Vergi Yağmuru Başlayacakmı

Maliye Bakanı iyi şeyler söylemiyor

Vergi Yağmuru Başlayacakmı

Son günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından, gerek görsel gerekse yazılı basında, bütçe açığının ve cari açığın aynı anda arttığı yönündeki açıklamalarına sıkça rastlanılmakta. 

Peki bu açıklamalardan ne anlamalıyız?

Bütçe açığının nedeni kısaca, devlet harcamalarındaki artış, dolaylı ve dolaysız vergiler olarak nitelendirebileceğimiz vergi gelirindeki azalıştır. 

Türkiye’de vergi gelirlerinin yaklaşık olarak %70’lik kısmını; KDV, ÖTV, Harçlar, Özel İletişim Vergisi, Şans Oyunları Vergisi, Gümrük Vergisi, Damga Vergisi gibi dolaylı vergiler, % 30’luk kısmını ise, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi gibi dolaysız vergiler oluşturmakta. 

Dünya üzerindeki kaotik durum nedeniyle, ihracat oranı düşmekte, buna bağlı olarak ithalatta gerilemekte, dolayısıyla Maliye için hayati gelir kaynağı olan ithalatla tahsil edilen KDV ve gümrük vergisi de düşmekte.

Türkiye’deki kaotik durum  (siyasi, ekonomik) nedeniyle dolaysız vergi olarak tabir edilen, Kurumlar vergisi ve Gelir vergisinin de tahsilat tutarı düşmekte ve üstüne devlet harcamalarındaki artışta bütçe açığını tetiklemekte. 

Maliye bakanın söylediklerinden anlaşılması gerekenler: 

Vergi Oranlarında artış yapılacak

ÖTV, Harçlar, Özel İletişim Vergisi, Şans Oyunları Vergisi, Emlak Vergisi gibi vergilerin oranları artırılacak, bu da başta akaryakıt olmak üzere sigara, otomobil, emlak fiyatlarına ve telefon görüşmelerine zam olarak yansıyacak. 

Vergi Borcu Olanlar yakın takibe alınacak

Maliye tarafından,  6183 sayılı kanun kapsamında vergi borcu olan mükellefler ve belediyelerin üzerine gidilecek. Tahakkuk etmiş fakat henüz tahsil edilememiş vergi borçlarının tahsil edebilmesi için harekete geçilecek, mükellefler nezdinde icra takiplerine geçilecek, banka hesaplarına bloke konulacak. 

 Mükellef sayısı artırılacak

Mükelleflerle birlikte sade vatandaşta yakın takibe alınacak, vatandaşların harcamalarıyla gelirleri karşılaştırılacak yani üstü kapalı nerden buldun yasası uygulanacak. Örneğin; kira gelirleri yakın takibe alınacak, yıl içinde birden fazla ev ve araç alıp satanlar vergi mükellefi yapılacak bu sayede vergi gelirleri artırılacak.

Durum ciddi

Sonuç olarak şunu belirtmeliyiz; Bütçe açığının ve cari açığın aynı anda artması sonucu, Yunanistan bu gün bu halde, Yani durum ciddi… Yani Maliye Bakanı iyi şeyler söylemiyor.
Haber:

Cumhur ÇETİN
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2012, 10:31
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER