Başarıdan Başarıya Koşuyorlar.

Uluslararası alanda ilimizin ve ilçemizin adının duyurulmasına katkıda bulunuyorlar.

Başarıdan Başarıya Koşuyorlar.

Gerze Halk Eğitimi Merkezi Judo Kulübünü ziyaret ederek başarıdan başarıya koşup ilçemizi gururlandıran İkinci Kademe Judo Antrenörü Özlenen Akpınar ve kendisi gibi judocu olan polis memuru eşi Orhan Akpınar ile judo sporu üzerine bilgiler edindik.

-          Judo kulübü ne zaman kuruldu?

2008 yılının Temmuz ayında Gerze’deki ilk judo kulübü bizim ortak girişimimiz ile gerçekleşti.

Haftada kaç gün ve kaç saat öğrencilerinizi çalıştırıyorsunuz?

 

Haftanın yedi günü de çocukları çalıştırıyoruz. Pazartesi-Çarşamba-Cuma günleri 8-10 yaş grubunu, Cumartesi-Pazar günleri ise 5-13 yaş grubunu çalıştırıyoruz. Salı ve Perşembe günlerini müsabaka antrenmanları için ayırıyoruz. Hafta içi 1,5 saat hafta sonu 2 saat çalışıyoruz.

              Öğrencilerden herhangi bir ücret alınıyor mu?

   Kurslarımız Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde olduğu için ücretsiz.

              Katılmak isteyenler için belirli bir kayıt tarihi var mı?

   İstediğiniz zaman kursumuza kayıt olabilirsiniz. Belirlenen bir kontenjan yok.

               Judoya kimler katılabilir?

Spor yapmak isteyen herkes judoya katılabilir. Yaş sınırlaması veya kilogram sınırlaması yok. Mesela geçen yıl kulübümüze çocukları ile birlikte gelip spor yapan anneler de vardı. Ayrıca işitme ve görme engelli vatandaşlarımız da bu sporu yapabilirler.

               Toplamda kaç öğrenciniz var?

Düzenli olarak antrenmanlara gelen 60 öğrencimiz var. Bu zamana kadar yaklaşık 1000 kişiye kurs verdik.

               Antrenmanda neler yapılıyor?

 Öncelikle ısınma hareketleri ile başlıyoruz. Jimnastik, teknik taktikler, kuvvet çalışması ve soğuma ile sonlandırıyoruz. Kursa ikini kez gelenler de var üç senedir gelenler de. Yeni başlayan öğrenciler ile daha önce başlayan öğrencileri gruplandırarak çalıştırıyoruz. Çocukları motive etmek için belirli aralıklarla judo faaliyetine uygun oyunlar oynatıyoruz.

                 Kemer rengi nasıl belirleniyor?

Öğrencilerin çalışarak elde ettikleri dereceye göre renkler belirleniyor. Öğrenciler altı ayda bir kemer sınavı yapılıyor. Başarılı oldukları takdirde beyaz, beyaz-sarı, sarı, turuncu, yeşil, mavi, kahverengi ve siyah oluyor.

                   Judo öğrencilerin geleceğini nasıl etkiliyor?

Öğrencilerimizden okullarını bitirdikten sonra beden eğitimi öğretmeni olarak hayatına devam edenlerin yanında judo antrenörü olarak görev yapanlar var. Bu sene Mili Eğitim Bakanlığı ve Gençlik Spor Bakanlığı’nın imzaladıkları protokol gereği spor kursları ile ilgilenen öğrenciler TEOG sınavına katılırken sonuçlarına ek puan eklenecek.

           Yakın zamanda planlanan bir etkinlik var mı?

2017 takviminin maç kategorileri ve tarihleri kesinleştiğinde etkinlikler belli olacak. Yaşı ve kemeri tutan il bazında dereceye girmeye hak kazanmış öğrencilerimiz senede on bir kez düzenlenen resmi müsabakalarda ilçemizi temsil ediyor. Katıldıkları yarışmalardan sertifikalar ve madalyalar kazanıyorlar.

                Herhangi bir zorlukla karşılaşıyor musunuz?

Şu anda sadece yer sıkıntısı yaşıyoruz. Geçen yıl hafta içi iki saat olan antrenmanlarımızın süresini bu sene 30 dakika azaltmak durumunda kaldık. İlçemizde açılması planlanan gençlik merkezi sonrasında bu sorunun da alanımızın genişleyerek çözüme kavuşacağını düşünüyoruz.

Spor ile uğraşan çocuklar derslerinden geri kalır gibi genel bir önyargı var insanlar arasında. Liyakatli kişiler tarafından yaptırılan sporlar öğrencilerin fiziksel ve mental gelişimine olumlu bir katkı sağlıyor.

               Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sinop Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Gerze Halk Eğitimi Merkezi’nin iş birliği ile açılan judo kulübünde sekiz senedir çalışıyoruz. Bu süreçte gelişim seminerlerine katılarak judo ile ilgili yeni kurallar ve teknikleri öğrenerek öğrencilerimize gösteriyoruz. Tüm okullardan öğrencilerimiz kayıtlı kursta. Yaz kış demeden düzenli olarak devam etmeye çalışıyorlar. Bizler de ulaşımında sıkıntı yaşayanları ücretsiz olarak kendi aracımız ile evlerine kadar bırakıyoruz. Öğrencilerimizi motive edebilmek için çeşitli piknik etkinlikleri düzenliyoruz. Örneğin Sinop’a havuzda yüzmesi için öğrencilerimizi götürdük.

On senedir buradayız ve artık Gerzeli olduk diyebiliriz. Sağlığımız elverdiği sürece bu sporu öğretmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Öğrenciler okuldaki stresten kurtulmak ve yorgunluklarını hafifletmek için spor yoluyla kendilerini geliştirsinler. Enerjisinin doğru kullanan öğrenciler dersine daha iyi odaklanır.

Türkiye Şampiyonalarında dereceler elde eden sporcularımız;

* Burcu DEĞİRMENCİ –

* Yavuzalp DEMİRCİ SAMSUN Fen Lisesi

* Duygu TOPAL TRABZON KTÜ BESYO Bed.Eğt. Öğret.

* Kader AYDIN ÇORUM HİTİT Ü. BESYO Antrenörlük

* Baran AKPINAR SİNOP Sarı Saltuk Anadolu Lisesi

* Beril DİNÇ SAMSUN 19 MAYIS Ü. İşletme

* Dursun Ali EKİNCİ SİNOP GERZE Ş.N.SARAÇ Anadolu Lisesi

* Elif Nur DEMİR ZONGULDAK K.ELMAS Ü. İşletme

* Rabia Aleyna HEP SİNOP GERZE Atatürk OO

* Beyza ÖZCAN SİNOP GERZE H.Zehra Tarı OO

* Yasemin ÇOBAN SİNOP GERZE H.Zehra Tarı OO

* İrem ÇELİK SİNOP GERZE H.Zehra Tarı OO

Milli Takımda ülkemizi temsil eden Milli Sporcularımız

* Duygu TOPAL Avrupa Kupası ve Gençler Balkan Şampiyonası

* Baran AKPINAR Yıldızlar Balkan Şampiyonası

17 branşın yer aldığı Spor Bakanlığımız Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) projesi kapsamında Ulusal dereceler elde ederek milli takıma girmeyi başaran ve ülkemizi uluslararası arenada birçok kez temsil eden Sinop ilimizden 17 branşta sadece kurslarımızda yetişen 3 sporcumuz seçilerek devlet himayesine alınmıştır. Halen sporcularımızdan Duygu TOPAL Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi de eğitim ve (TOHM) spor yaşamına devam etmektedirler.

T.B.M.M. himayelerinde, UNICEF teknik desteği ile EGM tarafından organize edilen 40 ayrı ülkeden 600’e yakın katılımcının iştirak ettiği, 93 sözlü ve 25 Poster Bildirinin sunulduğu Uluslararası Sempozyumda Sempozyuma kabul edilen “MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE DE SPORUN ROLÜ: GERZE JUDO TAKIMI ÖRNEĞİ” başlıklı sunumu Özlenen-Orhan Akpınar olarak gerçekleştirdik.(20/22 Nisan 2011 - ANKARA)

Kurslarda yetişen 5 sporcumuz Türkiye Judo Federasyonu tarafından açılan sınavları başarı ile geçerek Siyak kemer 1.Dan ustalık seviyesine yükselmiş, sporcumuz Gamze Anıl AYDIN Yardımcı Antrenörlük ve Judo Hakemlik sınavlarını da geçerek antrenör ve hakem belgesi almaya hak kazanmıştır.

 Haber: Özge İnce















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2016, 11:59
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER