Dev Ağaç Tarihe Meydan Okuyor.

Sorkun, Güzelyurt ve Kuzsökü köylerinin sınırlarının kesiştiği yerdeki çınar ağacı aradan geçen yıllara rağmen dimdik ayakta duruyor.

Dev Ağaç Tarihe Meydan Okuyor.

   İlçemize bağlı Sorkun, Güzelyurt ve Kuzsökü köylerinin sınırında Körük Keçesi Körük Değirmeni yanındaki bütün ihtişamıyla ayakta duran çınar ağacı ( gavlan ), 12 metre gövde genişliği ve 35 metre boyuyla tarihe meydan okuyor.

  Köylüler arasında paylaşılan rivayetlere göre çok yıllar önce bu birlikte anılan bu 3 köyün orta noktasında bulunan çınar ağacının altında toplantılar, şenlikler ve alış veriş yapılır, hatta bölge kadısı tarafından bu ağacın altında mahkeme kurulurdu. Yine kırbaç cezası gibi ufak cezaların da bu ağaç altında infaz edildiği hala köy halkı tarafından dile getiriliyor.

Gavlan ağacının hemen yanında da eski değirmen yıllara inat hala çalışır durumda ve çevre köylere hizmet vermeye devam ediyor.

Görüşlerini aldığımız çevre köy halkı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün burayı anıt ağaç olarak koruma altına almasını ve turizme kazandırılması için gereğini yapmasını bekliyorlar.















































Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2015, 11:25

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER