Bamya

Sofralarımızda sıkça yer almayan fakat Gerze pazarında çokça yer alan bir lezzet.

Bamya

  Tüm dünyada yetişir ve farklı yerlerde farklı isimlerle adlandırılır. Bunlardan bazıları: Bayan parmağı, gombo, okoro, ochro, bendi, bhindi gibi.

Bamya denildiğinde akla ilk gelen şey müsilajlar olsa gerek, yani bamyayı “sümüklü bamya” yapan bileşenidir. Bamyanın, çoğu kişi tarafından sevilmemesini sağlayan bu bileşen müsilaj denen kaygan, çoklu şeker yapısında bir maddedir. Bamyadaki müsilajlar ve reçineli zamklar, mide bağırsak yüzeyini de kayganlaştırır ve bu bölgeleri kansere karşı korur bir diğer değişle, besinlerle alınan kansorejen maddelerin bağırsak yüzeyi ile temasını, yani kanser yapabilme kabiliyetini en aza indirir. Bağırsak iç yüzeyini yalnızca kansorejen maddelerden değil aynı zamanda tahriş edici diğer maddelerden de korur, yüzeyi kayganlaştırarak.

-          Bamyanın yapışkanlığını kaybetmesi için yemeklere çoğunlukla domates veya limon suyu eklenir.

Sofralarımızda salata, çorba, yahni, sote ve kızarmış şekilde tüketebileceğimiz bamyanın faydaları saymakla bitmiyor.

-Bamyanın lif içeriği pek çok yararlı niteliklere sahip olmasını sağlar özellikle mide bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.

-Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

-Bamya kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. Bamya genellikle kısık ateşte pişirildiğinden besin değerleri korunur. Yüksek ısı nedeniyle faydalarını kaybetmemiş olur.

-Saçınıza hacim kazandırmak için bu ipucundan faydalanabilirsiniz. Yatay dilimlenmiş bamyaları sümüksü olana kadar kaynatın. Soğumasını bekleyin, bir kaç damla limon ekleyin ve son durulamada bu suyu kullanın. Bu saçınıza canlılık ve hacim kazandıracaktır.

-Bamyadaki lifler, kan şekeri düzeylerinin korunmasını ve ince bağırsakta emiliminin düzenlenmesinde yardımcı olur.

-Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder.

-Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar.

-Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır. Triptofan, sistin ve diğer kükürt amino asitleri gibi amino asitler açısından zengindir.

-İrritabl bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir.

-Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir.

-Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir.

-Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardımcı olabilir.

Bamya Seçmenin İpuçları:

Bazen kötü kalitedeki bamyalar yemek pişirmeyi zorlaştırabilir ve yemeğin tadını bozabilir bu nedenle iyi bamyaları seçmek önemlidir.

*Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin.
*Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir.
*Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.
*Fazla olgunlaşmış bamyalarda kaçınmanız gereken kesikler veya lekeler vardır.
*Bamyayı buzdolabında 2 gün boyunca saklayabilirsiniz, bu süreden sonra besin değerleri azalmaya başlar.













Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2014, 10:07
YORUM EKLE
YORUMLAR
ibrahim cam
ibrahim cam - 10 yıl Önce

böyle pazar resimlerinden her zaman bekliyoruz admin şimdiden teşekkürler

banner381
SIRADAKİ HABER