Anılar ve Acılar Tazelendi

Gerze yangınında yitirdiklerimiz 59.yılında Say Çay Bahçesindeki etkinlikle anıldı.

Gerze Belediye Başkanlığınca 13 Şubat Parkında  organize edilen anma gününe, Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Murat Özcan, Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, İlçe Emniyet Müdürü Şenol Yapıcı13 Şubat 1956 yangınını bizzat yaşayan asırlığa yakın çınarlarımız ve çok sayıda duyarlı Gerzeli katıldı.

Yangında hayatını kaybeden hemşerilerimiz için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından yaptığı açış konuşmasında Belediye Başkanı yangında hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diledi. Ardından yangın felaketinin 60.yıl anısına yangından önceki Gerze’yi tanıtan “Gerzem” isimli kitabı bastıran işadamı İsmail Mızraklı, kitabın hazırlanmasında emeğe geçen merhum Hasan Çağlayan’ın oğluna ve Şehir Plancısı Ceyda Mızraklı’ya teşekkür ederken duygusal anlar yaşadı. Söz konusu kitabın bu güne kadar yapılmış olması gerektiğini ifade etti.13 Şubat 1956 Pazartesi gecesi çıkan ve çok kısa bir sürede Gerze’nin nerede ise tamamını yakan afeti bire bir yaşayan yangın zedelerden eski Belediye Başkanlarından ve Milletvekilllerinden Alaettin Şahin yaptığı konuşmada “ felaketi işte şu anda esen lodosun kat kat fazlasının estiği bir gecede yaşadık” sözleri ile başladığı konuşmasına, yüz yıl önce Gerze’de meydana gelen yangın olayından, yangının sonra yeniden imar edilen Gerze ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdi, yangın Gerze’nin kaderinde vardı ifadesini kullandı. Eczacı Ata Ünlü, Hamdi Bakır, Salih Usta, Av. Turgut Gülenç anılarını paylaşırken o dehşeti bir kez daha yaşadılar, nemlenen gözleri ile o günlere bir kez daha geri döndüler. Belediye Başkanı Osman Belovacıklı 60.yıl anısına, 1956 yangın öncesi Gerze’yi tanıtan “Gerze’m” isimli kitabı bastıran işadamı İsmail Mızraklı’ya katkılarından ötürü plaket sundu. Anma töreninde yaptığı kısa konuşmada Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar yangında ölenlere Allahtan rahmet dilerken, bir daha ilçemizde böyle afetler yaşanmamasını diledi.

Yıl 1956, aylardan Şubat, günlerden ise bir Pazartesi akşamı. Kulakları sağır eden bir hızla esen lodoslu bir gecede yapılan bir ihmalin afete dönüşerek birkaç saat içinde Gerze’yi küle çevirdiği o geceden bahsediyoruz.

O gün doğanların, bugün hayatın son basamaklarına doğru tırmanmakta olduğu o can yakan, mal yakan, hepsinden önemlisi yürek yakan yangının yaşandığı 60 yıl önceki geceden bahsediyoruz.

Başlaması ile bitmesi nerede ise bir olan, Sinop Bafra ve Boyabat itfaiyeleri geldiğinde, 1000’den fazla ev ve işyerinin yanıp bittiği, tamamen bir kül yığınına döndüğü o yakıp kavuran Şubat gecesinden bahsediyoruz.

Yaşadığı panikle kendini güvende hissedeceği taş hamamlara sığınan ve dumandan boğularak aramızdan ayrılan 21 canı yitirdiğimiz geceden bahsediyoruz.

Yangın… Teknolojinin geldiği gelişmişlik noktasına rağmen, ihmalden, bilgisizlikten ve benzeri birçok nedenden dolayı, dün olduğu gibi bugün de halen canları ve ocakları yakmaya devam ediyor.

Lütfen biraz daha dikkat.

Bu vesile ile, bilhassa gençlerimizi ilçemizin geçmişi konusunda bilgilendirerek, tarih bilincini geliştirmek ve onlar tarafından gelecek kuşaklara taşınması amacıyla, felaketin 60. yılı nedeniyle yaptığı “GERZEM” isimli kitap çalışmasından dolayı hemşerimiz İsmail Mızraklı’ya teşekkür ediyoruz.

60 yıl önce yitirdiğimiz canlarımıza bir kez daha Allahtan rahmet diliyoruz.

