Fırsatı Beraber Değerlendirelim

Gerze Enerji Santrali Bilgilendirme Ofisi Sorumlusu Zafer Kadir Gençsoy’dan Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’ya Açık Çağrı

Fırsatı Beraber Değerlendirelim

Başkan’ın Russelsheim gezisinin haberini duyunca çok heyecanlandım. Uzun süredir Türk Kadınlar Derneği’nin güzel çalışmalara imza attığının haberini alıyordum. Dilerim ki Başkan çalışmaları yerinde inceleyerek ve dernek yönetimi ile işbirliği sağlayarak önümüzdeki dönemde aydınlık yüzümüz olan Gerzeli kadınlarımızın böylesi sivil inisiyatifler içerisinde daha da fazla yer almasını sağlayacaktır.

Bununla birlikte, bu gezinin Sinop ve Gerze için çok önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Keşke Osman Belovacıklı gitmişken Russelheim’a en fazla 2 saat uzaklıktaki santralleri bir gezse diyorum. Almanya’nın sanayisine can veren, istihdam yaratan ve kalkınmasında geçmişten bugüne önemli rol oynayan bu santraller şehrin içinde ve doğa ile iç içe.

ADRES AÇIK

Örnek vermek gerekirse, Frankfurt’taki Großkrotzenburg Santrali; Mannheim’daki Großkraftwerk Santrali, Saarland’daki Bexbach Santrali; Heilbronn’daki Heilbronn Santrali; Duizburg’daki Walsum Santrali veya Gelsenkirchen’daki Westerhold Santrali. Bunların hepsi kömür yakıtlı Termik Santraller.

Başkana bu konuda tek bir sorum var, medeniyetin, mühendisliğin ve çevreciliğin beşiği olan Almanya, sizin iddia ettiğiniz gibi etkileri olsa, bu santrallere müsaade eder miydi? Ya da şöyle soruyorum, Almanya Hükümeti bırakın bunlara müsaade etmeyi, 19 tane yeni termik santral yapımına izin verir miydi?

Bugüne kadar bilimsel olarak defalarca izah ettim, anlattım, ama Başkan yine de anlamamakta ısrar ediyorsa, bir de gitsin oradaki mühendislerden bu santrallerin teknolojisini ve çevreciliğini dinlesin.

Tekrar söylüyorum, günümüzde Avrupa ve ABD’de kurulmakta olan santraller Temiz Kömür Yakma Teknolojisine dayalı Süperkritik tesisler olup planlanan ve inşası devam eden bu teknolojiye sahip santrallerin kapasitesi Avrupa’da yaklaşık 30.000 MW, ABD’DE ise 25.000 MW civarındadır.

Unutulmamalıdır ki; Türkiye’nin de yeni, modern ve son teknoloji ile kurulacak santrallere kavuşması demek, 30-40 yıl öncesinin teknolojisi ile kurulan, baca gazı arıtma tesisi olmayan, eski ve çevreye zararlı santrallerin kapatılması, bu santrallere olan mahkûmiyetimizin sonu demek olacaktır!

KARANLIK ÇAĞ KAPIDA

Yine unutulmamalıdır ki, Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi için yılda 8.000 saat ve üzeri elektrik üretebilecek baz yük santrallerin ivedilikle ihtiyacı vardır. Rüzgar enerjisi santralleri (RES) yılda 2.500-3.000 saat, hidroelektrik santralleri (HES) ise 4.000-6.000 saat çalışabilir ve elektrik üretebilir (rüzgar ve suyun emre amadeliği ancak bu kadardır). Dolayısı ile RES ve HES’ler mutlaka aynı kapasitedeki bazı yük santralleri ile yedeklenmelidir ki, bu durum ancak ihtiyacından fazla elektrik üretebilen ülkelerde (Almanya gibi) söz konusu olabilir. Ekonomisi hızla gelişen ve elektrik tüketimi giderek artan ülkemizde ise bu durum ancak 2030 yıllarına doğru gerçekleşebilecektir, tabii ki termik santral yatırımları bu hızla devam ettiği takdirde.

TEİAŞ’ın projeksiyonlarına göre de 2016-2018 yılları arasında Türkiye’nin elektrik üretimi elektrik talebini karşılayamayacaktır. Gerekli yatırımlar yapılmaz ise bu bizim için Karanlık Çağ’ın başlangıcıdır.

DOĞALGAZ EL YAKIYOR

Son olarak bu hafta bir yaşanan bir diğer gelişmeye de dikkat çekecek olursam, bildiğiniz gibi Nisan ayındaki %19’luk zamdan sonra doğalgaza bir yıl içerisinde ikinci defa, bu sefer %10 zam geldi. Bu zammı yaklaşık olarak %9’luk elektrik zammı takip etti. Bu durum elektrik üretiminde doğalgaza büyük oranda bağlı oluşumuzun kaçınılmaz bir sonu.

Elektrik üretimimizi diğer baz yük santralleri ile çeşitlendirmezsek, doğalgaza ve elektriğe önümüzdeki dönemde yeni zamların gelmesi de kaçınılmaz gözüküyor.  Bu fatura hepimizin, bu para hepimizin cebinden çıkıyor lütfen bunu unutmayalım. 

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2012, 21:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bir Çalışan
Bir Çalışan - 12 yıl Önce

merhaba zafer kadir gençsoy bey .. öncelikle şunu belirtiyim bugün türkiyenin bir bölgesinde kömüre dayalı pulverize kazanlı süperkritik ( yani hangi güçte üretilecekse o güçte tam kapasite çalışabilecek bir santral ) bir enerji santrali projesinde çalışan bir mühendisim.hep ihtiyaçlardan belirtiliyor fakat bu ihtiyaç için geride bırakılacak,fedakarlık yapılan o kadar çok şey varki. baca gazındaki yakalama ünitesinden bahsetmişsiniz. peki bu filtrelemeyi çalıştırmadığınızda fabrika nın kömürden edeceği tasarrufu neden belirtmiyorsunuz ..gündüz filtre açık gece kapalı bunu mutlaka işveren yapacaktır.sonrasında gazdaki zararlı malzemeleri ayrıştırmak için yapılacak olan kireç silolarının bu gaza enjekte edildikten sonra bu zehirli kirecin ne olacağını hiç insanlara anlatmıyorsunuz. filtre kapalıyken gece salınan bu gazın zararlı etkisi ne olacak .diyelim ki filtre arıza yaptı 1 saat kapalı kaldı o zaman o zehirli gaz ne olacak güzel gerzemin üstüne yağacak.. hep faydalarıdan bahsedilen

Bir çalışan-2
Bir çalışan-2 - 12 yıl Önce

zararlarını insanlara anlatın.almanya yaptırmış bizde yaptıralım diyorsunuz.. almanyadaki zihniyetle türkiyede zihniyet çok farklı ..insan ve doğaya verilen değer ortada.. santrali siz gerzede çinlilere yaptıracaksınız ucuz olsun diye çinlilerin işçilikleri ve malzeme kalitesi ortada..hiç bana ve ordaki güzel gerzemin insanlarına masal okumayın. ben kendi gözümle birebir içindeyim.çalıştığım bu bölge gözden çıkarıldı zaten sanayi alanı ama güzel gerzem gözden çıkarılamayacak kadar bizim için anlam taşıyor.i̇steyen herkesle bu konuyu saatlerce tartışırım ve tüm tezlerinide boşa çıkarırım ..yeter artık bu kandırmaca .. benim gibi insanlar teknik insanlarız neyin ne olduğunu görebilecek kapasitedeyiz.evet fırsatı beraber değerlendirelim ama rüzgar enerjisiyle temiz ve her daim çevreye etkisi en az olan enerjisiyle..

vatandaş
vatandaş - 12 yıl Önce

çevre kirlenecekmiş fln bunlar hikaye meslenin aslı rant sanki bilinmiyormu allah aşkına!!!santralle birlikte ucuz elektrik olacak ve başka fabrikalarda kurulacak.okuyan gençelr belki oralara müdür olacak ama nerdeee

Zafer Kadir Gençsoy
Zafer Kadir Gençsoy - 12 yıl Önce

sayın çalışan;
söylediklerinin tamamı yalan ve uydurmaca. belli ki sen işverenin hem ekmeğini yiyorsun hem de hakkını. madem bunları iddia ediyorsun, neden orada çalışmaya devam ediyorsun? dürüst ve mert insan inanmadığı işte çalışmaz.
ben dürüst ve mertim, hiçbir rumuz arkasına saklanmıyorum. benim kapım herkese açık, gel ofise konuşalım. sana tek tek nasıl tüm filtrelerin hem bakanlık hem de valilik tarafından on-line takip edileceğini anlatayım, yapılacak yatırımın teknolojisini anlatayım, almanyadaki yeni nesil santralleri anlatayım. kafana ne takılıyorsa, ne şüphen varsa tek tek anlatayım.. beğenmezsen, bana inanmazsan sonra gel yine yaz.
bilgi merkezi telefonum: 0368 718 45 50
saygılar,
zafer kadir gençsoy

uğur
uğur - 12 yıl Önce

işinize gelmeyince yalan uydurma tabi.bu işte çalışan birinin bunları burada söylemesi iyi olmadı.sizin daha iyi reklam yapıp milleti çikolayla,kolilerle kandırmaya çalışmanız lazım çokkkk çalışmanız gerek çokkkkk

acısu
acısu - 12 yıl Önce

sayın uğur a katılıyorum bu işler halka rüşvet kolisi dağıtmakla olmaz

FATİH AKÇA
FATİH AKÇA - 12 yıl Önce

sayın zafer gençsoy abimizin yanındayım.
ben bazıları gibi gerzede hakimiyet sürdürmeye çalışan kendini gerzede sözü geçer sanan bikaç şahsiyetin piyonu olamam....

Çikolata yazamayan ugura..
Çikolata yazamayan ugura.. - 12 yıl Önce

ne yazdığını bilmeden düşünmeden yazarsan her bildigin buna benzer derler cikolaya ugur :)


banner381
SIRADAKİ HABER