En Çok Okunan Köşe Yazarımızın Yeni Köşe Yazısı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur Çetin A.Ş. hakkında bilgi verdi.

En Çok Okunan Köşe Yazarımızın Yeni Köşe Yazısı

  ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NET ÜCRETE DAHİL D E Ğ İ L D İ R köşe yazısıyla 38.878 kez okunarak sitemiz en fazla okunan köşe yazarımız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Cumhur Çetin "Velev ki Anonim Şirket Olduk" başlıklı yeni köşe yazısı:

 

Velev ki Anonim Şirket Olduk

 

Ülkede anonim şirket gibi yönetilmeli mi yönetilmemeli mi tartışmaları devam ederken, mali müşavir bakış açısıyla anonim şirket hakkında bilgi vermek isterim.

 

 

***Tam ehliyet gerekir

Anonim şirket, sermayesi belirli paylara bölünmüş ve borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan bir şirket türüdür. En az elli bin lira sermayesi olan ve medeni kanuna göre fiil ehliyeti olan bir kişi anonim şirket kurabilir. Eğer anonim şirket tek ortaklı ise yönetim kurulu üyesi de başkanı da aynı kişidir. Anonim şirketi yönetim kurulu başkanı yönetir. Herkes yönetim kurulu başkanı olabilir mi? Hayır.6102 sayılı Türk ticaret kanuna göre her isteyen yönetim kurulu başkanı olamaz. Yönetim kurulu başkanı olacak kişinin tam ehliyetli olması gerekir. (TTK 359/3) Mesela, ayırt etme gücüne sahip olmayan, akıl sağlığı bozuk, akıl zayıflığı olan veya savurgan olan kişiler yönetim kurulu başkanı olamazlar. (MK 10-13) Bu kişiler neden yönetim kurulu başkanı olamazlar kısaca açalım; bir anonim şirket düşünün şirketi yönetenin akıl sağlığı yerinde değil ne kanun ne çalışan tanıyor, kanunsuz işler yapıyor bu yaptıklarından dolayı yargılanamıyor en azından akıl sağlığı yerinde olmadığından yargılanması zorlaşıyor. Yine bir anonim şirket düşünün şirketi yöneten savurgan bir kişilik, işçilerinin maaşlarını ödemiyor, sigortasız çalıştırıyor ama savurganlık yaparak şirketin parasıyla yalılar, uçaklar, yatlar alıyor yani şirketi zarara uğratıyor. İşte bu ve bunun gibi olumsuzluklar yaşanmaması için yönetim kurulu başkanın tam ehliyetli olması gerekiyor.

 

*** Sorumluluk gerektirir

 

Anonim şirket kuruldu, kurumlar vergisi mükellefi olundu, yönetim kurulu başkanı şirketi yönetmeye başladı. İşte bu saatten sonra yönetim kurulu başkanı, şirketi kanunlarla belirlenen kurallar içerisinde yönetmek zorundadır.

 

Vergi kayıp ve kaçağından sorumludur

 

Mesela, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımında bulunamaz.(5520 KVK 13) Üstsoy ve altsoylarına şirketi zarara uğratacak ayrıcalıklar tanıyamaz. Örneğin, başka bir şirketten 10 liraya alabileceği hizmeti oğlunun şirketinden 100 liraya alamaz. Ya da şirketin, değeri 500 bin lira olan bir arsasının bir parselini bile bedava veremez düşük bir fiyata satamaz.

 

İş kazalarından sorumludur

 

Anonim şirketin sahip olduğu bir işyerinde iş kazası meydana geldiğinde şirket hakkında ceza yaptırımı uygulanmaz. Ancak, yönetim kurulu başkanı yönetim ve talimat verme yetkisine sahip olan ve suçu oluşturan fiili gerçekleştiren kişi olarak, cezai sorumluluk sahibidir. Yönetim kurulu başkanı, kaza bu işin fıtratında var diyerek kurtulamaz…

 

***Şirketten İstediği kadar para çekemez

 

Yönetim kurulu başkanı, vergisini ödemek şartıyla sadece huzur hakkı adı altında maaş ya da şirket kar etmişse yine vergisini ödemek şartıyla kar payı alabilir. Bunun dışında örtülü olarak, yok ihale almak için rüşvet vereceğim, yok çocuğa vakıf kuracağım, yok şunun için yok bunun için şirketin beş kuruşunu çekemez…

 

Görüldüğü gibi,  velev ki anonim şirket olduk demekle anonim şirket olunmaz…

 

Şartlar var…

 

Sorumluluklar var…

 

Yaptırımlar var…

 

EN ÖNEMLİSİ KANUNLAR VAR!..

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2015, 09:41

Mustafa Yoğurtçu

YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER