KDV'de 1984'de Kaldık

Binek Araçların KDV’si İndirilemez

KDV'de 1984'de Kaldık

  25 Ekim 1984 tarihinde kabul edilen 3065 Sayılı KDV Kanun’un 30 uncu maddesinin  (b) bendine göre, “faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi” mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemez. 

İndirilememe gerekçesi:

25 Ekim 1984 tarihinde kabul edilen 3065 Sayılı KDV Kanun’un 33. Maddesinin ikinci paragrafında açıklanan gerekçe:

 Özel(Binek)  otomobillerin muvazaalı olarak işletmeye sokulması suretiyle özel tüketimin teşvik edilmemesi ve vergi kaybına sebebiyet verilmemesi amaçlanmıştır.

KDV indirim konusu yapılamaz deniliyor ancak KDV’nin gider yazılmasına yani vergi matrahından düşülmesinde bir sakınca yok.

Dikkat edilirse yasa bundan 28 yıl önce çıkarılmış gerekçesi de aynı şekilde 28 yıl öncesindeki şartlara göre hazırlanmış. O dönemlerde binek araçlarının ticaretin için de kullanılmadığını biliyoruz. Ama günümüz şartlarında durum öyle mi, ticaret artık internet üzerinden yapılıyor. O günlerde özel araç olarak nitelendirilen araçlar, günümüzde pazarlama sektörünün en önemli ulaşım ve ticaret aracı. Şartlar değişiyor, insanlar uzaya seyahat ediyor ama vergi kanunları değişmiyor.

Günümüz şartlarında ticari işletmelerin binek araç alımında ödedikleri KDV’leri indirememeleri anlamsız bir uygulama. Bu nedenle,  binek araç alımında işletmeler tarafından ödenen KDV^nin indirim konusu yapılabilmesine olanak sağlayacak 28 yıl öncesine ait kanunun ilgili maddesi ivedilikle değiştirilerek işletmelerin mağduriyeti giderilmelidir.

Haber: Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2012, 14:31
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER