Boyabat’ın Domatesi Tescilleniyor

Gazidere Domatesi Marka Oluyor.

Boyabat’ın Domatesi Tescilleniyor

 Boyabat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün girişimleriyle Boyabat Gazideretabaklı köyünde yetiştirilen Gazidere Domatesi'nin coğrafi işaret olarak tescillenmesine yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı.

150 yıldan fazla bir süredir bölgede yetiştirilen domatesi incelemek için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ekibi Gazideretabaklı köyünü ziyaret etti.

08 Ağustos 2017 Salı günü gerçekleşen ziyarette Enstitüden; Ziraat Yüksek Mühendisi Hayati Kar, Ziraat Yüksek Mühendisi Nur Kabal Bekar ve Ziraat Yüksek Mühendisi Şenay Murat Doğru, tarlada domates örnekleri topladı.

Gazideretabaklı Köyü Muhtarı Hüseyin Özcan'ın ağırladığı yetkililere, Boyabat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Usta, Ziraat Yüksek Mühendisi Uğur Somuncu, Ziraat Mühendisi Yunus Özdemir ve Veteriner Hekim Coşkun Güven de eşlik etti.

Boyabat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü mühendislerinin tavsiyeleri üzerine çalışma yürütülen tarlalarda incelemelerde bulunan Enstitü mühendislerinin dikkatini, Gazidere Domatesi'nin altında farklı şekillerde bulunan doku çekti.

Gazidere Domatesi'nin Koruması için Çok Önemli Tavsiye

Yeteri kadar tarladan irili ufaklı domates toplayan mühendisler, melezleme olmasına, çeşidin bozulmasına engel olunması için yetiştiricilere çiçeklerin üzerine tül çekmeleri tavsiyesinde bulundular.

Arı, kuş ve rüzgar gibi faktörler dolayısıyla farklı bir domates türü ile tozlaşmasını engellemek için alınacak bu önlem, Gazidere Domatesi'nin karakteristik özelliklerinin kaybolmaması için alınacak en büyük önlemlerden bir tanesi.

Yetiştirilen Gazidere Domatesi için sadece organik gübre kullanıldığının altını çizen Muhtar Hüseyin Özcan, domateslerinin aromasıyla, yapısıyla eşsiz olduğunu belirtti.

Köy ve çevresinde yaklaşık 50 dönümlük arazide 15 kadar çiftçinin Gazidere Domatesi yatiştirdiğini ifade eden Muhtar Özcan, Gazidere Domatesi denince akla, kendine özgü şekli (çirkin) ve damakta bıraktığı tadın geldiğini sözlerine ekledi.

Muhtar Özcan bir bitkiden sezonda 10 kez domates topladıklarını ve her bitkiden her sağımda (toplamada) 10 kilo civarında domates elde ettiklerini söyledi. 1.300 gr ağırlığında domatese rastladığını belirten Muhtar Özcan, Gazideredere Domatesi'nin markalaşması için emek sarfeden herkese teşekkür ettiğini dile getirdi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Mühendisleri; yapraklarını, bitki boyunu, şeklini inceledikleri Gazidere Domatesi'ni kesip içine bakarak ve tadarak da inceledi. Yapılan incelemelerde domatesin iç yapısının 6 lob (odacık) ve üzeri olduğu görüldü.Boyabat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün yürüttüğü çalışmlarlaTürk Patent Enstitüsü'ne yapılacak başvuru öncesi önemli bir çalışma olan incelemelerin raporları da başvuru dosyasına eklenecek.

Boyabat Belediyesinden Domates için Tanıtım Organizasyonu

Boyabat Belediyesi de Gazidere Domatesi'nin tanıtımı için çeşitli çalışmalar yürütürken, Ağustos ayı içinde festival, şenlik tarzında Gazidere Domatesi günü ya da günleri düzenleyecek.

Konuyla ilgili olarak Boyabat Sesi gazetesine bilgi veren Boyabat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Usta; "Boyabat Gazidere Domatesi'nin tescili için bir yıldır girişimlerde bulunuyoruz. Domatesimiz bölgeye özgü bir üründür. Saflık anlamında Yüzde yüze çok yakın bir oranı vardır. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendislerinin hazırlayacakları raporları Türk Patent Enstitüsüne sunacağız. İnşallah patentini alacağız. Ekonomik olarak üreticimize ve Boyabat'a altın bir bilezik kazandırmış olacağız. Düzenlenecek olan domates festivalleri, şenlikleri bizi tüm Türkiye'ye ve dünyaya tanıtacak." dedi.

Haber: Boyabat Sesi

Gerze Gündem Haber

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER