Filistin Cephesi

            Alman yazar Dagobert Van Mikusch'un bir çok dile tercüme edilen ''Gazi Mustafa Kemal'' isimli eserinin 166'ncı sayfasında Ağustos 1918'de Mustafa Kemal in Filistin Cephesinden nasıl ricat ettiğini yazıyor.

           ''Ağustos 1918 ortalarına doğru Mustafa Kemal, Kuzey Filistin deki cepheye geldi. Emrine verilmiş olan orduyu gözden geçirdi, ordunun durumu kaygılarının çok üstünde bir perişanlıktaydı. Bir felaketin eşiğinde bulunulduğunu anlamak hiç de zor değildi. Üstelik bu felaketi önlemek içinde yapılabilecek hiç bir şey yoktu. İçine düşülmüş olan duruma öfkelenmesi ve bir şeyleri düzeltmek için kendini fazla zorlaması, sağlığını tam anlamıyla henüz kavuşmamış komutanı yeniden yatağına düşürdü. Uzunca bir süre ordusunu yataktan yönetmek zorunda kaldı. 18 Eylül de tekrar ayağa kalkabilecek duruma gelmişti. Aynı gün İngilizlerin çoktandır beklenen saldırısı, Türklerden on kat üstün kuvvetlerle başladı. Türk savunma noktaları kartondan evler gibi çöktü, bütün cephe boyunca geri çekilme başladı, bu çekilme az sonra kaçmaya dönüştü. Bir yandan İngiliz süvari birlikleri öte yandan Arap bedevilerce kovalanan Türk orduları büsbütün çözüldü.

               ''Ancak 400 kilometre kuzeyde Halep dolayında Liman Von Sanders geri akan seli durdurabildi. Türk ordusundan arta kalan ve artık birbirine karışmış tümenler, bir zamanların 7. Ordu Kumandanı General Mustafa Kemal'in emrine verildi, kendisi ayrıca Halep'in ve Kuzey Suriye'nin savunmasıyla da görevlendirildi.

               ''Yaklaşan İngilizlere başlangıçta Halep'in güneyindeki tepelerde karşı durmayı başardı. Fakat bu sırada ayaklanmış bedeviler kente girdiler. Geceleyin yapılan ve Mustafa Kemal'in de bizzat katılmak zorunda kaldığı sokak savaşlarından sonra bedeviler kentten dışarı atıldılar. Fakat her an için arkadan tekrar gelebilecek bu tehlike karşısında, Halep'i elde tutmanın artık bir anlamı yoktu. Sayıları hayli azalmış savunucular biraz daha geri çekilmek zorunda kaldılar. Ve lakin sınır dağlarının hemen güneyinde Mustafa Kemal Paşa bir hat çizdi ve birliklerine şu emri verdi; ''Düşman bu hattı geçmeyecektir.''


[email protected]                      
Araştırmacı Yazar

Volkan Yaşar Berber

YORUM EKLE