadelenin sonucunda tüm yetkililerin konuyu bir kez daha gözden geçireceklerini ve termik santral projesinin iptal edileceğini umuyoruz” dedi.










Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2012, 17:48
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER