Aşure ay’ ı geldi..

Bolluğu, bereketi ve paylaşımı çağrıştıran bir tatlıdır aşure, tatlıların en şahıdır, en güzelidir.

Aşure ay’ ı geldi..

  Arapçada “aşere” on"âşir" onuncu demektir. Halkımız onuncu gün manasına gelen “âşir”i, aşure şeklinde telâffuz ederek Muharrem’in onuncu gününe aşure günü ismi vermiş, böylece tarihe de aşure günü olarak geçmiştir.
Peygamber efendimiz; bir hadiste şöyle buyurular: 
"Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."
Muharrem ayının ilk günü yani hicri yılbaşı. Bu ayın diğer aylar arasında farklı bir yeri var. Çünkü içinde ‘aşure’ gibi önemli bir günü barındırıyor. Bugünde on peygamberine on farklı ikramda bulunan Allah (cc), bizlere de af ve mağfiret için imkânlar sunuyor. Peki, bu kutlu ayı nasıl değerlendirmeli? Asr-ı saadet döneminde sahabeden biri Peygamberimiz’in (sas) yanına gelir ve “Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?” diye sorar. Peygamberimiz, “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Bu ayın onuncu gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önceki bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” cevabını verir.

AŞURE NASIL YAPILIR?
MALZEMELER;

2 su bardağı buğday
1 çay bardağı nohut
1 çay bardağı fasülye
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı hindistan cevizi
3 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
8 adet kuru incir
8 adet kurru kayısı
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
1,5 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı tuzsuz fıstık
1 çay bardağı çam fıstığı
2- 2,5 su bardağı şeker

Süslemek için:

Hindistan cevizi
file badem
file antep fıstığı
ince çekilmiş antep fıstığı
ince çekilmiş fındık
susam
incir
HAZIRLANIŞI:
1- Buğday, fasülye ve nohutu bir gece önceden ıslatıyoruz. Nohut ve fasülyeyi bir tencereye alıp haşlıyoruz. Suyunu süzüyoruz.
2- Buğdayı yine tencereye koyup haşlıyoruz. Su oranını kendinize göre ayarlamalısınız. Buğday tenceresini büyük tutun içine, pirinci, haşlanmış fasülye ve nohutu ekleyip yeniden kaynatın. Buğdayların hamurlaşması gerekiyor. Fasülye ve nohutunda oldukça yumşak olması gerekiyor çünkü içine şeker girdiğinde bakliyat sertleşiyor.
3- Şekeri ilave edin. Tadına bakın mutlaka normalde istediğiniz şeker oranından birazcık fazla olsun çünkü beklediğinde şekeri azalacak. Eğer su oranı size yeterli gelmezse içine kaynar su ekleyin. Yoğunluğu ayarlarken unutmamanız gereken şey içine koyacağınız bakliyatların ve kuru meyvelerin suyu çekip suyu azaltacağıdır.
4- Kaynayan buğdaylı karışımın içine doğradığınız kuru kayısıları kuru incirleri, üzümü, ceviz fındık, fıstık, çam fıstığı, hindistan cevizini, portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıp 4-5 dakika kaynatın.
5- Servis kaselerine koyup soğumasını bekleyin. Ilıdıktan sonra üstünü süsleyip servis yapın.
 Afiyet olsun.

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2012, 15:01
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER