Arıcılık Meslek Haline Geliyor

Prof. Dr. Emin Kuru, sağlık ve özellik bakımından daha kaliteli olan yerli endemik meyve türlerinin teşvik edilmesinin ülke meyveciliğinin gelişimi için önem arz ettiğini söyledi.

Tarımla ilgili nemli çalışmaları olan ve ayrıca Gerze ilçesine bağlı Çırnık köyünde üreticilik de yapan Sinoplu Profesör Emin Kuru, yerli meyve çeşitlerinin ithal muadillerine göre daha dayanıklı ve sağlıklı olduğunu kaydetti.

KIŞIN, DALINDA ELMA VAR
Bahçesine bulunan yerli İskilip elması ile ithal elmayı karşılaştıran Prof. Dr. Emin Kuru, "İskilip elması bizim endemik bir meyvemiz. Bu mevsimde hala dallarında elma var. Bu elmanın haricinde başka hiç bir ağaçta elma göremezsiniz. Bu türün özelliği kışın bahara kadar üzerine yağmur değmesine rağmen çürümemesi. Diğer birçok türün ise toplanıp buzhanede saklanması ve buzhaneden çıktıktan sonra da 15 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Biz İskilip elmasını bırakmışız, yerine ithal elma türleri diktirilmiş.

İthal elmanın ana vatanı da Avusturalya. Oradan almışız ve buraya dikmişiz, ama bölgeye uyum sağlamıyor. Bu zamana kadar denmiş ki; İskilip elmasını bırak ve bu ithal meyveyi dik. Bölgeye adaptasyonu olmayan bir meyve türünü ısrar ediyorsun ve bizim yerli meyvemizi de kaldırıp atın diyorsun. Bu uygulama yanlış. Bu gördüğünüz iki ağaç bu yanlışın ispatıdır" dedi.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2021, 12:00

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER