Gerze Değişim ve Dönüşüm Mü Yaşamakta?

Gerze Günden Okurlarım, ilçemizin yaşadığı değişim ve dönüşümün olumlu mu? Yoksa olumsuz mu olduğunu irdelemek istiyorum!

Görünen köy kılavuz istemez derler. İlçede yaşanan bir takım olayları gördükçe ve duydukça insanın içi kararıyor!

Zaman zaman yazılarımda ilçemiz Gerze’den söz ederken, şirinliğini de giderek kaybettiğini belirtiyorum!

Gerze’ye yabancı ve yerli turist neden gelsin! Yabancı turist daha çok tarihi eserleri ve doğayı incelemek için gelir. Ne yazık ki tarihi eser diye gösterebileceğimiz hiçbir şeyimiz yok! Doğal güzellikler köylerimiz de kaldı! İlçemizde suni doğal güzellikler yaratılsa bile bunlar sırıtmaktadır!

Deniz dersen sadece seyrediliyor! Plaj olabilecek yalılarımız kalmadı! Bilmem bu yaz sezonun da ilçemizde plaj sorunu çözülebilecek mi?

Yüzme bilmeyen çoluk-çocuklar nerede denize girebilecek? Balıkçı barınağı içi ve İskele çevresi yüzülmesi tehlikeli ve yasak olan bölgeler!

Hem yasak, hem de tehlikeli denilen yerler de denize girmeye göz yumulacaksa, bu davranış yetkili ve sorumlu kişilere hiç mi hiç yakışmaz! Ayrıca bu yasak bölgelerin çok temiz olduğu yalanı insanlarımıza söyleniyor!

Çamlıkta bulunan kanalizasyon pompası tıkanarak, geri teperek, dereye akıtılan kanalizasyon suları barınak içine dağılıyor! Buna ne demeli?

Bence Gerze oldukça büyücek KÖY-KENT olabilmiştir! Gerze KÖY-KENTİ ne zaman gerçek ve modern KENT olabilecek? Onu da bu KÖY- KENT de yaşayanlar, gelecek zaman dilimi içinde gelişmeleri belki görebileceklerdir!

Neden böyle olumsuz düşünüyorum: Bu KÖY-KENT betonlaştıkça, yeşil alanlarını kaybediyor! İmar planlarında yeterli havalandırma koridorları var da acaba uygulamaya geçirilmiyor mu?

Çok yakın gelecek de insanlarımız, nefes almakta çok zorlanacaklar! İlçe içinde oksijen üreten yeşil alanlarımız çok azaldı!

Yangın evlerimizin kıymetini hiç bilemedik! Çok cahilce ve siyasi aymazlıkla zamanında ortak planla yapılmış evleri, gelişi güzel planlarla tekrar yaparken görüntü kirliliği yaratır hale getirdik!

Ne olurdu sanki zamanında ikiz ve sıra evler halinde planlı yapılan bu beş tip evler günümüz ihtiyaçlarına cevap vermiyorsa, vermediği kabul ediliyor! Belediye imar müdürlüğünde ortak beş tip yeni bir planla yeniden yapılandırılarak ortak, güzel ve uyumlu hale getirilebilirdi!

Bu beceriyi gösteremedik! Bu kafalarla ne çağdaş olabilir ne de çağı yakalayabiliriz!

Günümüzde iskele çevresindeki o dükkânlarda hiçbir mimari özellik ve estetik hiç yok! İskele kondu dükkânları adı verilebilir! Ya onları kaldırıp o alanı rahatlatın! Ya da daha kullanışlı ve estetik görünüşlü hale getirin!

Orta Çay Bahçesi karşı duvar diplerinde ki, Belediye Kondu binalarına ne diyelim? Onlarda da ne bir estetik ve mimari hiçbir ilgi çekici özellik yok!

O kulübeleri, rengârenk boyayarak daha göz alıcı hale getirmek mümkün olamaz mı? Bu halleriyle insanların ruhunu karartmaktasınız!

Yine o yol üzerinde Gerze’ye ait eski ve yeni resimlerin sergilendiği çerçeve içindeki resimleri güneş soldurmuş! Ya bu ucubeyi kaldırın! Ya da daha güzelini ve kullanışlı olanını yerleştirin!

Alt yapı bir kasabanın, daha doğrusu bir kentin en can alıcı sorunlarının başında gelir.

Gerze’nin alt yapı sorunları şimdilik kaydıyla çözüme kavuşturulmuş gibi gösterilmektedir!

Kent imar planlarıyla büyüdükçe sorunlarda büyüdü! Problemler kısa vadede şimdilik çözelim anlayışı ile yapılıyorsa çok yanlış olduğunu söyleyebiliriz! Geleceği hesaplayıp görmek lazımdır!

Yollar kilit taşlarla yeniden kaplanıyor. İnsanlarımızın ayakları çamurdan kurtuluyor ama bu sefer de yol eğimini her iki tarafa yapma becerisi gösteremediklerinden, insanlar yol üzerinde biriken sularda bata çıka, hoplaya, zıplaya yürümek zorunda kalıyorlar! Çok yağışlı havalarda bu olaylar yaşanmakta!

Bu oluşumlara bahane aramak doğru olmaz! Kilit taşları döşerken, belediye yetkilileri bu yanlışa biran önce çözüm bulmalıdırlar! Amaç gelişi güzel kilit taşları döşemek olmamalı!

Ayrıca bu yaz sezonunda trafikte park sorunu çok yaşanacak! Merkez ilçedeki bazı okul bahçeleri ücretli park alanları haline getirilebilir! Ücret, okula gelir sağlamış olur.

Gelişi güzel yerlerde park eden araçlar mutlaka yetkililerce cezalandırılmalıdır! Şehir içinde her türlü trafik kurallarını ihlal edenlerin gözünün yaşına bakmamalı ve de cezalandırılmalıdır!

Toplumsal yaşamak, belirli kurallara bağlıdır! Bu kurallara göre hareket etmek medeni insan olmanın gereğidir! Gerçekten Gerze büyük bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır! Hala bunun farkında olmayanlar vardır! Erken farkına varabilenler mutlaka karlı çıkacaklardır! Umarım ne demek istediğimi okurlarım anlamışlardır!

Tüm başta okurlarımın ve Gerze de yaşamaya çalışan halkımın güzel ve sorunsuz bir yaz sezonu geçirmelerini dilerim...

Sevgiyle kalın.

Ali Vacit Tokmak

YORUM EKLE