Geleneğe Işık Tutuyor.

Dokuma tezgâhlarını yaşatmak için harekete geçti.

Geleneğe Işık Tutuyor.

Gerze Gündem Haberin özgün habercilik anlayışıyla hayatın içinden kesitleri evlerinize taşımaya devam ediyoruz.

Kamer Yıldız Beşcanlar’ı eminim ki tanımayan yoktur aramızda. İlçemizde on sekiz senedir felsefe öğretmenliği yapan ve aynı zamanda müzik alanında gönüllü olarak faaliyet gösteren Nusret Semih Beşcanlar’ın eşi kendisi. On bir sene önce hayatlarını birleştiren Beşcanlar çifti aslen Ankaralı.

Altı sene önce dokumacılık kursu eğitimi alan Kamer Hanım o günden bu yana hem evinde hem Gerze Belediyesi’nin peşkir dokuma atölyesinde geçmişin izlerini bugüne taşımak için emek veriyor. İlçemiz Alaettin Şahin Caddesi üzerinde açılan Gerze Belediyesi Peşkir Dokuma Atölyesini ziyaret ederek dokumanın incelikleri konusunda Kamer Hanımdan bilgi edindik.

Kamer Hanım, “ Gerze’ye on bir sene önce geldim. Buraya ilk geldiğim zamanlar kendimi geliştirebilmek adına bir kursa yazılmayı tercih ettim ve Gerze Halkeğitimi Merkezi’nin Peşkir Dokuma Kursuna kayıt oldum. İki sene önce faaliyete giren Gerze Belediyesi Peşkir Atölyesinde yaz döneminde dört ay, kış döneminde ise hava şartlarına bağlı olarak günde yaklaşık altı saat dokuma tezgahında çalışıyorum.

Peşkirin dokuma aşamalarını şöyle anlatabilirim; öncelikle çözgü dediğimiz aşamadan başlıyoruz. Bu aşamada dokunacak kumaşın uzunluğunu boyuna yönünde iplerle belirliyoruz. Ben pamuklu ip kullanıyorum ama tercihe bağlı olarak doğal keten ve ipek de kullanılabilir.. Sonraki aşamada mekik ile dokuma işlemine başlıyoruz. Bu işlem en az üç gün en fazla ise on gün sürüyor. Dokuma tezgahındaki işlemi bitirdikten sonra son aşamada elimizde kıvırma ve püskül işlemleri ile ürünü tamamlıyoruz.

Dokuma işini yapmaya başladıktan sonra İzmir, Ankara ve İstanbul’da düzenlenen çeşitli etkinliklerde Gerze Belediyesi’ni dokumacılık alanında temsil etme imkanım oldu. Bu emeğe gösterilen sevgi ve talep ise benim için en büyük mutluluktu. Amacım: Gerze’nin tanıtılmasında kültürel değerleri ön planda tutarak kuşaklar öncesinden gelen bu geleneği yaşatmak. Gündelik hayatın stresinden ve karmaşasından uzaklaşıp insanların kendisiyle baş başa kalması için keyifli fakat bir o kadar da sabır isteyen meşakkatli bir iş dokumacılık. Nasıl dokuduğumu merak eden ve denemek isteyen insanları uygulamalı olarak burada tezgahın başına geçiriyorum. 

El emeği ve göz nuru ile dokuduğum ürünler arasında peşkir, telefon kılıfı, lavanta kesesi, kitap ayracı ve anahtarlık yer alıyor. Desenin zorluğuna ve malzemenin cinsine göre peşkir fiyatları 30 TL’den başlıyor 150 TL’ye kadar çıkıyor. Sosyal medya üzerinden de sipariş alarak Türkiye’nin her yerine dokuma ürünlerimin satışını gerçekleştiriyorum. Gazeteniz aracılığıyla peşkir atölyesinin kurulmasında desteğini esirgemeyen Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’ya teşekkür ediyorum.

İletişim Adresleri:

TEL: 0(505) 648 1238

FACEBOOK:facebook/GerzeBelediyesiPeskirDokumaAtolyesi

İNSTAGRAM: Peşkir Atölyesi

Haber: Özge İnce

 
















Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2016, 13:59
YORUM EKLE
YORUMLAR
Cigdem mumcuoglu
Cigdem mumcuoglu - 6 ay Önce

Bir akrabam, hediye getirmis. Ranir. Bende almak istiyorum. Nasil alabilirim. Ankarada oturuyorum.

banner381
SIRADAKİ HABER