Demokrasi Ve Eğitim İlişkisi!

Çok değerli” Gerze Gündem” okurları:

DEMOKRASİ: “Halkın, halk tarafından, halk için yönetilmesi” diye tanımlanır. Demokrasi, özgürlük ve hoşgörünün birleşmesinden oluşur. Çeşitli düşünce ve görüşler, yurttaşlarca, özgürce ve olduğu gibi öğrenilir.

Demokrasi, bireyin yeteneklerini, konuşma özgürlüğünü, eğitimini, uğraş edinmesini isteklendiren, cesaretlendiren ve garantileyen sosyal bir ortam içinde en iyi biçimde geliştirebileceği düşünce ortamına dayanır.

 Demokrasi bir grubun, bir çevre halkının veya geniş ölçüde bir toplum eğitimsel, sosyal, siyasal ve ekonomik sorunlarını çözmede bireylerin birlikte düşünmeleri ve topluca hareket etmelerini ister.

DEMOKRASİ VE EĞİTİM İLİŞKİSİ:

Demokrasi ve eğitim arasındaki ilişki çok önemlidir. Demokrasinin kurulup gelişmesinin koşullarından biri de okulların demokratikleştirilmesidir. Bunun içinde okulların hak, adalet. Özgürlük, hoşgörü kurallarına göre örgütlendirilmesi gerekmektedir.

Demokrasiyle yönetilen toplumlarda eğitim ve öğretim, iş içinde, işle birlikte yaparak yaşayarak, bir çeşit ekonomik etkinlik olarak düşünülmüş, böyle okul tipleri yaratılmıştır.

Bizde de çok zor şartlarımıza karşın, çok partili yönetime geçmeden önce, Köy Enstitülerini ileri bir okul tipine örnek gösterebiliriz. Ne yazık ki 1946 yılıyla çok partili hayata geçişimizle birlikte; bazı gerici ve çıkar çevrelerin işine gelmeyen, halkımız için aydınlanmada öncülük yapmış bu okullar 1954 yılında kapatılmıştır!

Çağdaş okulun yapması gereken şey, öğrencileri eğitirken, onların özgür yurttaşlar olmalarını engelleyecek engelleri ortadan kaldırmaktır. Eğitimciler, insanların davranışlarında görülen istenmeyen her durumun kökenini, kişilerin gördükleri eğitime bağlarlar!

Eğitimin amacı, eğitilenleri bir anarşi ortamına sürüklemek olmadığı gibi, suskunluk çukuruna da itmek değildir. Okul öğrencilere özgürlüğün, hoşgörünün nasıl kullanılacağını öğretmelidir.

Demokratik yaşamı, yarının büyükleri olacak olan bugünün öğrencilerine okullarda yaşatmak gerekir.

Öğrencilerin özgür yetişmeleri, özgürlüğe saygılı olmalarını, hoşgörüye alıştırılmalarını da sağlayacaktır. Böylece demokrasiyi oluşturan özgürlük ve hoşgörüyü öğrenciyken edineceklerdir!

Çağdaş eğitim, büyüklerin katı otoritelerini değil, eğiten ile eğitilenlerin işbirliğini amaçlar. Ancak böylece yapıcı, yaratıcı, üretici, demokratik ve kişiliğini kazanmış yurttaşlar yetiştirebilirler.

SONUÇ:

Öğrencilerin yönetime katılması, üretici, yaratıcı, yapıcı insan yetiştirme, Köy Enstitülerinde denenmiş ve yapılmıştı. Hem de çok partili yönetime geçmeden önce…

Köy Enstitülerinin kapatılmasıyla birlikte başlayan, günümüze kadar gelen eğitim-öğretim sistemi yazboz tahtasına çevrilmiştir. Milli Eğitim milli olmaktan çıkarılmış, her değişen iktidar döneminde o iktidarın dünya görüşüne paralel eğitim-öğretim programları yapılarak yeni bir kuşak yetiştirebilmek amaçları olmuştur!

Öyle ya, yıllarca böyle anlayışla yetiştirilen kuşaklardan nasıl bir davranış beklersiniz?

Bu kuşaklar, özgür ve hoşgörülü olabilir mi?

Bu kuşaklar, geleceğini şans oyunlarına bağlarsa, hayalleri gerçek olabilir mi?

Bunlardan nasıl olup ta çevreye saygılı ve birer çevreci birey olmasını bekleyebilirsiniz?

Örnek mi istersiniz alın size İlçemizden örnekler: İlçemizin bağ ve bahçeleri, imara açılırken; oralar bittikten sonra sıranın yangın evlerinin yıkılıp, yeşil bahçeleri hiç kalmaksızın beton bloklar yükselirken, neredeydi ilçemizin çevrecileri? Neden bu olumsuz çarpık uygulamalara sesiniz çıkmadı? Hala da çıkmıyor!

İlçemizde denize rahatlıkla çoluk çocuk girilebilecek bir plajı yok! Liman içi hem yasak hem de kirli, tehlikelerle dolu olan bu yerde insanlarımızın denize girmelerine çevreciler neden seslerini çıkaramaz oldular? Yoksa sizler, burada mı denize girmektesiniz?

Her dışarıdan gelen konuklar ve ilçemizin dışında yaşayan yazdan yaza gelen Gerzeliler, ilçemizin çok pahallı olduğunu söylüyorlar! İlçemiz esnafı, işletmecileri, gelen misafirleri yolunacak kaz mı sanıyorsunuz! Biraz insaflı olun? Amacınız çok kısa zamanda köşe dönebilmek olmasın! Sabırlı olun. Müşterinizi memnun edin! Daha sonra marka olabilir ve köşeyi dönersiniz!

Yaptığım eleştiriler, Demokrasiye giden yolda Eğitim ve Öğretimle çok ilişkisi vardır. Gerze kendine has kültürünü, yeni Gerzeli olmaya çalışanlara yaşantısı ve davranışlarıyla kabul ettirmeye çalışmalıdır! Bunu yapamazsa, dışarıdan gelen ve yerleşenlerin çok karmaşık kültürünü kabullenmek zorunda kalacaktır!

Bilhassa son açıkladığım konuda belediye başkanına, meclis üyelerine ve ayrıca bu kamu kuruluşunun, ilçemizde ki demokratik kitle örgütleriyle hemen her konuda işbirliği ve dayanışma içinde olması kaçınılmaz olacaktır! Buna bir yerden başlamak gerekir! Nereden derseniz? “Gerze Kültür Ve Sanat Festivali” Başlangıç olabilir. Belediye ile bu kuruluşların birlikte işbirliği, gönül birliği yapmaları çok önemlidir. Uzlaşma sağlanmalıdır. İşbirliği ve gönül birliği yapmaktan kaçmak ve kaytarmak ne Belediyemize ne de demokratik kitle örgütlerine yakışır!

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE
YORUMLAR
gerzeli
gerzeli - 8 yıl Önce

bence yazınızın girişi ve sonu çok farklı iki konudur.demokrasi,eğitim ve çarpık kentleşme,hatta üç desek daha doğru olmaz mı ? yazınızın sonunda bahsettiğiniz çarpık kentleşme maalesef türkiyenin acı bir gerçeğidir,buna katılmamak mümkün değildir.yangın evlerinin yıkılıp yerine yeni binalar dikilmesine ruhsat verilmemesi,belediyece yapılabilirmiydi hukusal yönünü bilmediğim için bir şey diyemeyeceğim ama bu mümkünse belediyenin başındaki insanlar bence büyük bir hata işlemişlerdir o zaman.plaja gelince başkan birilerinin cebini doldurmak için limanı değerlendirdi bence.dereyeri mevkii,cayva altı dalga kıranlar yapılarak kumsala kavuşturulabilir. çevreciler demişsinizde onlar bu ara seçim çalışmasında !