Gerze Yaz'a Sizce Hazır Mı?

Çok değerli Gerze Gündem Okurlarım,

Okullar tatil oldu. İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Seçimi sonucu alındıktan sonra ilçemiz Gerze'ye dışarıdan gelecek Gerzeli yurttaşlarımızla ilçemizde bir hareketlilik olacak gibi geliyor bana! Umarım bu düşüncem gerçek olur.

Sahildeki bütün işletmeler hazırlıklarını bitirmişler ve müşteri beklemekteler! Şehir içinde de yeni işletmeler açılmış,onlarda müşteri beklemekteler.Bakalım, Gerzeli esnaf ve işletmeler, umduklarını bu sezon bulacaklar mı?

Uzun süre sonra ilçemize gelen yurttaşlarımız, Gerze pazarının ve Gerzeli işletmelerin bir çok yere göre bilhassa gıda maddelerinin fiyatlarının çok pahallı olduğunu söylemekteler!Bu tespite katılır mısınız bilemem?

Sinop merkez ilimize ait olmayan " Kulak Hamuru, Hamuraşı ve Nokul " İlçemiz Gerze’ye ait bir yemek kültürü olmasına rağmen; bu kültüre Sinop sahip çıktı! Sonuçta marka oldular! Nasıl derseniz? ( Sinop Mantısı ) adını vererek.İstanbul da çok daha başka yerlerde işletme açarak bu kültüre sahip çıktılar!

Bizim ilçemizde Gerzeli işletmeler,bu kültüre para kazanma hırsı ve aslına uygun bu yemekleri yapmayarak sahip çıkamadılar! Hala da işletmelerinde  bu hamuraşına " MANTI" " adını vermekteler!

Aslını inkar edene ( Haramzade ) denir! Ne yazık ki ilçemiz kültürüne hala sahip çıkamıyoruz! Bundan sonra da sahip çıkmalarını beklemek hiç doğru olmaz! Ne yazık ki bir çok işletmede nokulu da aslına uygun yapmıyorlar!

Gelelim plajlarımıza; İnsanlarımız güneş ve denizden yararlanmak için; çoluk çocuk , genç ihtiyar yararlanacağı bir plaj arayacaklardır.Ne yazık ki ilçemizde yüzme bilmeyen küçük çocuklar için uygun bir plaj yok!

Gerze Balıkçı Barınağı içinde sadece yüzme bilenler için,şezloglu,şemsiyeli paralı işletmeler var.Şimdiki Gerze Belediye Başkanı da aynı yerde ( Halk ) plajı adı altında kum dökerek ve çevre düzenlemesi yaparak bir yer tahsis etmiş. Güzel, eksikleri çok! Henüz orada güneşleyen ve denize giren insanlar göremedim.Belki sabit şemsiyeler ve şezlonglar ve de belediyece işletilen bir büfe olmasını mı insanlarımız bekliyor dersiniz?

Ha...On yıllık Osman Belovacıklı döneminden günümüze, hatta öncesi de var! Orada belediyece bir levha asılmış; " BURADA DENİZE GİRMEK TEHLİKELİ VE YASAKTIR!"diye...

Bu levhanın ne işe yaradığını ve niçin oraya asıldığını hiç anlayamadım!

Ayrıca bu barınak içinin temizliği hakkında bilgi veriliyor mu?Zaman zaman oradan deniz suyu alınıp tahlil edildiği ve birilerine bilgi verildiği ve oranın çok temiz olduğu söyleniyor! Peki gerçekten bu temizlik konusunda halk gerçekten bilgilendiriliyor mu?

Hala bana diyeceksiniz ki, boş ver be hocam! " Deveye sormuşlar; Boynun neden eğri?diye.O da" Nerem doğru ki!" demiş. Bu söz, yeri geldikçe söylenir! Bıkmadan usanmadan da insanlarımız bu ve buna benzer sözleri söylemeye  devam edeceklerdir!

Değerli Okurlarım 1992 yılından günümüze, bu ve benzer konularda 27 yıldır onlarca öneri ve yapıcı eleştirileri köşemde dile getirdim. Dikkate alanlar oldu, onlara teşekkür ederim.Almayanları da bir daha bu ve benzer konularda çok iyi düşünmelerini, olumlu ve halkımız için yararlı olacak yaptırımları hayata geçirmelerini, bir kez daha hatırlatmakta yarar görmekteyim!

Sevgiyle Kalın.

Ali Vacit TOKMAK

YORUM EKLE