Gerze İzlenimleri!

Gerze İzlenimleri!

            Gerze Gündem okurlarımın dikkatine:

            Geçmişte Gerze’yi ilk gören insanlar, özel olarak inşa edilmiş bir tatil köyüne benzetiyorlardı! Özellikle büyük Gerze yangınından sonra inşa edilen bahçeli nizamlı sıra ve ikiz evler Gerze’ye ayrı bir güzellik kattığı yadsınamaz.

            Asıl güzellik Gerze insanının misafirperverliği, insancıllığı, dostluk anlayışları, sıcak ilgileri, uygar davranışları herkes tarafından kabul ediliyor. Gerze için en çok duyduğum güzel şey, bir genç kızın geç vakitlere kadar yalnız olarak rahatlıkla dolaşabileceği ve gezebileceği ve kimsenin rahatsız etmeyeceği ender yerlerden bir kent olmasıdır!Bugün ne yazık ki böyle bir ortam yok!

            Gerze coğrafi konumu itibariyle de çok güzel bir yerleşim yeridir. Çay bahçelerinin denizle kucaklaşması, hele o bahçelerde çay yudumlayan bir kişinin kendisini denizin içinde hissetmesi ayrı bir duygu veriyor insana.( Ne yazık ki o güzelim çay bahçeleri, kapalı kafeteryalar haline getirildi!)

            Gerze’nin kamuoyundaki olumlu izlenimlerinin yanında, Gerze’ye yakışan güzel plajların olmaması bir eksiklik sayılmalı. Özellikle Bedire, Dereyeri, Cayva Altı, Hurma Dibi, İdemli yöreleri yeni bir anlayışla ele alınıp, modern anlamda plajlar yapılıp hizmete sokulmalı!Günümüzde plaj olarak halkımızın kullanımına sunulan  yerlerde çok yetersiz!

            Gerze Balıkçı Barınağı ve iskele çevresinde denizin temizliğinden söz ederek, insanların yüzmesine izin vermek; hem yasal hem de vicdani olarak çok yanlıştır.Yanlışlıklar hala devam ediyor! Düzeltilir mi?Çok yakın zaman dilimi içinde sorunun düzeltileceğini hiç sanmıyorum!

            Gerze’de kısa vadede yerli turizmi canlandırmak akılcı bir yoldur. Dışarıdan gelecek insanlara hitap edecek düzeyde tesisler gerekli. Özellikle zengin yerli ve yabancı turistler maalesef bu yöreyi keşfetmiş değil. Ayrıca çevre il ve ilçelerden yazın gelecek insanlarımız için çadır kurabilecekleri alanlar tespit edilip düzenlenmeli. Gerze’de maalesef hala misafir turizmi hüküm sürmektedir! Bu nedenle de Gerze insanının yükünün hafifletilmesi gerekir.Ayrıca her gelen misafirler ve Gerze de yaşayan sakinler Gerze'nin çok pahallı bir yer olduğunu söylemekteler! Bu sorun mutlaka çözümlenmeli.Bu yanlıştan işletmeciler,biran önce vaz geçmeliler! Çok kötü bir imaj yarattılar!Gerek Sinop ilimizde ve gerek Gerze ilçemizde gerçekten pahallılık almış başını gidiyor! Bu gidişatı nasıl durduracaklar bilemiyorum!

            Gerze dağ köylerinin yanında merkez köylerinin nüfusunun azalması herkesi düşündürmelidir! Sinop ili birinci derecede öcelikli iller arasında olmasına rağmen yeterli sayıda yerli ve yabancı yatırımcı gelmemiştir. Ancak ülkemizin birçok yöresinde geriye göçün olması için çalışmalar yapılmaktadır.

            Komşu il Kastamonu’da örnek yatırımlar yapılarak birçok insanın büyük şehirlerden tekrar geriye kendi illerine göç ettiğini öğreniyoruz. Büyük şehirlere göç eden Sinoplular bir araya gelerek, kendi bölgelerine yatırım yaparak göçü tersine çevirebilirler. Bu konuda kamuoyu oluşturmak başta yerel basın mensuplarına, yörenin yerel idarecilerine, sanayicilerimize, esnaflarımıza, gençlerimize ve aydınlarımıza hep birlikte bu konuda elele ve omuz omuza vererek mücadele etmeleri bence kaçınılmaz oluyor!

            Yoksa Nükleer Santral yapıldığında; bu kuruluşların insanlarımıza iş ve aş vereceğini düşünenler avuçlarını yalayacaklarını bugünden düşünsünler! Nefes alacakları temiz bir ortam, temiz bir su ve yeşil bir doğa bulamayacakları için, kendileri olmasa bile çocukları ve torunları, yorganlarını sırtlarına yüklenip, başka yaşayabileceklere yerlere göç edeceklerdir!Birde Nükleer belası yetmiyor gibi Sünni balıkçılık Gerze sahillerini çeviren deniz kıyılarına yakın yerlerde yetiştiricilik yapılarak doğal balık yetişen yerler kirletilerek hem insanlara hem de denizlerde ki doğal canlılara zarar verilecek!Tabi bu arada birileri oldukça büyük paralar kazanacaktır!Beyler önce Karadeniz de ki doğal balık alanlarının ve küçük- büyük balıkçıların sorunlarını çözün! Sünni balıkçılık bu iç denizde hiç yapılmasın! İşin kolayına lütfen kaçmayın?Yapay balıkçılıktan vaz geçin!Karadeniz'in yerli ve göçmen balıklarının çoğalmasını sağlamak için yapılması gereken köklü çözümleri yapın ki,bu yapay girişimler biran önce durdurulsun!Birileri zengin olacak diye doğal alanlarımız yapay balık havuzlarıyla yok olmasın,kirletilmesin!

            Sağlıklı havası, suyu, doğası tertemiz ortamda yaşamak her canlının hakkıdır! Bunun aksini kim düşünebilir ki?Umarım büyük şehirlerden,ilimize ilçemize insanlar göç ederek yeni bir canlılık yaşadığımız yerlerde başlayabilir! Bu kadar konut boş olarak insanlarımızı beklemekte! Önce insanlarımıza daha açıkçası gençlerimize, bölgemizde iş olanağını ilimiz dışındaki iş adamlarımız ve iktidar partileri ile iş birliği yaparak, yaratmalı ki insanlarımız iş bulabilsinler ve aş sahibi olabilsinler!

            Sevgiyle kalın…

            Ali Vacit TOKMAK

           

           

YORUM EKLE
YORUMLAR
MUAMMER GÜL
MUAMMER GÜL - 6 yıl Önce

gerze çok güzel bi̇r yerdi̇ ama el bi̇rli̇ği̇yle yok edi̇ldi̇ nerde bi̇zi̇m zamanimizdaki̇ dostluklar nerde bi̇rli̇k beraberli̇k hepsi̇ yok oldu. ben her sene geli̇yorum belli̇ ki̇şi̇ler kavga esrar dahabi̇rsürü şey yapiyor güvenli̇k korkuyormu ne bakmiyor bi̇le gördüğü halde ben bi̇le yeter dedi̇m geçensene her gün kavga rezi̇lli̇k ki̇m bunlara müsade edi̇yor gerzede herşey çok pahalli ev ki̇ralari pazar market yaşam sanki̇ bodrum marmari̇s oralar bi̇le gerzeden daha ucuz. bi̇rde beledi̇ye çok yetersi̇z detaylarina gi̇rmi̇yorum sayfalar yetmez bende chp li̇yi̇m oyumu verdi̇m ama başkan yeersi̇z lütfen eski̇ gerzemi̇zi̇ yeni̇den i̇nşaedeli̇m.