Bereketin Sembolü Aşure

Bereketin Sembolü Aşure Gerze İlim yayma Cemiyeti ve Gerze İmam Hatip Lisesi tarafından dağıtıldı…

Bereketin Sembolü Aşure

  Gerze İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Enver Öz ve Gerze İmam Hatip Lisesi Müdürü Zeki Sağır tarafından Muharrem ayı vesilesiyle organize edilen aşure gününe Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar, Gerze Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Murat Özcan, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı Gerze Emniyet Müdürü Ünal Arslan, Gerze Milli Eğitim Müdürü Özgür Tokgöz, Gerze AK Parti İlçe Başkanı İzzet Karaman, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

. Bu toprakların en tatlı ortak değeri, Muharrem ayının geleneksel sembollerinden aşure bugün saat 12 00 da Gerze İlim yayma Cemiyeti ve Gerze İmam Hatip Lisesi bahçesinde aynı anda yüzlerce kişiye ikram edildi.

  İkramların ardından Gerze İmam Hatip Lisesi Müdürü Zeki Sağır’ın yapmış olduğu konuşmanın ardından çeşitli etkinliklerde dereceye giren Gerze İmam Hatip Lisesi öğrencilerine Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar, Gerze Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Murat Özcan, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı tarafından plaket verildi.

 

Aşure nedir? nasıl yapılır?

Arapçada “aşere” on"âşir" onuncu demektir. Halkımız onuncu gün manasına gelen “âşir”i, aşure şeklinde telâffuz ederek Muharrem’in onuncu gününe aşure günü ismi vermiş, böylece tarihe de aşure günü olarak geçmiştir.

Peygamber efendimiz; bir hadiste şöyle buyurular: 

"Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."

Muharrem ayının ilk günü yani hicri yılbaşı. Bu ayın diğer aylar arasında farklı bir yeri var. Çünkü içinde ‘aşure’ gibi önemli bir günü barındırıyor. Bugünde on peygamberine on farklı ikramda bulunan Allah (cc), bizlere de af ve mağfiret için imkânlar sunuyor. Peki, bu kutlu ayı nasıl değerlendirmeli? Asr-ı saadet döneminde sahabeden biri Peygamberimiz’in (sas) yanına gelir ve “Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?” diye sorar. Peygamberimiz, “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın ayıdır. Bu ayın onuncu gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önceki bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” cevabını verir.

AŞURE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER;

2 su bardağı buğday

1 çay bardağı nohut

1 çay bardağı fasülye

1 çay bardağı pirinç

1 çay bardağı hindistan cevizi

3 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

8 adet kuru incir

8 adet kurru kayısı

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

1 çay bardağı iri çekilmiş fındık

1,5 çay bardağı kuru üzüm

1 çay bardağı tuzsuz fıstık

1 çay bardağı çam fıstığı

2- 2,5 su bardağı şeker

Süslemek için:

Hindistan cevizi

file badem

file antep fıstığı

ince çekilmiş antep fıstığı

ince çekilmiş fındık

susam

incir

HAZIRLANIŞI:

1- Buğday, fasülye ve nohutu bir gece önceden ıslatıyoruz. Nohut ve fasülyeyi bir tencereye alıp haşlıyoruz. Suyunu süzüyoruz.

2- Buğdayı yine tencereye koyup haşlıyoruz. Su oranını kendinize göre ayarlamalısınız. Buğday tenceresini büyük tutun içine, pirinci, haşlanmış fasülye ve nohutu ekleyip yeniden kaynatın. Buğdayların hamurlaşması gerekiyor. Fasülye ve nohutunda oldukça yumşak olması gerekiyor çünkü içine şeker girdiğinde bakliyat sertleşiyor.

3- Şekeri ilave edin. Tadına bakın mutlaka normalde istediğiniz şeker oranından birazcık fazla olsun çünkü beklediğinde şekeri azalacak. Eğer su oranı size yeterli gelmezse içine kaynar su ekleyin. Yoğunluğu ayarlarken unutmamanız gereken şey içine koyacağınız bakliyatların ve kuru meyvelerin suyu çekip suyu azaltacağıdır.

4- Kaynayan buğdaylı karışımın içine doğradığınız kuru kayısıları kuru incirleri, üzümü, ceviz fındık, fıstık, çam fıstığı, hindistan cevizini, portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıp 4-5 dakika kaynatın.

5- Servis kaselerine koyup soğumasını bekleyin. Ilıdıktan sonra üstünü süsleyip servis yapın.

 Afiyet olsun.

 







































 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2014, 14:15
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER