Gerze Balıkçı Barınağı Dolmakta!

Gerze Gündem Okurlarım,

Yoğun yağışlı bir havada orta çay bahçesinden iskeleye doğru hiç dikkatlice baktınız mı?

İlk bakışta belki fark etmediniz! Biraz daha dikkatli baktığınızda, barınak içinin yani denizin oldukça çok bulandığını görürsünüz!

Nedeni çok basit! Gürleyük Deresi ilçemizde yağmur suları ile yüzeyde biriken toz, toprak başta olmak üzere, bütün pislikleri toplayıp yatağında taşıyarak, oradan da balıkçı barınağı içine boşaltmaktadır!

Dere yatağı değiştirilemediği sürece de ilçemizin yüzeyinde biriken çöp benzeri atık ve pislikler yağmur suları birikintileri ile birlikte barınağa akmaya devam edecektir!

Belki bugün olanların farkında değiliz! Ama bir gün gelecek, barınağın dolduğunu göreceğiz! Günümüzde bile barınaktaki derinliğin giderek düştüğü, yani seviyesinin eskiye göre azaldığı ilgilerce söylenmektedir! Bu durumu en iyi balıkçılar bilirler!

Gelecek günlerde dip tarayıcıların ilçemize gelip, barınak içi tabanını tarayarak temizlemeye başlayacaklarını günü geldiğinde göreceğiz!

İşin bir başka garip olan yanı, barınağın ağzı açık olduğu için, akıntılı sularla barınağın içindeki pisliklerin dışarı atıldığından söz ediliyor! Bu barınak yüzeyindeki görülebilen pislikler olabilir.

Peki dipte biriken pislikler ne olacak? Her yaz sezonu boyunca barınak içinde ve iskele çevresinde denize yüzmek için girenlerin, dipte biriken atıkların insan sağlığına vereceği zararlar hiç düşünülmüyor mu?

Demek ki düşünülmüyor! Düşünülse oralarda yaşanan olaylara göz yumulmaz! Hatta buraya bir levha asılmış: “ Burada denize girmek, tehlikeli ve yasaktır!” Bu levha neden asıldığı belli; Uygulama neden yok! Eli kalem tutanlar, bu levha ve yaşananlara ilişkin çok güzel fıkralar yazabilirler! Bizlerde bunları okuyarak katıla katıla ağlanacak halimize gülebiliriz!

Yine dikkatlice Gürleyük deresinin barınağa akış istikametine baktığınızda; barınakta toplanan göçmen kuşların bulanık sudan uzaklaştıklarını görebilirsiniz. O kuşlar bile bu olaydan rahatsızlar! Ama bizlerin umurunda bile değil!

Diyeceksiniz ki umurumuzda olsa bizler ne yapabiliriz ki? Yapılacak çok şey var. Hem yetişkinler olarak bizler, hem çocuklarımız ve de torunlarımız çevre temizliğine çok çok önem vermeliyiz!

İlk bakışta işin kolay ve kaytarma yolunu seçerek her şeyi belediyeden yapmasını bekler olmuşuz! Ayrıca çocukların çevrelerini kirletmeme konusunda okulların pek etkili ve yararlı olamadığı görülmekte!

Nasıl Vatan sevgisini önce ailede mutlaka verilmelidir; diyorsak temizlik, tertip ve düzenli olabilme alışkanlığı da aileden başlayarak verilmelidir. Ne yazık ki verilemiyor! Her şey okullardan bekleniyor! Beklenenler hiçbir zaman gerçekleşmediği için, sorunlarla karşılaşmak hayat boyu kaçınılmaz oluyor.

Yazılıyor, çiziliyor, uyarıcı eleştiriler yapılıyor; ne yazık ki insanlarımız bunları anlamazdan gelmek ve kurallara uymaz olduklarını davranışlarıyla göstermekteler!

Demek ki Yeni Türkiye’nin küçük, çok güzel ve şirin olduğunu sandığımız Karadeniz kıyısındaki kentimiz, artık “ YENİ GERZE” olma yolunda ilerlemekte olduğu için, yaşanan ortak sorunlarımızı henüz tespit edemedik! Edebildiklerimizi de çözümsüz bırakır olduk! Beklediğimiz her türlü olumlu çözüm, birlik olmaktan, bir bütün olmaktan geçer! Şuan başka bir çözüm düşünemiyor! Çünkü, henüz birlik ve beraberliğimizi sağlayabilmiş değiliz!

Sevgiyle kalınız…

Ali Vacit Tokmak

 

YORUM EKLE