Boğaziçi Üniversitesi Seydi Ali Reis’i Kiraladı

Sinop Üniversitesi Araştırma Gemisi Seydi Ali Reis’i kiralayan Boğaziçi Üniversitesi-Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Sinop açıklarında deprem ve tsunami çalışmalarına yönelik araştırmalar gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Seydi Ali Reis’i Kiraladı

  Türkiye Deprem Ağını operasyonel olarak işleten ve deprem gözlemlerini eş zamanlı olarak yapan Boğaziçi Üniversitesi-Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Kuzey Atlantik ve Bağlı Denizler olan Akdeniz-Ege-Marmara ve Karadeniz’de oluşturulan “Bölgesel Tsunami İzleme ve Uyarı Merkezi” kapsamında çalışmalarına devam ediyor.

Sinop açıklarında da yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Doğan Kalafat, “Denizlerimizde olası bir büyük deprem öncesi deprem ve tsunami çalışmalarına yönelik olarak Türk ve Japon Hükümetlerinin himayesinde,  Enstitümüz ile Japon İşbirliği Ajansı (JICA) işbirliğinde “Marmara Bölgesinde Deprem ve Tsunami Zararlarının Azaltılması ve Eğitimi  Projesi” başlatılmış, bu çalışmalara paralel olarak yeni nesil deniz-tabanı deprem ve tsunami gözlem sistemlerinin (OBS) farklı denizlerde, derinlik, gürültü, oksijensiz ortam ve taban çamur etkisindeki performansını ve kapasitesini ölçmeye yönelik olarak da Sinop yarımadası etrafında araştırmalar yürüttük. 31 Temmuz 2014 tarihinde haritada belirtilen koordinatlarda deniz tabanı gözlemevi sistemlerinin (OBS) test amaçlı atmış olup,  sistemler 18 Eylül 2014 tarihinde deniz-tabanından Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Gemisi Piri R/V Seydi Ali Reis ile başarılı bir şekilde çıkartılmıştır.” dedi.

OBS’lerin 1080 m, 2113m., 1868m ve 255m. gibi farklı derinliklerden problem olmadan başarılı bir şekilde çıkartıldığını dile getiren Doğan Kalafat, Çalışmalara B.Ü. KRDAE’den 3, Japonya Deniz ve Yer Bilimleri Bilim ve Araştırma Merkezi (JAMSTEC) ‘den 3 ve Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden 6 uzmanın katıldığını belirtti.

Kalafat son olarak, “KRDAE, Denizlerimizde Deprem ve Tsunamiye yönelik çalışmalarına önümüzdeki yıllarda da bölge üniversiteleri ile işbirliği yapmaya ve bu konudaki güncel teknolojik gelişmeleri ülkemizde kullanmaya devam edecektir.” Şeklinde konuştu.   












Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2014, 12:34
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER