Akliman’a 958.516,67 TL’lik Proje

Sinop Üniversitesi deniz balıkları yetiştiricilik tesisi için harekete geçti.

Akliman’a 958.516,67 TL’lik Proje

Sinop Üniversitesi tarafından Sinop İli, Akliman Mevkiindeki Su Ürünleri Fakültesi'nde kurulması planlanan Kapalı Devre Sistem Deniz Balıkları Yetiştiricilik Tesisi için Denizden Su Alma ve Deşarj Yapılarının yapılması planlanıyor. Deniz suyu ile üretim yapılacak olan Kapalı Devre Sistem Deniz Balıkları Yetiştiricilik Tesisinin atıkların kontrol edilebildiği, su ve enerji kullanımını azaltan bir sistem olduğu ve çevre dostu olarak adlandırılan Kapalı Devre Sistem prensibine göre planlandığı belirtiliyor.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde yapılması planlanan proje ile yıllık 500.000 adet yavru üretimi hedefleniyor. Tesiste kalkan, pisi, dil, levrek, eşkina, minekop, kırlangıç, mersin balığı, alabalık gibi türlerle araştırmalar yapılacak olup sistem ayrıca kabuklu deniz canlıları (yumuşakça-[midye, istiridye vb] ve eklembacaklılar [karides, istakoz, yengeç vs) ile de çalışılmaya müsait şekilde planlanıyor.

Tesis için planlanan Su Alma Yapısı işi kapsamında, Ø200 mm’lik polietilen boru ile biri yedek olmak üzere iki ayrı hat döşenerek denizden su alınması düşünülüyor. Denizden alınan su kullanımdan sonra su alınan hat yanına döşenecek deşarj borusu ile denize deşarjı yapılacak. Boruların uç kısmına balıkların içine girmesini engelleyecek aparat yerleştirilecek. Borulardaki deniz suyu, karada bulunan keson kuyuya kendi cazibesi ile gelecek ve pompalar vasıtasıyla balık üretiminin yapılacağı tesise iletilecek. Tesiste üretilen balıklar araştırma amaçlı ve öğrenci uygulamalarında kullanılacağından ve üniversite kapsamında değerlendirileceğinden ekonomik olarak gelir getirmesi için pazarlanması düşünülmüyor.


Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2018, 11:32
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER