Altay, Avcı'ya okula başlama yaşını sordu

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya, okula başlama yaşının alt sınırının 3 ay uzatılmasının yönetmelikle düzenlenmesinin gerekçesini sordu.

Altay, Avcı'ya okula başlama yaşını sordu

Engin Altay’ın  Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı  tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle;

“Kamuoyunda 4+4+4 eğitim yasası olarak bilinen 6287 sayılı yasa ile eğitim sistemimiz toplumsal uzlaşı olmadan kökten değiştirilmiştir. Yasa sürecince eğitim bilimcilerin, öğretmen ve velilerin görüşleri dikkate alınmamış, parlamento da muhalefetin haklı gerekçeleri fiziki şiddetle bastırılmıştır. Gelinen noktada en büyük sorun alanlarından biri olan okula başlama yaşı yasa da çocuğun 5 yaşını bitirdiği eylül ayı yani 60 ay ( 222 sayılı yasa 3. Madde)  denirken, kamuoyundan gelen tepkiler nedeni ile 2012-2013 eğitim öğretim yılında bu sınır genelgeyle 66 aya yükseltilmiştir.  14.08.2013 tarihli Resmi gazetede yayımlanan ilköğretim kurumları yönetmeliği ile alt sınırı 3 ay daha uzatılmıştır.

1.       Okula başlama yaşı ile ilgili sorunlar size göre hukuki mi, pedagojik midir? Selefiniz olan bakanın deyimiyle çocuğunu erken diye okula göndermek istemeyenlerin terör örgütüne üye ya da laik insanlar olduğu söylemini terk mi ettiniz?

2.        İlköğretim kurumları yönetmeliğinde yapmış olduğunuz değişiklikle rapor alanların 69 aya kadar okula başlamayacaklarını düzenlemeniz, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, çocuklarının okula erken başlamasını istemeyen ailelerin sağlık raporu almalarına  “66 aylık çocuğa rapor alanları, evlatlarına ihanetle vasıflandırıyorum. Niye evladım ‘geri zekalı” şeklindeki demeci ile çelişmemekte midir?

3.       6287 sayılı yasa ile değiştirilen 222 sayılı yasa da okula başlama yaşı “Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter” hükmü dururken, kanuna aykırı bir şekilde okula başlama yaşını neden yönetmelikle düzenliyorsunuz? Size göre yönetmelik kanunun üstünde bir hukuk normu mudur?

4.        2012-2013 eğitim-öğretim yılında okula başlayan öğrencilerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin bakanlığınızın yapmış olduğu bir çalışma var mıdır? Var ise sonuçları nelerdir?

5.       4+4+4 yasası olarak bilinen sözde eğitim reformunun aksayan yönlerini göz önüne alarak toplumsal uzlaşı ile yeni bir yasal düzenleme yapacak mısınız?”

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2013, 12:28
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER