EVET, Mİ, HAYIR MI?

Değerli Gerze Gündem Okurlarım,

Yolumuza, Demokratik Parlamenter sistemle mi, Yoksa Tek Adam sistemi ile mi devam edeceğimizi belirleyeceğiz! Şayet bu Referandum sonucu evet çıkarsa, bu oylanan Anayasa maddelerinin 2019 yılında yürürlüğe gireceği belirtiliyor! Bunun nedenini de hiç anlamış değilim! Peki, bu kadar aceleleri neden dersiniz? Bu nedeni bile biz halka doğru dürüst açıklamak istemiyorlar!

Artık, Referandum süreci içindeyiz. Bu konuda okurlarımı biraz olsun aydınlatabilirsem kendimi mutlu ve de görevimi yerel basın elamanı olarak yapmış olacağımı düşünüyorum!

Referandum; siyasi bir oylamadır. İktidarda olanlar ve onlarla iş birliği yapanların aldığı kararların, halk tarafından direkt oylanması sonucunda, verilen kararın kabul edildiğini ya da kabul edilmediğini görmek için düzenlenen bir oylama şeklidir.

Referandum sırasında halk aktif şekilde rol alır. Kendi kararı ile seçim hakkını kullanarak tercihini yapmış olur. Her referandum devlete yüksek maliyete mal olur.

Referandum Nasıl Yapılır?

Referandumda 13–14 madde ya da daha çok, madde ile belirlenmiş izlenen bir yol vardır.

Örneğin: Referandum kararı meclisten çıkar; günü belirlenir. İzlenen yol devam eder. Görevliler sonucu bildirir. Tüm ülkede sayımın bitmesi ardından referandum sonucu yüzdelik dilimlerle resmi sonuçlar, yetkililerce açıklanır.

Referandum Neden Yapılır:

Referandum halkın direkt olarak yönetim de yer alması anlamına gelir. Ancak Türkiye temsili bir yönetim şekli olan Cumhuriyet ile yönetildiği için referandum çok doğru bir işlem değildir! Referandum, ülke ekonomisi için ayrıca ciddi bir yüktür!

Referandumun anlamı; bizi temsil eden kişilerin aralarında anlaşamadığı ve bu nedenle direkt olarak, verilecek kararın kendilerinin gerçek temsilcileri olan halka bırakıldığı anlamını taşımaktadır.

Genel olarak bir ülkede üç nedenden dolayı referandum yapılır:

1-      Yasama organı tarafından yapılan kanun ile ilgili olarak;

2-      Kanun tasarısı ya da kanun teklifinde bulunan bazı bölümler adına karar alınması için,

3-       Hazırlanan kanunun yürürlüğe başlaması için,

Ülkemizde 16-Nisan–2017 tarihinde Anayasamıza T.B.M.Meclis’in de değiştirilerek eklenmesi düşünülen 18 yeni madde oylanacak.

Sonuçlar ya Evet ya da Hayır çıkacak. Referandum süreci boyunca, daha çok evet çilerin, hayır oyu vereceklerini düşündükleri kitleleri terör örgütleriyle ilişkilendirmek çok yanlış, hatalı ve bölücü bir davranıştır!

Beyler, çok yanlış yapıyorsunuz! İnsanları daha işin başında bölüyorsunuz! Unutmayın ki, evet verenler de, hayır verenler de bu ülkede kardeşçe yaşayacak! Lütfen böyle bölücü, insanları bir birlerine düşman edebilecek sözler söylemekten mutlaka sakınmalısınız!

Bu referandum da oylanacak 18 maddeyi dosdoğru bilgilerle halkımıza açıklayarak onları aydınlatın. Yanlış, yalan ve dolan bilgilerle halkı kin ve nefretle bir birine düşman etmeyin!

Nedir o iç savaş kışkırtıcıların aymaz, utanmaz ve emperyalistlerin işine gelen söylemleri… Bu söylemleri yapanların Türkiye vatanları değil mi? Yoksa bunlar bu güzel ülkeye dışarıdan gelmiş, bizleri bir birimize düşürecek vatan hainleri mi?

Ben daha önceki yazılarım da referandum da HAYIR oyu vereceğimi açıklamıştım. Neden Hayır vereceğimi; TEK ADAM sistemi bile benim kabul edemeyeceğim, demokrasi ile bağdaşmayan çok önemli bir nedendir! Çünkü bu Tek Adam sistemini emperyalist ülkeler isteyip bizlere dayatıyorlar. Kendileri açısından Tek Adamı ikna etmek her konuda kolay! Ama Parlamenter sistemde,halkın temsilcilerini ikna etmek o kadar kolay değil.Ülkemizde bunu çok yaşadık! Parlamenter sistemden vaz geçmek, demokrasiden vaz geçmek demektir; ülkemin parçalanıp bölünmesi demektir. Bu durum da en çok emperyalistlerin ve onlarla iş birliği yapan yerli işbirlikçilerin işine gelir!

1950 yılından günümüze kadar bütün Cumhurbaşkanlarımızı tanıyorum. Çünkü onların döneminde, öğrenciliğimi ve Öğretmenliğimi yaşadım. Her Cumhurbaşkanının partisi olur. Ona oy verebilir. Günümüz de Yeni Anayasa değişikliğinde “ Partili Cumhurbaşkanından “ söz ediliyor.

Partili Cumhurbaşkanı bu anlayışla tarafsızlığını kaybetmiş olmuyor mu? Hele ülkemizde 80 milyon vatandaşı bu anlayışla kucaklayabilir mi? Hukukçu değilim ama bu anlayışın hukukla, demokrasiyle hiç  bir bağının olmadığını düşünüyorum!

Bu durum bile benim evet oyu vermeme çok büyük bir engel teşkil ediyor! Ülkemde böyle bir Cumhurun Başkanı kim olursa olsun hiçbir zaman başımızda olmasını istemem! Partili Cumhurbaşkanı tarafsızlığını yitirmiş olmuyor mu? Böyle bir Cumhurbaşkanı halkın tamamını ne kucaklayabilir ne de tarafsız davranabilir!

Sevgili Okurlarım; Yasama, Yürütme, Yargı, Maliye, Güvenlik ve Medyada Tek Adamın elinde toplanırsa, böyle bir demokrasi ülkemizde olabilir mi? Olamaz! Öyleyse bu yönetim biçimine Diktatörlük demek daha doğru olmaz mı? Sadece bu nedenle bile evet oyu veremem! Duygu ve düşüncelerim hiç değişmiyor. 16 Nisan da vereceğim oyum yine Hayır olacaktır! Ülkem ve Milletim için bu oy Hayırlara vesile olsun isterim. Güzel ülkem için tüm dileğim, Demokrasinin bütün güzellikleriyle donanmış Parlamenter sistemin, bütün eksiklerinde giderilerek en güzel şekilde yürütülmesidir.

YORUM EKLE