Allah hiçbir memlekete ve hiçbir insana böyle felaketler yaşatmasın.


























































Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2016, 13:43

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
YORUMLAR
ethem katipoğlu
ethem katipoğlu - 8 yıl Önce

ben 6 yaşındaydım rahmetli dedem beni uyandırdı bak gerze yanıyor dedi yangın boyabattan goründü Allah bir daha böyle gün göstermesin

Hür Kalyoncu
Hür Kalyoncu - 8 yıl Önce

gerze'm adlı kitabın basılmasında rol oynayan ve bu kitapla ilgili çalışmaların yapılmasına destek veren iş adamı sayın ismail mızraklı'ya şahsım adına çok teşekkür ediyorum.bu tür çalışmaların yapılması ve desteklenmesi kent hafızasının ve kimliğinin korunması ve geleceğin yakalanmasına adına önemli çabalardır.tekrar tebrik ederim.

HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

bu haberi daha yeni gördüm.hemen duygularimi paylaşmanin yaninda ;;gerzem adli kitabin sahibi isamil mizr abiğimi tebrik ediyorum..her öz gerzeli ardindan keşke gerzenin yakin tarihine işik tutacak ve bunu geleçek nesilere aktarabilecek eserler verebilse keşke diyorum..Allah o günleri asla hiç bir yere yaşatmasin inşAllah..bu kitapdan bitmeden mutlak isityourm..bu konuda bana yardımcı oaln birisi varsa ona mineet ve teşekkür ediyorum..umarım bu yorumumu okurda cevap verir...gsm;;05372455157.. toplantının yapılmasında ememği gecenlere ve konuşmacı büyüklerime en samimi duygularımla teşekkür ediyor,sağlık, afiyet, huzur dolu bir yaşam diliyor ve saygılarımı sunuyorum...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Melike Karagülle Çakıroğlu
Melike Karagülle Çakıroğlu - 8 yıl Önce

1956 yılındaki büyük gerze yangınını her yıl aynı gününde hatırlamak ve hatırlatmak gelenekselleşti..bu yıl ismail ağabeyin yayınladığı gerzem kiabı bu anının kalıcı olmasına yardımcı olacak..kitap ileriki nesil gerzeliler için kaynak olabilecek nitelikte. sözle anlatılagelen eski gerze ve gerzeliler artık bu kitapla vücut bulmuş..emeği geçen herkese başta ismail mızraklı olmak üzere bir gerzeli olarak sonsuz teşekkürler..ailece kendisine ve ailesine sağlıklı uzun ömür dileriz..

HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

isamil mizrakli abiğimin gereze ile kitabini istemiştim..sağolsunlar gecen hafta sanirim yaninda çalişan bayan bacim beni aradi kitabi göndermek için adresimi istediler..ama henüz kitap elime ulaşmadi...ilgilerinden dolayi değerli büyüyğüm ismail mizrakli abiğime tekrar huzurlarinizda teşekkürü bir borc biliyorum..emeğine, kalemine ve yüreğine saüğlik diyorum..kitabi beklediğimi bilmelerini isitirham ediyorum..saygilarimla..!!!!!!!!!!!!!!!!!

HÜSEYİN BODUR
HÜSEYİN BODUR - 8 yıl Önce

ismail mizrakli abiğim..kitabinizi kargo dün akşam masi bitiminde evime birakti..teşekkür ediyorum.saygilarimla..!!!!!!!

tahsin kuruoğlu
tahsin kuruoğlu - 8 yıl Önce

yukarıdaki manzara beni 1956 yılı şubat ayı gerzenin yandığı geceye götürdü. evet o feci yangını bende yaşamıştım evimizden yangında çıkarken evimizin çatısı yanıyordu. sabah erken saatlerde gerziyi gezdiğimde iki manzara beni çok üzmüştü çok iyi yakınen tanıdığım karı koca öğretmenler hamamda ve hiç unutmam çocukları annenin kucağında ölmüşlerdi gördüğümde irkildim sadece dumandan zehirlenmişler. aklımda kaldığına göre hamamda 11 kişi tahminin boğulmuştu. köşke giderken köşk camisi vardı onu olduğu yerde kömürleşmiş bir insan cesedi görmüştüm. yanınada tırtırlı ve delikli kuruş paralar dökülmüştü. oda rahmetli imam cennetlikti lakap adıır.. gerçi cenletliğin bir denizde kaybolup sonradan gerzeye geldiğini anlattığını kulaklarımla duymuştum. bir debremde denizde tekneyle açılmıştı diye başlıyordu. bütün gerze yangınında yanan o değerli insanlara rahmet. diliyorum.tesellimiz şuyduki o gecenin lodos rüzgarı ve yangında fazla can kaybımız olmamıştı. tüm gerzelilere tekrar geçmiş olsun d

banner381
SIRADAKİ HABER