Günaydın Gerze!

  Gerze Esnafları, yaklaşık 9 senedir büyük Süper marketlerin işgaline karşı direnerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bildiğiniz gibi Gerze’de iki tane BİM, iki tane ŞOK ve iki tane de A-101 bulunuyor. Son günlerde halk arasında çıkan yeni marketlerin açılacağı söylentileri ise “ Küçük Esnafın Hali Ne Olacak?” sorusunu gündeme getiriyor.

Büyük alışveriş merkezleri denilince herkesin aklına hemen ucuzluk ve rekabet geliyor.  Aslında durum hiç de öyle değil. Büyük alışveriş merkezlerinin tek amacı, piyasadan sıcak para toplamak.

Ürünlerin farkında olunmasını sağlamak için öncelikle caf caflı reklam filmleri çekilerek bütün gün televizyonlarda döndürülüyor. Ardından haftanın belirli günleri hangi üründe ne kadar indirim olduğunu gösteren aktüel yayınlanıyor. Böylelikle küçük esnafın üç aylık cirosunu bir günde toplayıp götürüyorlar.

Bir yörenin gelişmesi, esnafının ayakta kalması, nüfusun artışı, mutlu ve huzurlu bir yöre  olmasında yatırımcıların yerli insanlardan oluşması önemli bir rol oynuyor. Dışarıdan gelen sermaye sahiplerinin tek düşüncesi malını pazarlamak.

Alışverişinizi yaparsınız, paranızı ödersiniz ve çıkarsınız. Ama cebinizden 10 kuruş eksik çıktığında o an ihtiyacınız olan ürünlerden birini kasada bırakmak zorunda kalırsınız. Ama paranız olmadığında veya eksik çıktığında yerli esnaftan ürün alabilirsiniz.

Büyük marketlerin birer şubesinin ilçemizde bulunmasına hiçbir itirazım yok. Ama Gerze, birden fazla alışveriş merkezini kaldırabilecek bir potansiyele sahip değil. Bu haksız rekabete karşı birilerinin bu gidişe “DUR” demesi gerekiyor. Bir esnafın ekmek teknesinin kapanması, bir başkasının kazancı olmamalıdır.

BİM, ŞOK ve A-101 gibi alışveriş merkezleri 13.000 nüfuslu ilçemizde marketler zincirini oluştururken, Gerze Esnafları kendi kaderine terk ediliyor. Hiç şüphesiz ki yaşadığı yerin esnafına en büyük kötülüğü yapanlar, bu şirketlere iş yerlerini kiralayanlardır. Bu insanların bencil zihniyetleri sayesinde birçok esnaf iflasın eşiğine sürüklenecek.

Tüm bunlar olup biterken esnaf ve esnaflar odası ne yapıyordu? Yerel yönetim halkçılık politikası yürüterek esnafların da bu konudaki fikrini öğrenemez miydi? Süpermarketler 3.şubesini açana kadar esnaflar odasının neden gıkı çıkmadı?

Zamanında bu soruna sahip çıkılsaydı bugün değil 3.şube, 2.şube bile açılamazdı. Birilerinin duyarsızlığı ve olaylara zamanında müdahale etmemesi, esnafların nasıl can çekiştiğini yeni fark etmesi büyük bir vebaldir ki bu öyle kolay kolay da ödenemez. Olaylara sadece karşı çıkarak çözüme ulaşılamayacağını hepimiz biliyoruz. O halde sorunlara sahip çıkmalı ve toplumu bir an önce beklediği huzura kavuşturmalıyız.

YORUM EKLE
YORUMLAR
BAYRAM ULUSOY
BAYRAM ULUSOY - 9 yıl Önce

bi̇r gazetci̇ olarak esnafi düşünürken neden halki düşümedi̇ği̇ni̇zi̇ çözemedi̇m
çünki̇ esnaf köylü vatandaşa enaf gi̇bi̇ dağranmadi tabi̇ki̇ bazi değerli̇ esnaflar hari̇ç nedni̇ açiklayim örnek si̇noptan aldiğin bi̇r ürün burada %20-25 daha pahalihi̇ç o araştirdnizmi esnafi seğunurken tüketi̇ci̇yde düşünün

Fatih
Fatih - 9 yıl Önce

buralardan alışveriş yapmayın

Peykan57
Peykan57 - 9 yıl Önce

kapitalizm işini işliyor. önce üreten değil, tüketen haline getirildik ve buna koşut olarak koşaradım alışveriş merkezleri her yana yayıldı. küçük burjuva olan esnafımızın aklının arkasında bir gün burjuva olacağı umudu var ya, yavrusunu yiyecek olan canavarı göremedi. üç-beş küçük esnaf birleşip büyük alış veriş merkezine dönüşemedikleri için iflaslar büyük sermayenin eseri oalarak yaygınlaştı. onlardan ürün almamağa gayret ediyoruz ama nereye kadar... önceleikle küçük esnafın ideolojisinin olması gerek. küçük burjuva tavrının kaypak zemininde bu işler asla çözülmez iflaslar da bitmez...büyük sermayenin alın yazısı bu.

sakin
sakin - 9 yıl Önce

neden halk değilde esnafın yanında olunduğunu anlaman için bu açıklamayı bir vatandaş olarak ben açıklayayım. ilçedeki hangi esnaftan alışveriş yaparsanız o para mutlaka ilçe içerisinde dönerek herkes nasiplenir hatta ummadığın birinden borç para alınarak bile sana döner. madolyonun öbür yüzü ise bu tür marketlerden alışveriş sonrası aynı gün sıcak para ilçe dışına çıkar pekala ilçe merkezinde dönen bir para olmayınca ilçenin halini açıklada bizde anlayalım kimin tarafında olacağımızı.

turgay
turgay - 9 yıl Önce

bencede esnafin arkasidna olmaliyiz düşününkü bi̇m a100 gi̇bi̇ marketler marka olmuşlar esnafin 1 tl aldigi ürünü onlar doğal olarak 0,60 krş aliyorlar büyük marketler aldiklari ürünleri̇ %40 kar koyarak satiyorlar küçük mahalle bakkali i̇se %25 kar koyarak satiyor doğal olarak bazi ürünlerde %10 15 ucuza vermi̇ş oluyorlar beni̇m esnafim kazansin di̇yorsaniz bakkaldan yada marketten vazgecmeyi̇n deri̇m....

küçük esnaf
küçük esnaf - 9 yıl Önce

yaşadığın topluma yardım eden el ol, yerelden al!http://www.vitrinhaber.com/yasadigin-topluma-yardim-eden-el-ol-yerelden-al-makale,421.html