Ücretler Mercek Altında.

Maliye Bakanlığı Ücretleri Mercek Altına Alıyor

Ücretler Mercek Altında.

  Maliye bakanlığının tarafından yapılan ve geçtiğimiz günlerde açıklanan araştırmaya göre, şirketlerin yüzde 45’i maaşları asgari ücretten gösteriyor. Maaşların ne kadarlık kısmının asgari ücretten ne kadarlık kısmının diğer ücretten gösterildiği, işyerleri tarafından aylık veya üç aylık dönemlerde verilen Muhtasar beyannamelerde zaten beyan ediliyor. Yani bu veriler, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun her daim elinde. Peki, bu araştırma ve açıklama neden yapılıyor?

Nedeni şu, önümüzdeki günlerde gerek Maliye Bakanlığı gerekse Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işyerleri mercek altına alınacak, işyerlerine yazılar gönderilerek çalışanların ücretleri hakkında bilgi istenecek. İstenilen bilgiler ışığında, eksiklik tespit edilmesi durumunda işyerlerine ceza yağacak hatta işverenler hapse girecek.

Maaşı, ücret bordrosunda düşük gösteren işverene kaçakçılık cezası

Rekabet şartlarının zorlaşması, vergi ve sigorta prim yükünün yüksek olması nedeniyle birçok işyeri işçilerini asgari ücretten gösteriyor. Yani, gerçekte işçiye 2 bin lira maaş ödeniyor ancak bu tutar ücret bordrosunda asgari ücret ödenmiş gibi gösteriliyor. Bu şekilde ücret bordrosu düzenleyen işyerleri, sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB ) daha açık ifadeyle naylon fatura düzenlemiş sayılıyorlar.

8 Şubat 2008 tarihinde yürürlüğe giren, 5728 sayılı kanunun 276.maddesi ile Vergi Usul Kanunun kaçakçılık suçları ve cezaları başlıklı 359. maddesinde yapılan değişiklikle, maaşı, ücret bordosunda düşük gösteren işverene yani   (SMİYB )düzenleyen işverenlere, vergi ziyaı cezasının haricinde ayrıca 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.(359.a/2) 5904 sayılı kanunla yapılan düzenlemeye göre, bu ceza paraya çevrilemeyecek.
Haber: Cumhur ÇETİN

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2012, 11:00
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER