Semerci Mehmet Usta’ya Vergi Teşviki

Kamuoyunda yeni teşvik kanunu olarak bilinen, 6322 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle, Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde değişiklik yapıldı.

Semerci Mehmet Usta’ya Vergi Teşviki

  Değişiklik sonucu; kendi ürettikleri ürünleri satmak, kendi ürettikleri ürünler dışında başkalarına ait ürünleri satmamak ve gerçek usulde vergilendirilmemiş olmak koşuluyla bazı meslek kollarında faaliyette bulunanlara vergi muafiyeti tanındı.

Vergi muafiyetinden, El dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar yaralanabilecek.

Vergi muafiyetinden yararlanma şartları

Söz konusu meslek kollarında faaliyette bulunanlardan, sadece kendi ürettikleri ürünleri satmak koşuluyla, basit usule tabi vergi mükellefiyeti olanlarla henüz mükellefiyet tesis ettirmemiş olanlardan basit usule tabi olma şartlarını taşıyanlar yararlanabilecek. Vergi muafiyetinden yararlanma şartlarını taşıyanlar, ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesine başvurarak vergi muafiyeti belgesi alacak. İlgili vergi dairesi tarafından yapılan inceleme sonucu, durumu uygun olanlara muafiyet belgesi verilecek olmayanlara verilmeyecek.

Daha açık ifadeyle; Kendi ürettiği semerleri satan Semerci Mehmet Usta, önce vergi dairesine başvurarak vergi muafiyeti belgesi alacak, daha sonra semerleri, evinde, dükkanında ya da köy köy dolaşarak kamyonet üzerinde vergisiz olarak satabilecek.

Vergi muafiyetinden yararlanamayacak olanlar

Kendi ürettikleri ürünlerle birlikte başkalarına ait ürünleri de satanlar ve gerçek usulde vergilendirilenler vergi muafiyetinden yararlanamayacak.

Semerci Mehmet Usta; Dükkanında, semer haricinde ticari amaçla başka mallarda satarsa muafiyetten yaralanamayacak. Ürettiği semerlerde dahil olmak üzere satışını yaptığı her şey vergiye tabi olacak.

Haber: Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

//www.facebook.com/SMMMCUMHURCETIN


Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2012, 11:05
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER