Engin Altay, öğretmen liselerinin kapatılma gerekçesini sordu

CHP Grup Başkanvekili ve Sinop Milletvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya Anadolu öğretmen liselerinin kapatılma gerekçesini sordu.

Engin Altay, öğretmen liselerinin kapatılma gerekçesini sordu

  Altay, Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, öğretmen yetiştirme sürecinin 1948'de Orta Öğretmen Okulu ile başladığını ve Muallim Mektebi, Köy Enstitüsü, Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi ve Anadolu öğretmen lisesine çevrilerek günümüze kadar ulaştığını belirtti.

Yükseköğretim aracılığıyla öğretmen yetiştirme sistemine geçilmesiyle öğretmen liselerinin işlevinin her geçen gün azaldığını ve beklenen öğretmen yetiştirme modelinin bir parçası olmaktan uzaklaştırıldığını ifade eden Altay, üniversite eğitimiyle de istenilen başarının yakalanamadığını savundu. Altay, 2013 KPSS öğretmenlik alan bilgisi testinde hiçbir alanda adayların 50 üzerinden ortalama 30 net doğruya ulaşamamasının sistemin tekrar sorgulanmasını gerektirdiğini kaydetti.

Ortaöğretimde okul türlerinin azaltılması çalışmaları kapsamına Anadolu öğretmen liselerinin kapatılacak olmasıyla öğretmen yetiştirme sisteminin yara alacağını savunan Altay, Avcı'ya şu soruları yöneltti: 

"Anadolu öğretmen liseleri başarısız eğitim kurumları mıdır? Kapatılma gerekçesi nedir? Bu liselerden eğitim fakültelerine geçen öğrenci sayısı kaçtır? Sınavla öğrenci alan bu okullara talep bitmiş midir? Son 10 yılda lise giriş sınavlarında bu okul türüne talep ne şekilde olmuştur? Öğrencilerin tercihlerinde bu okul türleri yer almamakta mıdır? Kapatmayı planladığınız tarihi öneme sahip Anadolu Öğretmen Liselerini mahallin ihtiyaçlarına göre sosyal bilimler, fen, ve güzel sanatlar liselerine dönüştürme çalışmanız olacak mıdır? Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü işlevsiz bir birim midir? Anadolu öğretmen liselerinin kapatılmasıyla bu birimi de teşkilat yapınızdan kaldıracak mısınız? Mevcut öğretmen yetiştirme sisteminin başarılı olduğunu düşünüyor musunuz? 166 yıllık bir öğretmen yetiştirme geleneğine sahip bu okulları kapatarak öğretmen yetiştirme hafızamızı silmiş olmuyor musunuz?"

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2014, 08:34
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER