Çeçe Sultan'da Hıdrellez Coşkusu

Yenikent’te yüzyıllardır gerçekleştirilen Hıdrellez Şenliği'ne bu yılda katılım yoğun oldu

Çeçe Sultan'da Hıdrellez Coşkusu

Yeniken (Gürzüvet) bağlı Çeçe köyünde her yıl geleneksel olarak yapılan Hıdırellez Bahar ve Dua Bayramı bu yıl İstanbul Esenler Yenikentliler Derneğinin katkılarıyla gerçekleşti.

Çeçe Sultan Türbesi'ne akın eden vatandaşlar her yıl geleneksel olarak yapıldığı gibi, öğle namazından önce verilen vaaz ve okunan Kuran-ı Kerim’in dinlenmesinden sonra dua yapılarak yemek alanına geçildi. Burada kazanlarda kaynayan keşkek ziyaretçilere ikram edilirken yöre halkı ve ziyaretçiler arasında duygusal hoş sohbetler gerçekleşti.

Çeçe Sultan ve Türbesinin tarihçesi;

M.S. 1071 yılında Büyük Selçuklular'ın Malazgirt Savaşı'ndan sonra İslam dinini yaymasına yardımcı olmak amacıyla mücadele eden Çeçe Sultan'ın bir avuç Alperen ile Anadolu'ya akınlar düzenlediği biliniyor.

Çeçe Sultan'ın türbesinin ise Selçuklular döneminden kalma bir yapı olduğu biliniyor. Türbe dikdörtgen planlı, tek katlı ve tek mekanlı bir yapı. Kesme taştan yapılmış kemerli bir kapısı var. Kapı üzerinde Selçuklu Dönem yazı sitilinde yazılmış bir kitabesi mevcut. Aynı zamanda Çeçe Sultan Türbesi'nin kapısında tarihi bir geyik boynuzu ile anlamı henüz çözülememiş dekoratif yazılar bulunmaktadır. Türbenin önünde yıllar öncesinden günümüze kadar gelmiş silindir şeklinde bir ''Dilek Taşı'' da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Türbe içinde Çeçe Sultan ve akrabalarına ait olduğu sanılan sekiz adet mezar bulunmakta ve türbe binası aynı zamanda camii olarak kullanılmaktadır. Hıdrellez kutlamaları her yıl burada yapılmaktadır.

Türbenin Çepni Türkleri Beyi Tayboğa ‘nın kardeşi Mehmet Çeçe Bey ‘e ait olduğu düşünülmektedir. Horasan’dan gelen Mehmed Çece Bey’in babası Seyyid Abdullahu Ekber Hazretleri, Dedesi 12 imamdan biri olan Seyyid İmam Musa Kazım(RA) Hazretleridir.

Gerze Gündem Haber

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER